Суспільство

Житомирська прокуратура хоче конфіскувати землю у каменеобробної фірми, співвласниками якої є росіяни

22 February 2024, 17:24

Прокуратура Житомирщини вимагає конфіскації землі вартістю 16,2 млн грн, яка перебуває у власності громадян країни-окупанта росії та її пособника білорусі.

Про це 22 лютого повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Органи прокуратури Житомирської області, спільно з Управлінням СБУ в області, цього року заявили до суду низку позовів щодо припинення права власності громадян росії та білорусі на землі сільгосппризначення площею 115 га. Також у вимогах прокуратури – застосувати конфіскацію землі нормативною вартістю 16,2 млн грн, яка належить іноземцям країни-окупанта та її пособнику.Так, керівником Коростенської окружної прокуратури, в інтересах держави, заявлено ще один позов щодо припинення права власності приватного товариства на 68 га землі», - йдеться в повідомленні.

Наразі Господарським судом Житомирської області у цій справі також відкрито провадження.

Йдеться про ТОВ «Гранпрем’єр», яке займається видобуванням декоративного та будівельного каменю. У власності товариства — значний масив землі сільгосппризначення вартістю 14,6 млн грн, розташованої у Коростенському районі.

«Прокурори встановили, що 60 % частки цього підприємства належить московському засновнику — іноземній юридичній особі — ТОВ «Трансстромінвест». До того ж кінцеві бенефіціарні власники – два громадяни російської федерації», - інформує пресслужба.

Це порушує низку статей Земельного кодексу України, яким заборонено набуття землі у приватну власність іноземними громадянами.

«Крім того, відповідач дотепер не відчужив землю у встановлений законом термін, що є підставою для припинення права власності за рішенням суду. Додамо, що цьогоріч судами вже задоволено майже десять позовів такої категорії на понад 870 тис. грн, щодо конфіскації земельних ділянок площею 28 га», - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що ухвалою від 24 січня цього року Господарський суд Житомирської області відкрив провадження у справі за позовом керівника Коростенської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранпрем`єр» (м.Київ) про припинення права власності на земельні ділянки.


Скриншот ухвали Господарського суду Житомирської області

Нагадаємо, у громадян росії, засновників видобувного товариства, відібрали землю з гранітним родовищем в Новоборівській громаді вартістю 115,7 млн грн. Про це 25 січня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

Як повідомляв Житомир.info, 14 грудня 2023 року пресслужба Житомирської обласної прокуратури повідомила про те, що громаді в області повернули 52 земельні ділянки вартістю понад 660 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура земля конфіскація ухвала росіяни бенефеціар Коростень. 
Матеріали по темі