Суспільство

Поліський університет: працюємо для держави, регіону і громад

1 March 2024, 12:13

Поліський національний університет не є рейтингоорієнтованим університетом, і нам немає часу гратися у різні рейтинги, підганяти показники, витрачати час і ресурси, адаптуючи свою діяльність таким чином, щоб краще виглядати у якомусь рейтингу. Ми є університетом, який націлений на розвиток нашого регіону, громад і держави в цілому. І доводимо це справами.

Поліський національний університет – єдиний заклад вищої освіти в регіоні, який є виконавцем одночасно двох проєктів Європейської програми «Горизонт Європа»; єдиний з регіональних університетів, який пройшов національний відбір для участі в конкурсі Європейської комісії зі створення мережі Європейських цифрових інноваційних хабів (ЄЦІХ) у рамках програми ЄС «Цифрова Європа»; єдиний університет, який реалізує ряд проєктів з Японським агентством міжнародного розвитку JICA; єдиний університет, який має наукове видання, що входить до найпрестижнішої міжнародної наукометричної бази даних «Scopus»; єдиний в регіоні університет, який включений до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави і т.д.

Поліський національний університет – єдиний у державі заклад вищої освіти, який створив і забезпечив функціонування комплексної системи космічної та геоінформаційної підтримки прийняття рішень у сфері національної безпеки України, зокрема продовольчої, економічної, екологічної. Вказана система базується на унікальній матеріально-технічній базі, зокрема наземному інформаційному комплексі космічного моніторингу Землі. Комплекс складається з ряду створених Поліським національним університетом за участю партнерів унікальних дослідних установок та іншого науково-дослідного обладнання для вирішення завдань планування, приймання, зберігання, тематичного оброблення даних дистанційного зондування Землі з космосу в інтересах достовірного і повного інформаційного забезпечення органів державної влади і місцевого самоврядування, сил безпеки й оборони, правоохоронних органів; освітнього процесу, наукової та науково-технічної діяльності закладів вищої освіти.

Університет є єдиним в регіоні переможцем конкурсного відбору наукових, науково-технічних робіт та проектів, які фінансуються за рахунок зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу для виконання зобов’язань України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020», в рамках якого на базі університету створений унікальний програмно-технічний комплекс управління геопросторовими даними, що забезпечує якісно новий рівень проведення фундаментальних та прикладних досліджень в різних наукових напрямах з використанням космічних та геоінформаційних технологій для одержання нових знань і подальшої їх імплементації в інтересах інноваційного розвитку України та Європи. Наразі з використанням комплексу за замовленням Житомирської обласної військової адміністрації розробляється проєкт відновлення Житомирської області.

Протягом останніх років, незважаючи на надскладні умови, Поліським національним університетом та групою компаній ENCON, які спеціалізуються на питаннях промислової автоматизації та продуктивно працюють на ринках України, Польщі, Казахстану і ряду європейських країн, успішно продовжено реалізацію унікального навчально-науково-практичного проекту щодо підготовки на базі Поліського національного університету у співпраці із Національним університетом «Запорізька політехніка», Хмельницьким національним університетом, Національним університетом водного господарства і природокористування (м. Рівне) професіоналів у сфері автоматизації промислового виробництва.

При цьому на базі університету створено унікальну навчальну лабораторію, на базі якої проходять підготовку з проблематики промислової автоматизації та безпеки виробничих процесів на основі технологій і практичної бази світових брендів SIMENS, PILS та ін. не тільки студенти університету, але й практикуючі фахівці діючих промислових підприємства України. Більше того, наразі компанія ENCON, окремі виробничі потужності якої знаходяться на базі Поліського національного університету, реалізує ряд надважливих проектів, що стосуються, зокрема, стабільності функціонування об’єктів критичної інфраструктури держави та ряду ключових підприємств, що мають особливе значення для економіки держави і регіону. Так, ТОВ «ЕНКОН наразі реалізує або підтримує процес реалізації проектів на основних підприємствах області, зокрема УХЛК, МДФ, Рудь, Бердичивпиво, Ліктрави, Прогрес, Новофарм, Радомишльскийй пивзавод, Вайдман, Фабрика банкнотного паперу, Юнігран тощо. Цілій ряд проєктів реалізується на об’єктах критичної інфраструктури інших регіонів держави.

Вказані проєкти мають виключне значення для формування економічної безпеки України і стабільності функціонування ряду об’єктів критичної інфраструктури держави.

Університет є активним учасником формування державних та регіональних програм розвитку. Зокрема, лише у 2023 році фахівці університету були учасниками, експертами, безпосередніми розробниками у 32 таких проєктах і програмах (Представництво від України за запрошенням Європейської Комісії (DG NEAR) і Секретаріату Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (EaP CSF) на щорічній асамблеї Форуму громадянського суспільства Східного партнерства; Науковий комітет Національної ради України з питань розвитку науки і технологій (розпорядження КМУ № 811-р від 15.09.2023); Наглядова рада Державного фонду досліджень України; Робочі групи з питань забезпечення досягнення Цілі сталого розвитку 13 «Пом’якшення наслідків зміни клімату», Цілі сталого розвитку 2 «Подолання голоду, розвиток сільського господарства»; Цілі сталого розвитку 5 «Гендерна рівність» (Постанова Кабінету Міністрів України № 923від 29 серпня 2023 р. «Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення досягнення Цілей сталого розвитку»); Членство у Програмному комітеті МОН «Горизонт Європа» за напрямом «Європейська дослідницька рада. Майбутні та новітні технології. Дії Марії Склодовської-Кюрі»; експертна база даних БДІПЛ (Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини); експертна база Національного агентства кваліфікацій України»; експертні ради Українського Культурного Фонду тощо).

Поліський національний університет у своїй діяльності не обмежується освітнім процесом та науковими дослідженнями, а приділяє окрему увагу питанням регіонального розвитку, творення державної та регіональної політики. Цей напрям є одним із стратегічних для університету і відображений у офіційно схваленій колективом стратегії розвитку закладу.

Лише протягом 2023 року університет брав активну участь в робочих експертних групах з розробки плану заходів на 2024-2027 роки з реалізації Стратегії розвитку Житомирської області на період до 2027 р. Рішенням Житомирської обласної ради від 21.12.2023 № 610 до плану включено 7 проєктів Поліського національного університету:

- збільшення обсягів вирощування біоенергетичних культур;

- інноваційно-космічний кластер «Полісся»;

- розвиток безпечної автоматизації та роботизації господарської діяльності підприємств відповідно до стандартів ЄС;

- підготовка кадрів для органічного виробництва;

- цифровізація музейних експонатів;

- розвиток дуальної освіти у фаховій передвищій та вищій освіті;

- розвиток стресостійкості мешканців Житомирської громади.

Фахівці університету у якості офіційних експертів брали участь у роботі Ради з питань залучення інвестицій при Житомирській обласній військовій адміністрації; експертних групах з розробки проєкту Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2024 р.; входили до складу робочих груп з проведення Стратегічної екологічної оцінки:

- проекту Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2024 рік (розпорядження начальника обласної військової адміністрації Житомирської обласної військової адміністрації №485 від 17.10.2023 року «Про здійснення стратегічної екологічної оцінки»);

- проекту Регіонального плану управління відходами Житомирської області до 2030 року (розпорядження начальника обласної військової адміністрації Житомирської обласної військової адміністрації №303 від 24.10.2022 року «Про розроблення звітів з стратегічної екологічної оцінки»);

- проекту Програми охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області на 2023-2027 роки (розпорядження начальника обласної військової адміністрації Житомирської обласної військової адміністрації №303 від 24.10.2022 року «Про розроблення звітів з стратегічної екологічної оцінки»);

- проєкту Програми розвитку галузі рибного господарства Житомирської області на 2024-2030 роки (розпорядження начальника Житомирської обласної військової адміністрації №592 від 08.12.2023).

Центр космічних та геоінформаційних технологій здійснював наукове консультування Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Житомирської обласної військової адміністрації щодо питання моніторингу рівня інклюзивності об’єктів інфраструктури (на базі ГІС-технологій).

Впродовж лише 2023 року науково-педагогічними працівниками університету було укладено 98 господарських договорів на виконання науково-дослідних робіт й надання науково-консультаційних послуг для місцевих підприємств, установ та організацій на загальну суму 1,8 млн. грн. Тематика різноманітна: від агрономічної, ветеринарної, технологічної і лісогосподарської (особливості накопичення радіонуклідів в лісових екосистемах; оцінка стану ґрунтів лісового фонду; надання рекомендацій щодо озеленення, догляду та утримання експозиційних, колекційних ділянок; моніторинг і контроль розвитку мікозів плодово-ягідних культур на приватній присадибній ділянці; моніторинг стану насаджень суниці з метою оптимізації сортименту для забезпечення високої продуктивності ягідника; оцінка ефективності біостимуляторів росту рослин при вирощуванні розсади перцю солодкого в умовах закритого ґрунту; розробка технологічних аспектів традиційних та малопоширених культур в умовах Житомирської області тощо) до економічної, правової і психологічної (розробка логістичного маршруту експорту сільськогосподарської продукції в умовах російської агресії; територіальний маркетинг у процесі інвестиційного управління; консультування щодо правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємства та екологічної безпеки виробництва; консультування застосування соціальних послуг у об’єднаній територіальній громаді в умовах військового стану; консультування щодо розвитку резилієнтності в умовах війни; створення комплексної інформаційної системи сервісного центру; надання науково-консультаційних послуг з автоматизації системи бухгалтерського обліку мережі зоомагазинів тощо).

Група фахівців університету взяла участь у проведенні тренінгів із стратегічного та антикризового управління для представників органів місцевого самоврядування 28 цільових громад проєкту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей» за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (Проєкт USAID «ГОВЕРЛА»). Також долучилися до проведення заходів в рамках ініціативи «Спроможний бізнес – спроможна країна», що реалізується на замовлення програми EU4Business за фінансування Європейського Союзу та уряду Німеччини, спільно з ГО «Вдоскональ себе».

Наразі Поліський національний університет є офіційним учасником розробки проекту Програми комплексного відновлення Житомирської області на 2024-2030 роки, яка в практиці планування регіонального розвитку вперше передбачає широке застосування ГІС-технологій.

В умовах широкомасштабної агресії росії проти нашої держави Поліським національним університетом забезпечено практичну реалізацію усіх можливих шляхів і напрямів, інструментів та механізмів підтримки сил оборони України. Вже у перші дні війни університетом організовано перерахування близько мільйона гривень коштів на потребу ЗСУ, передано 5 автотранспортних засобів, налагоджено функціонування гуманітарного штабу. Надалі діяльність у вказаному напрямі була розвинена у ще більших масштабах. Зокрема, у найскладніші періоди війни територія університету стала місцем дислокації різних підрозділів сил оборони; гуманітарний штаб організував прийом та подальшу передачу підрозділам ЗСУ, лікувальним закладам та цивільному населенню десятків тон харчових продуктів, ліків, одягу, спорядження. Колективом університету було організовано придбання ще 4 автомобілів, 5 генераторів, 14 дронів різної модифікації та іншої продукції для бойових підрозділів ЗСУ. З грудня 2022 року за рішенням трудового колективу університету щомісячно його працівниками через профспілковий орган перераховується на закупівлі для армії близько 200 тис.грн. Загалом протягом 2023 року на потреби ЗСУ акумульовано більше 3 млн.грн. коштів.

Вказана діяльність університету відзначена Подякою Командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ; Подякою Головного управління розвідки Міністерства оборони України; відзнакою «Друзям бригади» 30-ї окремої механізованої бригади ім. Князя Костянтина Острозького; нагрудним знаком «За допомогу та жертовність» 10-й ОГШБ; подякою 95-ї ОДШБ; Орденом «Пошана. Честь. Відвага» І ступеню Національного центру управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України тощо. Таким чином, колектив університету гідно виконує свій обов’язок перед державою в надскладних умовах.

Це лише частинка результатів діяльності Поліського національного університету. Перелік можна продовжувати довго. Жоден із цих показників, на жаль, не входить до жодного рейтингу. Чому? Тому ще це – унікальні показники і результати, які мають одиниці університетів в Україні. Тому їх і не включать до рейтингів, бо тоді 80% університетів у таких рейтингах взагалі не будуть представлені.

Тому ми сьогодні – потужні, чесні, відкриті, справедливі, професійні. І працюємо не на рейтинги, а на державу, регіоні громади. Працюємо на нашу ПЕРЕМОГУ.

Пресслужба Поліського національного університету

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Поліський національний університет університет 
Матеріали по темі