Місто

У ЖДУ ім. І. Франка вперше відбувся регіональний семінар «Внутрішнє забезпечення якості як дієвий інструмент змін в університеті»

6 March 2024, 18:51

У Житомирському державному університеті ім. І. Франка 6 березня вперше відбувся регіональний методичний семінар «Внутрішнє забезпечення якості як дієвий інструмент змін в університеті».

«У житомирському регіоні такого типу семінар відбувся вперше. На ньому були присутні керівники Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти пан Андрій Бутенко, його заступники пані Олена Єременко та пані Наталія Стукало та Олександр Длугопольський. На семінар зареєструвалися понад 40 учасників з різних регіонів України і колеги з закладів вищої освіти Житомирщини – близько 50 осіб, які представляли свої заклади, які взяли участь у цьому методичному семінарі», - розповіла ректорка Житомирського державного університету ім. І.Франка Галина Киричук.

Під час заходу презентували кращі практики функціонування внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти в українських ВНЗ.

«Одна з практик, яку представили, це практика нашого Житомирського державного університету імені Івана Франка. Що ми робимо, як ми робимо і що ми, завдячуючи цьому, досягли. Починаючи з перших кроків проведення акредитаційного моніторингу, які відбуваються при акредитації будь-якої освітньої програми, університет розробив близько 6 дієвих електронних інструментів, які допомагають здійснювати ефективну підготовку до процесів акредитації», - повідомила ректорка Житомирського державного університету ім. І.Франка Галина Киричук.

Фото: Житомир.info

На семінарі обговорювали роль внутрішньої системи забезпечення якості в розвитку університету, місця постакредитаційного моніторингу в європейському векторі розвитку української вищої освіти, виклики реалізації інституційних політик внутрішніх систем забезпечення якості у ЗВО, використання AI та Big Data для підвищення якості викладання та навчання (на прикладі галузей 05 - Соціальні та поведінкові науки та 07 - Управління та адміністрування).

«Під час регіонального методичного семінару «Внутрішнє забезпечення якості як дієвий інструмент змін в університеті» у Житомирі ми обговорювали як розвиток внутрішніх систем забезпечення якості освіти може змінити університети в різних площинах. Площинах його привабливості для абітурієнтів, у виконанні його місії як містоутворюючого центру, в площині його зміни, як центру інтелектуальних дискусій та думок. Тобто в усіх можливих площинах, які може виконувати університет, виконуючий свою головну місію. Сподіваємось, що сьогоднішній семінар буде корисним», - зазначив голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко.

Фото: Житомир.info

Під час заходу учасники вшанували хвилиною мовчання загиблих захисників України.

«Якби не сотні тисяч наших захисників, які зараз втрачають власне здоров’я, жертвують собою та своїм життям, ми б зараз не могли працювати, освіта б зупинилася, освіта, при всій важливості, відійшла би на другий план. Лише самопожертва тисяч українців дозволяє нам сьогодні говорити про якість освіти», - підкреслив Андрій Бутенко.

Ректорка Житомирського державного університету ім. І. Франка Галина Киричук повідомила, що університет має понад столітню історію і важливі напрацювання, які дозволяють співпрацювати й з міжнародними партнерами.

«Цьогоріч наш університет буде відзначати 105 річницю від офіційної дати створення. Ми пишаємося своєю історією, ми пишаємося своїми випускниками, своїми співробітниками. Сьогодні в нашому університеті реалізується 109 освітніх програм. Університет має не лише освітні напрацювання, але реалізує й наукові програми, які фінансуються державою та міжнародними партнерами», - розповіла Галина Киричук.

Фото: Житомир.info

Регіональний методичний семінар «Внутрішнє забезпечення якості як дієвий інструмент змін в університеті» відбувся за підтримки Житомирської обласної військової адміністрації.

«Щиро вітаю усіх учасників заходу та гостей нашого регіону, які знайшли час і можливість бути тут. Для нас це почесно, для нашого регіону це важлива подія, для усієї освітянської галузі. Дякую пану Андрію за те, що усією своєю командою підтримали нас. Бажаю усім гарних вражень і високих результатів роботи», - заступник начальника обласної військової адміністрації Юрій Денисовець.

«Вкотре ми починаємо говорити про систему забезпечення якості освіти. Що ж таке «система забезпечення якості вищої освіти»? Якщо ви почнете шукати визначення цього терміну, то у вас виникнуть певні труднощі. Тому що у законодавстві, у різних посібниках, стандартах, міжнародних документах – ці визначенні різні. Але усіх їх єднає одне – це система, яка направлена на безперервну роботу і на покращення університету у своїй роботі в різних практиках, які визначені стандартами. Ключове тут – система», - наголосив голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко.

Участь у заході взяли представники вищих навчальних закладів з Житомира, Києва, Рівного, Чернівців, Вінниці, Луцька, Чернігова, Харкова, Тернополя, Острога, Хмельницького, Львова, Одеси, Запоріжжя, Ніжина та Дніпра.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖДУ ім.І.Франка семінар Киричук освіта Бутенко університет Денисовець  
Матеріали по темі