Події

За добу в області вигоріли понад 30 гектарів землі: найбільше пожеж вогнеборці ліквідували у Житомирському районі

11 March 2024, 16:44

Упродовж минулої доби на території області рятувальники ліквідували 30 займань торішньої сухої рослинності, чагарників тощо. Загалом вогнем пройдено понад 30 га території. Найбільше таких пожеж виникло в Житомирському районі.

Про це 11 березня повідомляє головне управління ДСНС України у Житомирській області.

«Так, о 12:26 в с. Торчин Старосілецької територіальної громади зайнялася суха трава на відкритій території на площі 2,5 га. З однієї сторони вогонь наближався до лісу (залишалося 200 м), а з іншої — за 600 м від фронту вогню розташовувалися підприємства з обробки каменю. Вже за годину бійцям ДСНС вдалося запобігти поширенню полум’я та о 13:48 повністю ліквідувати пожежу», - йдеться в повідомленні.

А о 17:15 поблизу с. Дацьки Чуднівської територіальної громади вогонь від сухої трави, що горіла на площі у 2 га, загрожував розповсюдженням на розташовані житлові будинки, відстань до яких складала близько 30 метрів. За допомогою хлопавок та оприскувачів рятувальникам вдалося оперативно загасити займання та не допустити збільшення площі пожежі.

«Загалом минулої доби зафіксовано по 5 займань сухої трави у Звягельському та Коростенському районах та 6 - у Бердичівському районі. Наразі усі обставини пожеж на відкритих територіях встановлюються фахівцями», - інформують вогнеборці.

Фото: головне управління ДСНС України у Житомирській області

Рятувальники закликають громадян неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки під час прибирання присадибних ділянок, не випалювати сухостій та не розводити багаття у вітряну погоду. У випадку виникнення будь-яких надзвичайних подій чи ситуацій терміново звертайтеся до Служби порятунку за номером «101».

Крім того, 11 березня вогнеборці нагадали про адмінвідповідальність за спалювання сухої трави та профілактичні рейди, які зараз тривають у Житомирській області із використанням безпілотних літальних апаратів.

«Громадяни розпочинають активну боротьбу із залишками торішньої рослинності та сміттям. Випалені гектари рідної землі через людську діяльність – це сьогодні розцінюється як злочин та у суспільстві сприймається як неповага до надважкої роботи рятувальників, які працюють у цілодобовому режимі 24/7», - йдеться в повідомленні.

Замість того, аби надавати допомогу потерпілим, вони змушені гасити палаючий сухостій на полях, узбіччях доріг.

«Найчастіше винними у виникненні таких пожеж є людина, її необачність чи усвідомлені дії щодо спалювання сміття та залишків торішньої рослинності. Тож з початком весни рятувальники розпочали профілактичні рейди та моніторинг стану пожежної безпеки щодо виникнення пожеж в екосистемах з використанням безпілотних літальних апаратів. До спільних профілактичних заходів залучені поліцейські, екологи, лісівники. Вже є випадки притягнення порушників до адмінвідповідальності. Тож, наголошуємо на чинній забороні спалювання сухої рослинності та сміття, за подібні дії передбачена відповідальність», - наголошують вогнеборці.

Відповідно до 77-1 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» Кодексу України про адмінправопорушення:

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це від 3060 до 6120 грн) і на посадових осіб — від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 до 21420 грн).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120 до 12240 грн) і на посадових осіб — від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 21420 до 30600 грн).


Інфографіка: головне управління ДСНС України у Житомирській області

«Шановні громадяни, не спалюйте рідну землю! Цим ви завдаєте шкоди не тільки довкіллю, а й здоров’ю людей, у попередні роки траплялися випадки, коли наслідком таких дій були й знищені вогнем господарські споруди та будинки селян! Пам’ятайте, що за вчинення підпалів передбачена навіть Кримінальна відповідальність відповідно до ст. 113 ККУ», - наголошують вогнеборці.

Нагадаємо, у Житомирській області впродовж 9 березня сталася 21 пожежа,13 з яких — це займання сухої трави. Зокрема, на Бердичівщині за добу рятувальники ліквідували 8 пожеж сухої трави, а під час профілактичного рейду чотирьох паліїв притягнули до відповідальності.

У Житомирі з 8 березня проводять «рейди» проти паліїв сухої рослинності. 9 березня правоохоронні органи, ДСНС та муніципальна інспекція міської ради із залученням дрона виявили декілька порушників, з ними проводили роз'яснювальні бесіди.

Як повідомляв Житомир.info, у селі Ліски Олевської громади 8 березня 2024 року 39-річний чоловік самостійно намагався загасити палаючу суху траву навколо свого обійстя, отримав опіки тіла та загинув.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа ДСНС рятувальник вогнеборець сухостій випалювання  
Матеріали по темі