Місто

Увесь громадський транспорт Житомира обладнаний новими валідаторами, з 23 березня буде діяти безготівковий розрахунок

11 March 2024, 17:52

Понад чотири сотні електронних пристроїв встановили у громадському транспорті Житомира.

Про це 11 березня повідомила пресслужба Житомирської міської ради.

«У всьому громадському транспорті — комунальному та приватному — встановлені нові валідатори. Це понад чотири сотні електронних пристроїв — у 284 одиницях рухомого складу. Автобуси та електротранспорт обладнано також і бортовими комп’ютерами, завдяки чому вся система громадського транспорту відображається онлайн. Для запуску оновленої системи навмисно обрали саме вихідні дні, коли менша кількість пасажирів. Адже при налаштуванні будь-якої системи можуть виникати технічні питання. Заступник міського голови Олександр Шевчук каже: при переході на нову систему виникають технічні питання, які оператор намагається швидко усунути», - йдеться у повідомленні.

На сьогодні до 70% пасажирів при оплаті за проїзд використовують безготівкові інструменти, та 30 % продовжують оплачувати готівкою, попри те, що у Житомирі вже упродовж кількох років намагаються перейти на безготівковий розрахунок за проїзд, як зробили вже багато українських міст, наприклад, Вінниця, Хмельницький та Луцьк.

З 23 березня, говорить Олександр Шевчук, планується перехід на безготівковий розрахунок. Проєкт рішення розглядатиме виконком.

З цього дня планують ввести й разовий квиток, який можна буде придбати у терміналах самообслуговування. Його вартість — 15 грн. Пасажир має провалідувати такий квиток у транспорті.

У терміналах самообслуговування можна і поповнити та придбати електронні квитки. Кошти зараховуються миттєво, що є однією із переваг оновленої системи. Ще одна перевага — мобільний додаток СіtyCard, у якому відображається весь громадський транспорт Житомира.

У застосунку можна створити віртуальну картку. Поповнивши її на певну суму, пасажир може оплачувати за проїзд у всьому громадському транспорті. Тому у кого додаток — мати фізичну картку при собі не обов’язково. Адже у застосунок можна під'єднати всі види фізичних карток.

Щоденно на лініях працює служба контролю. Контролер має свій контрольний валідатор, де відображаються всі інструменти оплати проїзду пасажира — транспортна картка, банківська карта, оплата мобільним додатком СіtyCard, смартфоном за допомогою технології NFC; одноразовий квиток, куплений у терміналах самообслуговування.

Як поповнити або придбати картку дивіться тут

Нагадаємо, у міській раді 2 лютого разом з представниками влади, громадськості та студентами обговорили ймовірне підвищення цін на проїзд у громадському транспорті. 12 лютого у Житомирі відбулася зустріч з приватними перевізниками щодо вартості проїзду у громадському транспорті. Серед представлених розрахунків, найбільша ціна за перевезення одного пасажира – 26 грн 64 копійки. У міській раді наголошували, що підвищити вартість проїзду готові до 15 грн, але не більше. 13 лютого журналісти Житомир.info вирішили поцікавитися, скільки коштує проїзд у інших містах України. До ТОП-3 «найдорожчих» потрапили Львів, Дніпро та Вінниця.

Як повідомляв Житомир.info, у 2023 році у Житомирі визначили нового оператора автоматизованої системи обліку оплати проїзду у громадському транспорті: рішення конкурсної комісії 1 листопада 2023 року ввів у дію міськвиконком. У лютому 2024 року в житомирському громадському транспорті почали встановлювати нові валідатори. 6 березня 2024 року міськвиконком підтримав рішення передати всю інформацію щодо транспортних карток новому оператору автоматизованої системи обліку оплати проїзду. 8 березня 2024 року у сюжеті Житомир.info заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук розповів про роботу нових валідаторів, які планують встановити вже наступного дня.11 березня 2024 року заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук прокоментував підвищення вартості проїзду та зміни в громадському транспорт

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт перевізник валідатор проїзд Житомиртранспорт гроші оплата Шевчук 
Матеріали по темі