Події

Правоохоронці викрили керівника благодійного фонду, який за 2000 доларів намагався переправити за кордон житомирянина

14 March 2024, 12:38

Керівник благодійної організації за хабар обіцяв військовозобов’язаному посприяти у включенні відомостей про нього до системи «Шлях». Відтак це дозволило б чоловікові безперешкодно, під приводом перевезення гуманітарної допомоги, перетнути кордон та, як наслідок, ухилитися від мобілізації.

Про це 14 березня повідомила пресслужба поліції Житомирської області.

«Слідчі поліції Житомирщини спільно з працівниками управління стратегічних розслідувань в Житомирській області ДСР НПУ затримали «благодійника» під час отримання ним грошової винагороди. Поліцейські встановили, що після повномасштабного вторгнення рф 43-річний житель м. Ковеля став співзасновником благодійної організації. Він пообіцяв 33-річному чоловіку посприяти у незаконному перетині ним державного кордону під виглядом працівника організації, попри обмеження під час воєнного стану в країні», - йдеться у повідомленні.

Відео поліції Житомирщини

Спілкуючись у мобільному месенджері, «благодійник» оцінив свої послуги у розмірі 1 200 доларів США.

Пізніше чоловік підвищив цінник «сервісу» та вже вимагав від військовозобов’язаного неправомірну винагороду в розмірі 2 000 доларів США. У розмовах з «клієнтом» керівник організації неодноразово наголошував на своїх владних зв’язках.

Під час передачі першого траншу у 40 000 гривень, «роботодавець» надав чоловікові посвідчення волонтера, а також продемонстрував наказ щодо призначення його водієм благодійної організації. Наступним етапом мало бути включення його до системи «Шлях».

До того ж «добродій» інструктував, як діяти в разі виникнення труднощів, проходження всіх процедур, приховування справжньої мети виїзду задля вдалого перетину державного кордону.

Надалі чоловік вказав про необхідність сплати частини «боргу» у 200 доларів США. Саме під час зустрічі з «волонтером-водієм» та отримання 8000 гривень поліцейські затримали фігуранта.

Правоохоронці провели обшуки в помешканні фігуранта та в офісі благодійної організації, звідки вилучили печатки, банківську картку та документацію.

Слідчі Головного управління Національної поліції в Житомирські області повідомили фігурантові про підозру у кримінальних правопорушеннях:

  • зловживання впливом (ч. 3 ст. 369 – 2 КК України);
  • незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).

Процесуальні дії здійснюються під керівництвом Житомирської обласної прокуратури. Нині вирішується питання про обрання чоловікові запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Водночас поліцейські перевіряють причетність інших осіб до протиправної схеми.

За вчинення подібних діянь законодавством передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

У Житомирській обласній прокуратурі зазначають, що керівник волинського благодійного фонду діяв за розробленою схемою. Він гарантував ухилянтам перетин кордону у якості водіїв-волонтерів та безперешкодний виїзд за межі України через один з пунктів пропуску Волині. Зокрема, чоловікові з Житомира керівник благодійної організації пообіцяв переправити його за кордон за 2000 доларів США. 12 березня, у день незаконного перетину кордону, ділка викрили «на гарячому».

Нагадаємо, 16 лютого управління СБ України в Житомирській області інформувало про те, що на парковці біля гіпермаркету у Житомирі затримали чоловіка, який допомагав потенційним призовникам та військовим виїхати за кордон

Як повідомляв Житомир.info, 11 січня 2024 року пресслужба ГУНП у Львівській області повідомляла про те, що правоохоронці затримали двох зловмисників із Житомирської області, які допомагали «ухилянтам» виїхати за межі України. Оголошення про свої «послуги» вони розміщували в соціальних мережах та чатах у мережі «Інтернет». Кожен з клієнтів переказував на банківські рахунки підозрюваних від 800 до 1000 доларів США.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція прокуратура благодійна організація військовий військовозобов'язаний ухилянт призовник 
Матеріали по темі