Події

Злочинній групі, яка викачувала нафту з трубопроводу Мозир - Броди у Житомирській області, оголосили додаткові підозри

15 March 2024, 12:06

Викрадали нафту та пошкодили трубопровід: поліцейські Житомирщини оголосили підозри організованій злочинній групі. У жовтні минулого року поліцейські затримали шістьох учасників угруповання, один із яких намагався втекти, щоби знищити докази. Тоді фігуранти зробили незаконну врізку у магістральний нафтопровід «Мозир - Броди» та зливали сиру нафту у спеціально обладнаний автомобіль. Таким чином державі завдали збитків на понад 350 000 гривень.

Про це 15 березня повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Слідчі поліції ГУНП Житомирської області разом з оперативниками обласного управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ встановили, що організатор злочинної групи, 56-річний житель Звягеля, до своєї діяльності залучив ще сімох спільників, віком від 39 до 63 років, серед яких був і працівник державного підприємства. Саме останній складав графіки охорони об’єктів та погоджував плани автопатрулів. Тому, користуючись цим, фігуранти безперешкодно потрапляли на ділянки та вчиняли крадіжки нафти», - йдеться в повідомленні.

Під час проведених 20 санкціонованих обшуків поліцейські вилучили вантажівку, два легкових автомобілі, генератор, обладнання та майно, що використовувалось для викрадення нафти, чорнові записи. Також, під час обшуків у одного з фігурантів, 53-річного звягелянина, було виявлено та вилучено короткоствольну вогнепальну зброю.

«14 березня всім фігурантам оголошено додаткові підозри як організованій злочинній групі за ч. 2 , ч. 3 ст. 292 (Пошкодження об'єктів магістральних або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів та нафтопродуктопроводів), ч. 2 ст. 15 (Замах на кримінальне правопорушення), ч. 4, ч. 5 ст. 185 (Крадіжка) КК України», - повідомляють правоохоронці.

Крім того, 53-річному звягелянину також інкримінують ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України

А працівнику державного підприємства також ще пособництво (ч. 5 ст. 27 КК України) та зловживання владою або службовим становищем (ч. ст. 364 КК України).

Фото: відділ комунікації поліції Житомирської області

Досудове розслідування триває за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури 15 березня повідомили подробиці стосовно посадовця, який брав участь у організованій злочинній групі.

«Старшому інспектору відділу охорони регіонального департаменту охоронної діяльності ДП «Нафтогазбезпека» НАК Нафтогаз України інкримінують зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки інтересам юридичної особи (ч. 2 ст. 364 КК України)… До угруповання, серед інших місцевих жителів, залучено посадовця охоронного підрозділу Нафтогазу України. Йому відведено особливу роль – інформувати спільників про час та маршрут охоронного патруля відомства, щоб уникнути з ним зіткнення», - повідомили у пресслужбі прокуратури.

Підозрювані діяли за відпрацьованою схемою. Приїжджали на ділянку уночі, відстежували відсутність охорони, розкопували доступ до магістралі, за допомогою спеціальних пристроїв робили врізку та викачували сировину.

«Установлено, що протягом серпня-жовтня 2023 року «чорні нафтовики» здійснили півдесятка несанкціонованих врізок у магістральний нафтопровід. Під час однієї з нічних «вилазок» крадіїв викрили. Також вилучили вантажний та легковий автомобілі, ємність для нафти, генератор, інструменти, мобільні телефони, охоронну документацію на трубопровід тощо. На вилучені речі накладено арешт», - йдеться в повідомленні пресслужби Житомирської обласної прокуратури.

Фото: пресслужба Житомирської обласної прокуратури

Нагадаємо, 5 грудня 2023 року правоохоронці повідомили, що провели 17 обшуків у різних областях України та встановили ще кількох учасників групування, які у жовтні були затримані «на гарячому» під час викачування нафти з магістрального трубопроводу «Мозир - Броди».

Як повідомляв Житомир.info, уночі з 15 на 16 жовтня 2023 року правоохоронці «на гарячому» викрили шестеро чоловіків, які зробили врізку у нафтопровід та приладнали спеціальні пристосування для викачування сировини на відрізку магістралі, що проходить по території Звягельського району.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: нафта трубопровід врізка нафтопровід група підозра Мозир-Броди прокуратура поліція  
Матеріали по темі