Суспільство

Надзвичайним ситуаціям та трагічним випадкам можна запобігти, варто дотримуватися правил – наголошують газовики

11 April 2024, 10:36

На жаль, надзвичайні події, пов’язані із використанням побутового газу стаються доволі часто й інколи з досить важкими наслідками. Для уникнення подібних ситуацій необхідно дотримуватися правил безпеки та користуватися блакитним паливом відповідно до вимог чинного законодавства України.

«Витоки газу на внутрішніх мережах найчастіша причина викликів 104. Зазвичай заявники повідомляють про несправність газового обладнання запах газу біля будинку, в під’їзді, на кухні чи в іншому приміщенні з газовими приладами. Через це виникає ризик нещасних випадків — пожеж та вибухів, а також екстреного припинення газопостачання через несправності, які виникли через відсутність регулярного технічного обслуговування», — наголошує В’ячеслав Тарасов, начальник аварійно-диспетчерського відділу.

Також великий ризик для безпечного користування газом становлять несанкціоновані, самовільні втручання в роботу газової системи. Найчастіше люди роблять це з двох причин: крадіжка газу або самовільне відновлення газопостачання після того, як воно було відключене через порушення правил безпеки чи технічні несправності. Такі випадки — це не лише порушення чинного законодавства, а й пряма загроза безпеці та життю як самих власників, так і тих людей, які перебувають поряд.

З початку 2024 спеціалістами газорозподільної компанії вже виявлено несанкціоновані газопроводи та самовільні втручання у роботу лічильника газу. Фахівці газового господарства наголошують, такі випадки виявити досить легко, тому застерігають від протиправних дій.

При виявленні факту втручання до газорозподільних мереж саме споживач буде змушений оплатити вартість експертизи та відшкодувати завдані збитки. Розрахунок суми відшкодування відбувається індивідуально для кожного окремого випадку відповідно до вимог Кодексу газорозподільних мереж. У разі несплати збитків справа передається до суду. У такому випадку споживачеві, окрім суми компенсації, доведеться заплатити й судові витрати.

Газовики вкотре нагадують, що для встановлення чи заміни газоспоживаючого приладу необхідно повідомити газорозподільну компанію. Адже припинення та відновлення газу проводять виключно фахівці Житомирської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України».

Також, не зайвим буде повторити найпростіші правила під час використання газу у побуті:

  • для обігріву помешкання використовуйте лише ті прилади, які для цього призначені, до прикладу, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення;
  • регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність;
  • не залишайте працюючі газові прилади без нагляду;
  • електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні;
  • завжди провітрюйте приміщення, у яких встановлені газові прилади.
  • ні за яких умов самовільно не втручайтеся у роботу газопроводів, самовільна заміна газових приладів часто стає причиною трагедій.
  • обов’язково періодично проводити технічне обслуговування газопроводів та газоспоживаючого обладнання.

Газовики наголошують — краще запобігти аварійним та надзвичайним ситуаціям, ніж ліквідовувати їх наслідки.

Пресслужба Житомирської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ Газмережі виток газу Газорозподільні мережі України  
Матеріали по темі