Суспільство

Хто вони — «вартові» обліку газу? Розповідають у Житомирській філії «Газмережі»

18 April 2024, 12:34

Майже 10 кілометрів пішки щодня. Вони не учасники змагань зі спортивної ходи, а контролери газорозподільної компанії. Контролери — саме ті, хто стоїть на сторожі прозорого обліку газу. Люди, котрі у будь-яку погоду та пору року сумлінно виконують свою роботу, аби всі споживачі були впевнені — облік газу здійснюється прозоро та чесно. У Житомирській філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» знайомлять ближче з цією професією. Про те, як проходять будні «вартового» обліку газу, нам розповіла Анастасія Козорез. Дівчина працює в компанії майже 2 роки, зізнається, справа не з легких, однак дуже відповідальна.

«Контролер газового господарства відповідальний за інспектування лічильників газу, їх коректну та точну роботу. Ми здійснюємо облік витрат газу споживачами. Для мене це не просто професія, а велика частина мого життя. Щодня я зустрічаю десятки людей, дехто з них – у поганому настрої, інші – випромінюють позитив та заряджають емоціями на цілий день. Часом саме ми виступаємо деяким форпостом, відповідаємо на запитання літніх людей про зміни у законодавстві щодо газової сфери, розповідаємо про необхідність передачі показань лічильників», — ділиться Анастасія, контролер Житомирської філії.

Що входить до обов’язків контролера?

Контролер проводить аналіз споживання газу, відповідно до встановленого газового обладнання, контролює роботу лічильника, оформлює документи при виявлені порушень. Також спеціаліст перевіряє відключених від системи газопостачання споживачів, з оформленням відповідних документів, вручає повідомлення про заборгованість, інвентаризує опалювальну площу побутових споживачів.

Скільки разів на рік контролер повинен завітати за однією адресою?

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, контролери двічі на рік фіксують показники лічильника газу, під час одного з яких контролер повинен провести інвентаризацію газових приладів. Звіряють їхню фактичну наявність у споживача з тими, що зареєстровані у базі.

Житомирська філія «Газмережі» звертається до споживачів з проханням віднестися з розумінням та не перешкоджати роботі фахівців, адже вони працюють для того, щоб облік спожитого газу вівся прозоро та коректно. До того ж вчасні зняття контрольних показів лічильника газу є запорукою впевненості абонентів у точності ведення обліку газу.

Пресслужба Житомирської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ Газмережа комунальні послуги контролер Козорез 
Матеріали по темі