Місто

З 1 червня у Житомирі запрацює новий тролейбусний маршрут №5 у напрямку Мальованки

24 May 2024, 16:59

Маршрутом у напрямку Мальованки вже курсує тестовий тролейбус без пасажирів.

Про це 24 травня повідомила пресслужба Житомирської міської ради.

«З 1 червня у Житомирі запрацює новий тролейбусний маршрут — №5. Курсуватиме тролейбус від взуттєвої фабрики «Крок» до залізничного вокзалу вулицями Героїв Пожежних, Чуднівська, Театральна, Київська до залізничного вокзалу та у зворотному напрямку», - йдеться у повідомленні.

Наразі проходять остаточні налаштування.

«Перевіряємо, як працює лінія: як тролейбус проходить повороти, чи не злітають у тролейбусах штанги. Частина працівників — на тяговій підстанції: вони перевіряють, як працюють комірки, від яких живляться тролейбуси», - розповідає Сергій Лазарєв, керівник ТТУ.

Мешканці Мальованки дивуються, побачивши тролейбус у своєму мікрорайоні. Так, 62-річна Антоніна каже, що вже не сподівалася на це.

«Про тролейбус на Мальованку говорили, коли я ще до школи ходила. Тому вже і не вірилося...», - каже жінка.

Сорок років на тролейбус чекала й Ірина.

«Тролейбус тут дійсно потрібен. Я вже настільки звикла по маршрутках, що якось у місті зайшла в тролейбус, запитую: яка вартість проїзду. Всі дивуються.Кажу, я живу у такому районі, куди тролейбуси не ходять. Тепер буде, і це справді подія», - радіє Ірина.

Лінію тестуватимуть до 29 травня. Якщо все буде добре, то 1 червня тролейбус №5 вже перевозитиме перших пасажирів.

Проєкт вдалося реалізувати у повному обсязі попри складнощі: війну, ковід, порушення логістичних зв'язків.

На кінцевій бачимо нову зупинку. Сергій Лазарєв каже: в межах проєкту облаштували декілька таких зупинок. На вулиці Героїв Пожежних відремонтували дорогу, встановили два світлофорних об'єкти, оновили всі дорожні знаки і т. д.

Проєкт реалізований у повному обсязі у межах бюджету, а це — 1 млн 567 тис. євро грантових коштів ЄБРР та Євросоюзу.

«Жодної копійки з місцевого бюджету не було спрямовано... Обкатка лінії проходить другий день. Все працює, і сподіваємося, що 1 червня маршрут №5 офіційно запрацює. Інтервал між тролейбусами — 15 хв. Сподіваюся, мешканцям буде комфортно», - повідомив депутат міської ради Юрій Мойсеєв.

Також Юрій Мойсеєв написав на своїй сторінці у Facebook про запуск нового тролейбусного маршруту

«Вітаю мешканців району Мальованка і мешканців міста з історичною подією! Ми це зробили! З 01.06.2024 починає працювати тролейбусний маршрут №5, Взуттєва фабрика - Залізничний вокзал! Дякую ЄБРР та Європейському союзу за грант на будівництво! Дякую Сергію Сухомлину, управлінню транспорту і зв'язку Житомирської міської ради, Житомирському трамвайно-тролейбусному управлінню та підряднику за реалізацію проєкту! Дякую ЗСУ за можливість користуватись цим маршрутом! Слава Україні!», - написав Юрій Мойсеєв.

Відео зі сторінки у Facebook Юрія Мойсеєва

Нагадаємо, з 23 травня у Житомирі почали тестування нової тролейбусної лінії. 19 лютого будівництво нової тролейбусної лінії на Мальованку у Житомирі було на завершальному етапі. Комунальники повідомляли, що навесні на рейс вийдуть перші тролейбуси.

Наприкінці листопада 2022 року планували відновити будівництво тролейбусної лінії на Мальованку. Тоді заступник мера говорив, що роботи мають завершити до 1 квітня. Через проблеми з фінансуванням роботи не встигли виконати у визначений термін.

Як повідомляв Житомир.info, 4 травня 2022 року у Житомирі продовжили роботи з будівництва тролейбусної лінії в мікрорайоні Мальованка: підрядник встановлював металеві опори, на початку вересня 2022 року у Житомирі мали завершити будівництво тролейбусної лінії в мікрорайоні Мальованка. Станом на 14 вересня роботи були зупинені, хоча виконані лише на 40%, їх зупинили через подорожчання матеріалів. 17 листопада 2022 року депутат міської ради повідомив, що у Житомирі відновлюють будівництво лінії на Мальованку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тролейбус ТТУ тролейбусна лінія Мальованка міськрада Мойсеєв 
Матеріали по темі