Влада

У Житомирі обговорили, як має розвиватися місто до 2030 року

24 May 2017, 13:04

Як зробити Житомир зручним і комфортним для жителів, привабливим для бізнесу та цікавим не лише для українців, але й для іноземців? Щоб знайти відповіді на ці питання, у Житомирі вчетверте зібралася робоча група, яка працює у рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні». Розробляти концепцію інтегрованого розвитку житомирянам допомагають іноземні фахівці.

«У першу чергу, ми маємо враховувати інтереси і орієнтуватися на різні цільові групи. Ми маємо забезпечити конкурентоспроможність підприємств. Для молоді ми маємо забезпечити рівень життя, соціальну стабільність, а також підняти національне й міжнародне значення міста. Існує думка, що житомирська молодь вважає своє місто непривабливим. І це стосується не тільки ринку праці. Один із аспектів, який на це впливає, – це можливість проведення вільного часу. У першу чергу, це стосується підлітків і дітей. Один із важливих кроків – це створення рекреаційних зон відпочинку у міст, захист навколишнього середовища, розвиток енергозберігаючих технологій, покращення ситуації щодо транспорту в нашому місті. Що стосується забезпечення рівня життя, першочерговим є створення інфраструктури: створення якомога більшої кількості дитячих садочків та шкіл, які були б розташовані поблизу житлових масивів. Ще один з одних можливих варіантів розвитку – це якомога ширше використання того, що є. Вчора ми мали нагоду познайомитися з проектом, який представляв наш мер, про переоблаштування території поблизу нашої річки. І ми побачили, яким чином можна використовувати цю територію: для відпочинку, для активного відпочинку, для спорту – тобто різноманітні можливості використання», – розповів дослідник-урбаніст з Німеччини Марк Шваде.

Керівники управлінь міської ради, депутати, представники громадськості, які працюють над проектом, переконують – вони дослухаються до думок простих житомирян, які живуть у різних районах міста.

«Наш слоган «Живи Житомиром, створюй Житомир» і ми намагаємося розробити концепцію інтегрованого розвитку Житомира до 2030 року. Тобто всі засідання і заходи, які відбуваються в межах нашого проекту, стосуються саме цієї концепції. Це стратегічний документ, у якому будуть зазначені напрямки діяльності до 2030 року. У межах цього ми також маємо спілкуватися з громадою, зокрема, збирати їхні бачення розвитку міста, запитувати, які вони бачать сильні сторони міста і яким вони хочуть бачити його розвиток до 30-го року», – розповіла керівник проектного офісу компанії GIZ у місті Житомир Марія Байда.

З 12 по 17 червня у Житомирі відбудеться урбаністично-культурний фестиваль «Майстерня міста», де кожен зможе поділитися своїм баченням того, у якому напрямку має рухатися Житомир.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2014 року Уряд Швейцарії на конкурентних умовах обрав Житомир для втілення Європейської енергетичної відзнаки (ЄЕВ). На початку 2015 року ДНЗ №63 в Житомирі утеплили за європейськими стандартами за сприяння німецької організації GIZ. У вересні 2015 року в Житомирі відбувся «круглий стіл» з питань фінансових механізмів впровадження енергоефективних заходів в багатоквартирних будинках. Нині житомирська влада за грантові кошти хоче замінити освітлення на 14 вулицях. Житомир увійшов до четвірки міст України, які обрані для участі у спільному проекті урядів України, Швейцарії та Німеччини «Інтегрований розвиток міст в Україні» за підтримки німецького фонду GIZ. Серед проблем, які побачили експерти німецького проекту GIZ у Житомирі – неякісний громадський транспорт. 17 травня в мер Житомира Сергій Сухомлин підписав з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ меморандум про співпрацю в рамках реалізації проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні». 24 листопада у Житомирі відбулось перше засідання керівного комітету проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі