Влада

До Житомира хочуть запросити європейського спеціаліста з озеленення міста

24 November 2016, 13:20

У Житомирі триває втілення проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні», який виконує німецька урядова компанія «Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH». До кінця 2018 року його планують втілили також у Полтаві, Вінниці та Чернівцях. Загальний бюджет становить 6 млн євро, спрямованих урядами Німеччини та Швейцарії. Цей фінансовий ресурс покриватиме також і витрати на зарплату європейських консультантів, які будуть допомагати реалізувати проект за певними напрямками. Зважаючи на це, житомирська влада збирається запросити до співпраці іноземного спеціаліста з озеленення міста.

Про це повідомив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин 24 листопада під час першого засідання керівного комітету проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні».

«Якщо ми говоримо про пряме фінансування, то це досить невелика сума – 50 тис. євро на реалізацію окремого проекту, пов’язаного зокрема з суспільним простором. Але в рамках цього проекту передбачена й оплата послуг європейських технічних консультантів. Більше того, цим проектом передбачено те, що ми можемо обрати європейського спеціаліста за якимсь одним із напрямків і GIZ повністю буде забезпечувати оплату його роботи. Він працюватиме в структурі виконкому або якогось комунального підприємства. Поки я схиляюся до того, що нам необхідно взяти людину, яка професійно може підійти до озеленення міста, тому що фактично в Україні серйозного досвіду в цьому немає. Такий спеціаліст дійсно допоміг би прикрасити місто», – пояснив Сухомлин.

Разом з тим у Житомирі 26 листопада в рамках першого форуму «Інтегрований розвиток Житомира» планують представити паспорт міста, який базується на даних статистики, експертних думках і польових дослідженнях. Над ним житомирські чиновники працювали спільно з фахівцями GIZ.

«Протягом двох наступних днів ми працюватимемо в міждисциплінарній робочій групі, яка охоплює цілий комплекс проблем українських міст, а в суботу (26 листопада, – ред.) відбуватиметься Перший форум «Інтегрований розвиток Житомира», де ми будемо презентувати напрацювання вже по паспорту міста – це дослідження того, яким сьогодні є наш обласний центр. Це дослідження базувалося не тільки на типових даних статистики, які в Україні досить проблематично зібрати, а й на думках місцевих і залучених експертів, польових дослідженнях. При цьому разом із житомирянами і представниками бізнесу ми обговорюватимемо й те, як має виглядати Житомир-2030», – розповів директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

Зі свого боку директор проекту GIZ Матіас Брандт зазначив, що практика залучення громадян до процесів містобудування та містопланування є досить поширеною у Німеччині.

«Проект розрахований на три роки і, сподіваємося, що до кінця 2018 року всі наші амбітні цілі будуть досягнуті. Я не хочу говорити, що ми робимо щось революційне в місті Житомирі. Така практика є досить загальновживаною в німецьких містах уже протягом останніх десяти років. Просто там залучення громадян до процесів містобудування та місто планування є загальновживаною практикою і ми хочемо пошити її в Україні також. За нашими спостереженнями, ті міста, які почали залучати жителів до таких процесів 10 років тому, досягли значного успіху і значно покращили свої містобудівні плани. І з таким підходом ми сподіваємося отримати доступ до національних і міжнародних фінансових ресурсів, які допоможуть в подальшому впроваджувати такі проекти. Сподіваємося, що через рік у нас уже буде цей стратегічний документ – план інтегрованого розвитку міста, який буде доступний для усіх жителів. На основі цього плану буде розроблений ще один секторальний проект, спрямований на розвиток інфраструктури, наприклад, у сфері мобільності. Ми ще сподіваємося, запровадити певні демонстраційні проекти, але вони ще перебувають на стадії обговорення й узгодження», – сказав він.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2014 року Уряд Швейцарії на конкурентних умовах обрав Житомир для втілення Європейської енергетичної відзнаки (ЄЕВ). На початку 2015 року ДНЗ №63 в Житомирі утеплили за європейськими стандартами за сприяння німецької організацієї GIZ. У вересні 2015 року в Житомирі відбувся «круглий стіл» з питань фінансових механізмів впровадження енергоефективних заходів в багатоквартирних будинках. Нині житомирська влада за грантові кошти хоче замінити освітлення на 14 вулицях. Житомир увійшов до четвірки міст України, які обрані для участі у спільному проекті урядів України, Швейцарії та Німеччини «Інтегрований розвиток міст в Україні» за підтримки німецького фонду GIZ. Серед проблем, які побачили експерти німецького проекту GIZ у Житомирі – неякісний громадський транспорт. 17 травня в мер Житомира Сергій Сухомлин підписав з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ меморандум про співпрацю в рамках реалізації проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні».

Фото Анни Максимової

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі