Місто

У Житомирі за 50 тис. євро збираються побудувати європейську модель самоврядування

28 January 2016, 13:29

Житомир увійшов до четвірки міст України, які обрані для участі у спільному проекті урядів України, Швейцарії та Німеччини «Інтегрований розвиток міст в Україні» за підтримки німецького фонду GIZ.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської міської ради. 

За умовами проекту, Житомир отримає 50 тис. євро на розвиток усіх напрямків життя громади та реформи місцевого самоврядування за стандартами ЄС. Деталі проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» обговорили під час зустрічі у міській раді 25 січня за участю міського голови Житомира Сергія Сухомлина, представників проекту на чолі з директором Матіасом Брандтом, керівників виконавчих органів ради й депутатів міськради.

«Даний проект дуже важливий для Житомира. Він включає в себе всі аспекти розвитку міста - демографічний, соціальний,  транспортний, систему роботи з твердими побутовими відходами, теплозабезпечення міста та екологію. Над цим проектом ми будемо працювати не один рік, і хочеться, щоб до роботи над проектом долучалися депутати міської ради, громадські організації», - цитує прес-служба Сергія Сухомлина.

Міський голова також повідомив, що місто готує документи, і в лютому 2016 року на рівні уряду буде ратифіковано кредитну лінію Європейського інвестиційного банку. Для України банк надає 300 млн євро на модернізацію водопостачання на утепленню будівель.

«Наші управління готують на цей проект повністю всі школи та садочки, будівлі соціальної сфери, які не потрапили у проект НЕФКО і по гранту Швейцарського бюро співробітництва. Також за  цим проектом інвестиційного банку плануємо повністю замінити освітлення у Житомирі на енергоефективне», - розповів Сухомлин.

«У рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» будуть створені робочі групи серед працівників міської ради, відповідних управлінь, визначений координатор проекту і долучена громадськість. Засідання таких робочих груп проходитимуть раз на місяць. Вони почнуть свою роботу з написання стратегії для міста, яка ляже в основу майбутньої роботи міської ради всіх наступних проектів і допоможе ще додатково залучати кошти міжнародних донорів та організацій. В робочу групу будуть залучені також експерти із Німеччини та Швейцарії», - розповів директор проекту Матіас Брандт. 

У міській раді наголошують: підказати, на що іще можна витратити кошти фонду, можуть і представники громадськості. Для цього треба написати звернення на ім'я міського голови про бажання увійти у робочу групу. 

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2014 року Уряд Швейцарії на конкурентних умовах обрав Житомир для втілення Європейської енергетичної відзнаки (ЄЕВ). На початку 2015 року ДНЗ №63 в Житомирі утеплили за європейськими стандартами за сприяння німецької організацієї GIZ. У вересні 2015 року в Житомирі відбувся «круглий стіл» з питань фінансових механізмів впровадження енергоефективних заходів в багатоквартирних будинках. Нині житомирська влада за грантові кошти хоче замінити освітлення на 14 вулицях.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі