Влада

Шість об’єктів у Житомирській області планують додати до природно-заповідного фонду місцевого значення

12 April 2024, 17:17

Житомирська обласна рада планує додати до природно-заповідного фонду місцевого значення нові об’єкти.

Відповідний проєкт рішення сесії 12 квітня оприлюднили на сайті облради.

«Відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статті 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», розглянувши подання Житомирської обласної державної (військової) адміністрації від 20.03.2024 № 1832/2-24/45, враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів», - йдеться у проєкті рішення.

Згідно з додатком до рішення Житомирської обласної ради до природно-заповідного фонду місцевого значення планують додати 6 об’єктів:

За межами с. Пединка Любарської селищної територіальної громади Житомирського району планують створити ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Провалівка».

«Пам’ятка природи місцевого значення створюється з метою збереження локалітетів зростання плавуна щитолистого», – зазначено у характеристиці території.

На території Брусилівського лісництва створять ландшафтний заказник місцевого значення «Брусилівський».

Ландшафтний заказник місцевого значення створюється з метою охорони природних комплексів та ландшафтів, а також збереження лісових насаджень біля населених пунктів.

На території Ольшанського лісництва мають наміри створити лісовий заказник місцевого значення «Прикам’янський ліс».

Заказник створюється для збереження в природньому стані лісових насаджень.

Також тут планується ландшафтний заказник місцевого значення «Княжий».

Пріоритетом охорони в заказнику є природний комплекс долини р. Случ, охорона видів рослин та тварин занесених у Червону книгу України.

У Соболівському лісництві хочуть створити ботанічну пам’ятка природи місцевого значення «Людвиківка».

Пам’ятка природи створюється з метою збереження виду Еритроній собачий зуб (Erythronium dens-canis L.)

У межах річки Случ, за межами смт Миропіль Миропільської селищної територіальної громади планують створити ботанічний заказник місцевого значення «Кам’янка».

Заказник створюється з метою охорони природних комплексів та ландшафтів, а також збереження водно-болотної рослинності річки Случ.

Окрім цього, на сайті Житомирської обласної ради оприлюднили проєкт рішення «Про перейменування об’єкта природно-заповідного фонду місцевого значення».

Згідно з проєктом, на сесії планують перейменувати об’єкт природно-заповідного фонду місцевого значення «Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк ім. Ю. Гагаріна» на «Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Шодуарівський парк».

«Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів», - йдеться у проєкті рішення.

Нагадаємо, 11 квітня на черговій сесії Житомирської міської ради без обговорення ухвалили рішення про перейменування парку імені Ю.О.Гагаріна на Шодуарівський та надання назви «Незламних житомирян» новому скверу на проспекті Миру, 9. Перед цим 15 лютого на сайті міської ради оприлюднили проєкти рішень сесії про нові назви міського парку та скверу на проспекті Миру. 15 березня у парку на адмінбудівлі КП «Парк» відкрили меморіальну дошку на честь барона де Шодуара.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2015 року житомиряни підтримали петицію щодо перейменування парку Гагаріна в Шодуарівський парк. Вже в середині січня 2016 року влада міста збиралася провести громадське обговорення щодо увічнення пам’яті барона Шодуара в Житомирі. На початку лютого 2016 року тимчасова депутатська комісія проголосувала за перейменування житомирського парку. 1 липня 2016 року на сайті Житомирської ради оприлюднили проєкт рішення сесії про перейменування парку культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна. Питання планували розглянути на сесії міської ради 30 листопада 2016 року, але під час затвердження порядку денного його зняли з розгляду.

В жовтні 2022 року під час засідання міська комісія з топоніміки розглядала звернення щодо встановлення назви «Шодуарівський парк» замість парку імені Гагаріна, зазначалося, що мова йде не про перейменування парку, а про встановлення назви як топонімічного об'єкта. 28 вересня 2023 року директор комунального підприємства «Парк» Сергій Бондар повідомив, що з арки в парку зняли барельєф Гагаріна та літери під ним, бо готуються до перейменування. На початку листопада 2023 року комісія з топоніміки розглянула питання про надання нової назви житомирському парку і встановлення пам’ятної дошки барону де Шодуару і про винесення на громадське обговорення двох варіантів назви для нового скверу на проспекті Миру в Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: заповідник заказник проєкт рішення облрада парк перейменування Шодуар 
Матеріали по темі