Місто

Міський парк офіційно став Шодуарівським, а сквер на проспекті Миру – «Незламних житомирян»

12 April 2024, 10:43

Депутати Житомирської міської ради проголосували за перейменування парку імені Ю.О.Гагаріна на Шодуарівський та надання назви «Незламних житомирян» новому скверу на проспекті Миру, 9.

Такі рішення без обговорення ухвалили на черговій сесії міськради 11 квітня 2024 року.

За обидва питання проголосували по 23 депутати.

Зауважимо, що під час формування порядку денного мер поставив на голосування пропозицію погоджувальної ради про зняття з розгляду проєкту рішення щодо надання назви скверу на проспекті Миру, але вона не набрала достатньої кількості голосів.

Нагадаємо, 15 лютого на сайті міської ради оприлюднили проєкти рішень сесії про нові назви міського парку та скверу на проспекті Миру. 15 березня у парку на адмінбудівлі КП «Парк» відкрили меморіальну дошку на честь барона де Шодуара.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2015 року житомиряни підтримали петицію щодо перейменування парку Гагаріна в Шодуарівський парк. Вже в середині січня 2016 року влада міста збиралася провести громадське обговорення щодо увічнення пам’яті барона Шодуара в Житомирі. На початку лютого 2016 року тимчасова депутатська комісія проголосувала за перейменування житомирського парку. 1 липня 2016 року на сайті Житомирської ради оприлюднили проєкт рішення сесії про перейменування парку культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна. Питання планували розглянути на сесії міської ради 30 листопада 2016 року, але під час затвердження порядку денного його зняли з розгляду.

В жовтні 2022 року під час засідання міська комісія з топоніміки розглядала звернення щодо встановлення назви «Шодуарівський парк» замість парку імені Гагаріна, зазначалося, що мова йде не про перейменування парку, а про встановлення назви як топонімічного об'єкта. 28 вересня 2023 року директор комунального підприємства «Парк» Сергій Бондар повідомив, що з арки в парку зняли барельєф Гагаріна та літери під ним, бо готуються до перейменування. На початку листопада 2023 року комісія з топоніміки розглянула питання про надання нової назви житомирському парку і встановлення пам’ятної дошки барону де Шодуару і про винесення на громадське обговорення двох варіантів назви для нового скверу на проспекті Миру в Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада сесія парк перейменування Шодуар сквер проспект Миру 
Матеріали по темі