Місто

Торік у Житомирі поліція зафіксувала понад 4600 викликів про домашнє насильство, з них 25% – від чоловіків

16 April 2024, 16:47

У Житомирі хочуть затвердити програму для кривдників. Вона передбачатиме індивідуальні та групові заняття із фахівцями для тих, хто перебуває на обліку правоохоронців, як особа, яка вчинила домашнє насильство. Участь у програмі – безоплатна.

Проєкт рішення виконавчого комітету «Про затвердження програми для кривдників у Житомирській міській територіальній громаді» опублікований на сайті міськради 15 квітня.

«Цією програмою передбачено комплекс заходів за результатами оцінки ризиків, спрямованих на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до власних вчинків та їхніх наслідків, до виконання батьківських обов’язків, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків. Мета цієї програми – зміна насильницької поведінки кривдника, формування соціально прийнятних норм і гуманістичних цінностей», - йдеться у програмі.

У коментарі Житомир.info начальниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської міськради Ірина Ковальчук розповіла, що сенс програми полягає у тому, що кривдник певний час працюватиме із фахівцями, які допоможуть йому чи їй скоригувати власну агресивну поведінку.

«На засідання виконкому ми виносимо затвердження програми для кривдників. Загалом, це корекційна програма, яка розроблена на основі типової програми, котра затверджена наказом Міністерства соціальної політики України. Суть програми полягає у комплексі заходів, за результатами оцінки ризиків, спрямованих на зміну ненасильницької поведінки кривдника, формування в ньому нової неагресивної моделі поведінки у стосунках і відповідального ставлення до власних вчинків і до їх наслідків. Програму реалізують фахівці, які мають фахову вищу освіту. Це може бути психолог, психотерапевт або психіатр та люди, які пройшли спеціалізоване навчання з програм для кривдників. Участь у програмі – безоплатна», - розповіла Ірина Ковальчук

Для проходження такої програми кривдника може направити суд, терміном від 3 місяців до 1 року.

«Також кривдник може брати участь у цій програмі за власною ініціативою на добровільній основі. В разі неприбуття кривдника на проходження програми, наше управління про це повідомляє письмово районне управління поліції. Загалом, кривдник, якого направили на цю корекційну програму, має пройти заняття різних напрямків. Це – діагностування, індивідуальна робота, групова робота та інше. Загалом, це 29 годин корекційної роботи із фахівцем. Програма працює на засадах когнітивно-поведінкової терапії, як дає змогу проводити когнітивну корекцію поведінки особистості», - зазначила Ірина Ковальчук.

У Житомирській територіальній громаді у 2023 році до поліції здійснили 4641 звернення щодо насильства в сім’ї.

«З-поміж них – 3396 викликів від жінок і 1245 звернень від чоловіків. Кількість винесених попереджень, тобто це ті серйозні підтверджені випадки насильства, це 754 випадки, які опрацювали фахівці з поліції, центру соціальних служб, суди та інші. З цих 754 випадків домашнього насильства було 635 звернень від жінок і 119 звернень від чоловіків», - розповіла у коментарі Житомир.info Ірина Ковальчук.

Торік лише один із трьох кривдників, яких у Житомирі направили на проходження цієї корекційної програми, пройшов її повністю.

«Корекційна програма тільки набирає своїх обертів і починає працювати. Ми активно співпрацюємо із суддями та прокурорами щодо інформування про таку програму. Торік трьох кривдників було направлено на проходження цієї корекційної програми, з них лише 1 кривдник пройшов усю програму повністю. Стосовно двох інших було повідомлено поліцію про те, що вони не з’явились на проходження програми», - підсумувала Ірина Ковальчук.

Нагадаємо, у 2023 році у Житомирській області правоохоронці зафіксували понад 10 300 випадків домашнього насильства. Про це 20 березня повідомили у відділі комунікації поліції Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, 5 грудня 2023 року начальниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту міськради Ірина Ковальчук повідомила, що наступного року у Житомирі планують продовжити програму для кривдників, адже кількість випадків домашнього насильства збільшилася утричі.

29 листопада 2023 року в Житомирі в ліцеї №16 відбувся просвітницький захід «16 днів проти насильства» для учнів 10 класів, під час якого діти обговорювали тему насильства з психологом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кривдник домашнє насильство проєкт рішення програма Ковальчук насильство 
Матеріали по темі