Інтерв'ю

Заступник голови Житомирської облради про державну службу: все квадратне ми катаємо, а кругле – носимо

24 June 2014, 10:20

 Руслан Годований на позачерговій сесії 21 лютого був обраний заступником голови облради і нещодавно відзвітував про перші 100 днів роботи на цій посаді. Він погодився в інтерв’ю Житомир.info розказати про свої враження від державної служби, корупційні тендери, прибутки комунальних підприємств та допомогу переселенцям.

- Які враження від перших 100 днів роботи?

- Якби в бізнесі були такі перепони, які державна служба створює сама собі, то бізнес в Україні взагалі б не розвивався. Тут, на жаль, все квадратне ми катаємо, а кругле – носимо. Систему треба міняти кардинально, з Києва, треба міняти купу законів, тому що ми самі себе гальмуємо цими законами.

- Що найбільше вразило за цей період?

- Немає електронного документообігу. Приносять паку документів і ти розділяєш – оце галузь медицини, це освіти, це науки, там ті й ті кошти, а електронної версії немає взагалі. Ці документи ходять по кабінетах, і зловити їх нереально. Недавно заходить людина і каже: у вас є кошти на ремонт доріг, залишилося 2 мільйона. А я про це нічого не знаю, викликаю людину, питаю, чи є кошти, каже – так. Питаю – а чого ви не доповідаєте, каже – думали, на наступну сесію. А сесія наступна буде осінню, на 2 мільйони треба проводити тендер, коли проведемо тендер, буде вже листопад місяць, і як тоді ремонтувати дорогу? Це система і ці папірці живуть самі по собі в кожному кабінеті. Ця система не є прозорою. Добре, що я депутат двох скликань, розумію, як і що працює, а якщо взяти людину з бізнесу і кинути сюди – вона буде два роки розбиратися тільки по департаментам і управлінням, в кого які фінансові функції і повноваження. Тобто, прозорої системи немає, і це робиться навмисно.

- Навмисно бойкотується, саботується?

- Саботується, і ніякому чиновнику не вигідно, щоб все це було прозоро. Бо у кожного – повноваження, десь уже фірми налагоджені, деякі (фірми) тендера виграють по десять років підряд. Дивно, так, що одна компанія може вигравати десять років? Такого в бізнесі не буває, навіть постачальників міняють впродовж десяти років. А хтось ще пооформлював людей на роботу і їх можна не завжди знайти, цю роботу, ми і цим займалися.

- Виявили якість конкретні порушення?

- Конкретно маємо виявляти не ми, а прокуратура. Я на своїй посаді не хочу займатися слідством, тому що не в моїх повноваженнях розслідувати справи, а сьогодні намагаюся зробити, щоб  цього не допустити. Тому що, якщо зараз я займуся тим, що робила стара влада, і не буду розуміти, що робити тут, то я не буду ефективним ні там, ні там. Вважаю, що має бути закон про люстрацію, де чітко прописані механізми, і мають бути перевірені всі тендера, абсолютно всі, і всі держзакупки. Якщо це зроблять, то мені нічого розслідувати не треба буде. Але сьогодні ми вже нарешті підняли роль депутатів обласної ради. Раніше як було: всі комунальні управління і установи були в управлінні облдержадміністрації, підпис одної людини міг вирішити що завгодно, це спускалося, доводилося депутатам, і нічого поміняти вже не можна було. Сьогодні вже не так огульно приймають бюджет, як хотіли би, і я вимагаю, щоб за кожним витрачанням коштів був результат, тому що інколи тратять просто заради того, щоб потратити.

- Наприклад?

- Наприклад, я питаю: як ви змінюєте котли? Кажуть – вони старі, їх треба поміняти. А хто приймає рішення? Керівник установи викликає фірму і вони кажуть, який котел поставить. І що відбувається: керівник установи, лікар за фахом або освітянин, він викликає єдину фірму, яка показує який котел поставить. Ні енергоефективності, нічого. Зараз на бюджетній комісії ми вирішили, що наймаємо незалежну компанію, яка скаже, що треба замінити, щоб досягти енергоефективності, де можна скоротити газ, тому що не можна перевести на альтернативне паливо, це міф, що скрізь можна відмовитися від газу. Де можна перевести на альтернативне, які котли треба поставити, якої ефективності, де треба поміняти труби, і так далі. І ми вже будемо давати технічне завдання керівнику, і хай він шукає компанії, хай проводить тендер. Бо деякі котли є надто дешевими, але через чотири роки вони течуть, і їх треба замінювати.

- Ця перевірка буде стосуватися яких установ?

- У нас є 147 комунальних установ, от всіма ними і буду займатись. Перевірка одного об’єкту коштує 1200 грн., а вартість переобладнання вже будуть пропонувати компанії і фірми, які хочуть це поміняти, будуть боротися між собою – хто дасть найнижчий результат. Сьогодні 1200 гривень – це не ті гроші, де треба економити, треба розуміти, що ми хочемо отримати на виході. Раніше здавали в оренду котли приватні особи, і це нормально, правильно – заводити приватний бізнес, а ціну на гігакалорію отримували після НКРЕЄ. Я кажу – ні, ми спочатку отримуємо ціну на Гкал, а потім здаємо в оренду, спочатку купимо дешеву гігакалорію. Тепер перед тим, як будемо здавати будь-якій установі в оренду, щоб вони змогли приватний бізнес завести, спочатку робимо енергоаудит, він нам рахує можливі затрати компанії, виходимо на ціну гігакалорії, і потім оголошуємо конкурс для компаній. Можу сказати, якщо Гкал зараз на газу 800-900 грн., то ми вже заключили два контракти за 740 грн. і 720 грн.

- Можете прокоментувати ситуацію з тендерами по закупівлі медпрепаратів для гемодіалізу?

- У п’ятницю була прес-конференція людей, які проводили тендер – обласна база спецмедпостачання і департамент охорони здоров’я. Я сьогодні зустрічався з керівником департаменту охорони здоров’я і доручив надати повністю письмовий звіт про проведену роботу, я вам його передам зі всіма документами. Можу сказати, що приїжджала компанія-виробник («B.Braun»), саме люди з заводу, і захищали свої німецькі інвестиції, свій німецький бізнес. Малюю дуже просту схему: це апарати «штучні нирки», є трубочки і є розчин, які купували за 21 мільйон гривень, ми купили за 15 мільйонів гривень, дельта – 6 мільйонів. Компанія «B.Braun» ці апарати надала безкоштовно, вони 2013 року. Сьогодні за місяць мають провести всі клінічні іспити, мають бути всі документи на апарат, поки що немає жодної скарги від хворих або від керівника центру гемодіалізу і є економія 6 мільйонів. Якщо буде будь-яке порушення зі сторони бази спецмедпостачання, то вони так само будуть притягнуті до відповідальності, як і обласна лікарня, якщо від неї будуть порушення. І ми розуміємо, що це іде боротьба між компаніями, серйозна боротьба.

- У перші дні вашої роботи йшла мова про перевірку комунальних підприємств і їх фінансові плани. Є вже результат?

- Ми все це зробили, результат – плюс 1,6 млн.грн. до фінансових планів, тобто, вони мають показати прибуток більше на 40% від попереднього плану, і це при умові фінансової кризи. Загалом буде 5,6 млн.грн. Деяким підприємствам ми підвищували на 5%, деяким – на 300% (житомирському БТІ), деяким – на 200%. Було як – хто міг «добігти» до профільного фіндепартаменту, той собі такий фінплан і затверджував. Сьогодні, коли ці всі підприємства і установи стали в підпорядкуванні обласної ради, ми до кожного підійшли індивідуально. Мене дуже турбує, щоб вийшло з «піке» комунальне підприємство «Санаторій «Дениші»: практично, комерційної складової там немає, вони живуть виключно за ті путівки соцстраху, які отримують тендер, по суті це гроші, які держава все одно потратить. Але там 75% зношеності основних фондів, і через 2-3 роки цей санаторій просто не зможе сплачувати податки, тому що навіть не буде амортизаційних відрахувань.

- Який вихід із ситуації?

- На бюджетній комісії в п’ятницю, 20 червня, прийняли рішення – ввели штатну одиницю і поставили заступника з економіки. Людину з реального сектора економіки, з бізнесу, у якого є задача зробити все для того, щоб там запрацювала економіка, щоб це був як «Хмільник» курорт, як «Моршин». У нас унікальне місце, просто ніхто цим не займався. У мене по сьогоднішній день запитання: чому касовий апарат в одному місці, каса – в другому, а прийом хворих – в третьому. Ви десь таке бачили? В санаторії «Дениші» є.

- Яка зараз співпраця з міською владою, 15 мільйонів на тролейбуси обласна рада виділить?

- Давайте 26 червня переживемо сесію і побачимо. Моя однозначна позиція, що треба давати на тролейбуси, не давати їм рибу, а давати вудочку. Можливо це буде не 15 мільйонів, а трошки менше, тому що є зобов’язання, і обласна влада не може очистити повністю бюджет, нас чекає осінь, і не зрозуміло, що буде з зарплатами і з енергоносіями, тому ми маємо залишити серйозну «подушку». Але ми вже досягли того, що нові маршрути не виставляються без погодження з міською радою. І сьогодні всі депутатські комісії погодилися, що треба підтримати ТТУ, єдине питання – в сумі. Моя думка: їм треба допомагати, це обласний центр, вони перевозять майже 60% всіх пільговиків області, але прохання було одне – це не буде чергова подачка, це буде на розвиток підприємства, що завтра вони почнуть працювати самі і задовольнятися тими субвенціями, які будуть іти з державного бюджету.

Під час розмови до кабінету заглядав чоловік і нагадував, що він «по тому питанню». Руслан Годований пояснив, що сьогодні півдня займається бронежилетами.

 - Для кого бронежилети і чому півдня?

- На жаль, 30-40% часу займаюся або допомогою військовослужбовцям, або допомогою переселенцям. Всі знають, що ми збираємо гроші у фонд «Людяність», і на сьогодні зібрали майже 900 тисяч гривень. Є різна критика: не туди тратять, і так далі. Але не критикують того, хто нічого не робить, і ми єдині, хто дає публічний звіт. І кожен день, знаючи, що у нас є можливість допомогти, до мене приходять військові, матері солдат, переселенці. Дякую Сахневичу з міста Житомира (директор Житомирського міського територіального центру соціального обслуговування – ред.), який, коли не звернешся, і одяг знайде, і їжу. А для цих людей зі Сходу, які кинули все, у них нічого немає, для них одяг і їжа – це теж дуже важливо.

- Деякі житомиряни, які їздили у санаторій «Тетерів» під Коростишевом, кажуть, що там ніякої організації немає, ніхто ні за що не відповідає і місцева влада цим не займається.

- Цей санаторій є власністю профспілок, ми б із задоволенням ними займалися, але у них є заборгованість по зарплаті, яку вони зараз намагаються вимагати погасити від обласної влади. У них є проблема з правом власності. Ми однозначно будемо допомагати, там є жінки, є діти, ми їх зобов’язані забезпечити, зараз приймається програма на обласній раді – 2 мільйона гривень для переселенців зі Сходу і з Криму, і за ці кошти також буде частково фінансуватися і санаторій «Тетерів». Але це не створення робочих місць для когось, це волонтерський рух, і він має далі продовжуватися, тому вимагати погашення зарплати минулих років як мінімум неетично під цей шумок. І я задавав це питання, і хочу задати його публічно: де чоловіки цих жінок? Для мене це теж питання, як громадянина. Якщо сьогодні, поки їх жінки і діти тут, у безпеці, там вони воюють проти нашого українського народу, то не можна так. Ми настільки толерантно починаємо до цього сьогодні відноситися, але коли вбивають солдат твоєї країни – тут ніякої толерантності бути не може, треба визначатися. Я вірю, що їх чоловіки просто там охороняють будинки, але я хотів би знати, де чоловіки цих жінок. І це не тільки моя позиція, це і Львівська область задає такі питання.

- Що, на вашу думку, треба терміново змінити для виходу з кризи?

- Моя особиста позиція, що треба змінювати закон про місцеве самоврядування, давати максимальні повноваження на місцях, серйозно змінювати податковий кодекс, і міняти взагалі філософію державної служби. Я тут, з середини, розумію, що у більшості державних службовців зарплата дуже маленька, і фахівця найняти не можна, тому що на таку зарплату людина йти не хоче. Я не принижую людей, які тут працюють, багатьом просто подобається держслужба, і вони тут працюють, або в деяких пенсійний вік, і вони йдуть до пенсії. Але моя думка – можна скоротити (чисельність) в два рази взагалі спокійно, навіть в 2,5 рази, підняти людям в три рази зарплату, дати їм надію, що вони, віддаючи свою частину життя державі, будуть отримувати взамін від держави повагу. Не може бути, що ми наймаємо державного службовця, платимо йому маленьку зарплату, а потім звинувачуємо в усіх гріхах і абсолютно не даємо розвитку. Державний службовець має створювати, має розробляти концепцію, впроваджувати її, а для цього треба мати серйозний фах, досвід і зарплату, бо людина, яка має досвід і фах, на таку зарплату не піде. А у держслужбі ми платимо маленькі зарплати, створюємо передумови для корупції і вимагаємо від людей ефективності. Так бути не може.

- Де зараз колишній голова обласної ради Йосип Запаловський, чим займається?

- Не цікавився, де він, але я з ним спілкувався на свій день народження (8 червня), він мене вітав. Ми обмінялися думками по деяким питанням, я питав його думку, хотів почути його бачення деяких процесів, особливо роботи комунальних підприємств.

 

Тамара Коваль, Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі