Місто

На громадських обговореннях житомиряни запропонували назвати вулиці на честь Ріхтера та жертв Голодомору

12 June 2015, 13:41

На чергових громадських обговореннях щодо перейменування вулиць, які відбулися в Житомирі 11 червня, розглядалося перейменування 4-х топонімічних об’єктів: вул. Мануїльського на вул. Міщанська, вул. Піонерська на вул. Радзивіловська, площа Декабристів - на майдан Мальованський, вул. 1-го Травня на вул. Пилипа Орлика.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської міської ради.

Історик-краєзнавець Георгій Мокрицький озвучив пропозиції тимчасової депутатської комісії та комісії з топоніміки щодо перейменування вулиць, аргументуючи рішення фахівців:

«Вулиці Мануїльського пропонується повернути історичну назву – Міщанська, що ніяким чином не пов’язано з радянською ідеологією, адже міщани – це жителі міста. Вулиці Піонерській пропонується також історична назва – Радзивіловська. Радзивілів – це прикордонне місто колишньої Волинської губернії, що знаходилося на кордоні з Австро-Угорщиною, назване на честь відомого шляхетського українсько-польського роду Радзивілів. Нині це Рівненська область. Площі Декабристів (з якою діяльність декабристів не пов’язана) пропонується інша, теж історична назва - майдан Мальованський як центр мікрорайону Мальованки. Вулиці 1-го Травня депутатська комісія запропонувала назву Пилипа Орлика. Але комісія з топоніміки вже 10 років наполягає на тому, щоб цій вулиці дати ім’я видатного житомирянина, всесвітньо відомого піаніста Святослава Ріхтера, який жив тут у 4-х місцях. Прийшов час віддати належне цьому видатному митцю», - розповів Георгій Мокрицький.

Під час обговорення громадськість хвилювали питання: скільки коштуватиме перереєстрація квартир та чи на часі сьогодні перейменування вулиць, коли йде війна в країні.

«Для фізичних осіб питання перейменування вулиць не несе ніяких витрат. Ніхто не примушує міняти паспорти. Ви користуєтеся документами, скільки вважаєте за потрібне. Документи щодо нерухомості не змінюються також. У разі продажу, дарування та успадкування, вносяться зміни в саму назву», - зазначив громадський діяч В’ячеслав Дехтієвський і, як аргумент, навів приклад перейменування вул. Московської на вул. Небесної Сотні: ніхто з мешканців вулиці не платив за зміну назви.

Він переконаний: повне перейменування комуністичних назв вулиць сьогодні необхідне.

Серед пропозицій, які вносилися учасниками обговорення, були:

1. Не змінювати назву вулиці 1-го Травня, яка, мовляв, не пов’язана із законом про декомунізацію, оскільки 1 Травня – це державне свято.

2. Назвати одну із вулиць міста на честь Тараса Бульби-Боровця – керівника УПА «Поліська Січ», яка діяла на Житомирщині (пропозицію внесли представники партії «Свобода» та представники Правого сектору).

3. Підтримати пропозицію комісії з топоніміки щодо зміни назви вул.1-го Травня на честь Святослава Ріхтера.

4. Відобразити в одній із назв вулиць трагічну долю селян, які постраждали від голодомору та репресій (пропозицію вніс голова обласної організації Селянської партії України Володимир Музиченко).

5. Дати вулиці 1-го Травня ім’я відомого економіста і математика світової слави, автора теорії збалансованого бюджету споживача Євгена Слуцького (за пропозицією доцента ЖДТУ Юрія Ущаповського).

За інформацією прес-служби Житомирської мерії, після завершення громадських обговорень усі отримані пропозиції та зауваження будуть передані до депутатів Житомирської міської ради для прийняття відповідного рішення.

Як повідомляв Житомир.info, 10 червня, у перший день громадських обговорень перейменування вулиць житомиряни запропонували назвати вулиці на честь Сльоти та Шинкарука

Фото прес-служби Житомирської міської ради

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі