Місто

Батьки житомирських школярів не дочекались безкоштовних підручників і пішли по книжкових магазинах

14 September 2015, 17:04

Надворі середина вересня, а підручників для 4-х та 7-х класів за новою програмою як не було, так і немає. Школярі радіють, бо носять майже порожні рюкзаки, батьки хвилюються: як дітям без книг здобувати знання за новою, ускладненою програмою?

На зборах, які минулого тижня пройшли майже у всіх житомирських школах, батьків запевнили, що безкоштовні підручники від Міносвіти будуть, але як швидко – невідомо. А також повідомили, що дозволені міністерством посібники вже є у продажу, і в Житомирі теж. Зокрема, учням однієї з міських шкіл повідомили, що посібники за новою програмою вартістю близько 50 грн. за примірник є в крамниці на вул. Домбровського біля «Дастора». 

Житомир.info дізнався, що частина підручників за 4-й та 7-й класи є у книгарні «Знання» на вул. Київській в Житомирі, а в «зеленій палатці» на пров. Скорульського переважно друковані зошити (на фото).

Також підручники можна скачати з Інтернету – попри минулорічні запевнення, що електронної їх версії не буде. Як виявилося, дехто з батьків уже скачав книжки, але не тих авторів: як пояснив Житомир.info начальник управління освіти Житомирської облдержадміністрації Вадим Калінін, кожна школа самостійно визначає, за якими саме допущеними до друку підручниками за 4 та 7-й класи навчати дітей. Батькам четвертокласників 27-ї школи як варіант запропонували роздрукувати 20-30 сторінок з основних підручників (мова, математика, читання, природознавство і т. д.), або – як крайній вихід - навчатися за минулорічними підручниками, але придбати друковані зошити із завданнями за новою програмою.

Доки батьки житомирських школярів обдумують кожен із запропонованих варіантів, на ХХІІ Форумі видавців у Львові 11 вересня Міністр освіти і науки України Сергій Квіт заявив, що підручники для 4-7 класів, на які чекають українські учні, надійдуть до шкіл із затримкою, проте будуть безкоштовними. Половину їх вартості оплатить держава, половину – місцеві бюджети. Затримку із їх випуском Міністр пояснив затримкою коштів.

«Уже наступного тижня відбудеться колегія, яка затвердить  результати конкурсу серед видавців на випуск підручників для 4-7 класів. Відтак будуть проведені тендери і розпочнеться випуск підручників», – запевнив Міністр.

На порталі osvita.ua розміщена публікація від 10 вересня під назвою «Видавництва вже продають «безкоштовні» підручники», де зазначається, що такі дії видавництв є порушенням.

Видання цитує допис у Facebook журналістки і громадської активістки Іванни Коберник: «Я лох. Думала, що гроші на друк підручників не можуть знайти через непрофесіоналізм чиновників, а це таки афера. Підручники куплять двічі - зараз за гроші батьків, а потім - ще раз за гроші держбюджету. Батьків просто обікрали. Класна схема. Знімаю шляпу».

Унизу під публікацією коментатор під ніком «Видавець» повідомляє: чекати підручників доведеться довго, держава досі не замовила у видавництв жодного підручника:

«1. ПІДРУЧНИКІВ від держави ВОСЕНИ НЕ БУДЕ. Можливо, 20% з"явиться у грудні. А повне забезпечення можна очікувати до середини лютого. 2. Держава до цього часу не замовила жодного підручника у видавництв, які мають права на їх видрук. Більше того, до цього часу навіть не оголошені тендерні процедури з цього приводу. Тобто, жодних зобов"зань щось у видавництва замовити держава у письмовому вигляді не надала, а отже фактично НІЯКОГО держзамовлення на виготовлення підручників на сьогодні не існує».

Як повідомляв Житомир.info, станом на 18 серпня Міносвіти отримало перший транш - 70 млн грн на друк підручників для 4 та 7 класів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі