Суспільство

«Житомиртеплокомуненерго» пояснило, чому користувачам субсидій приходять квитанції з заборгованістю

17 June 2016, 13:13

Причинами заборгованості за тепло у споживачів, які користуються субсидіями, можуть бути несплата суми обов’язкового платежу та втрата права на соціальну пільгу.

Про це йдеться на сайті комунального підприємства Житомирської міськради «Житомиртеплокомуненерго».

У повідомленні під назвою «Причини утворення заборгованості за послугиу споживачів, що користуються субсидією», йдеться:

«1. Сума субсидії на комунальні послуги призначається відповідно до суми доходу споживача, згідно чого споживач має сплачувати певний відсоток від свого доходу за комунальні послуги . В субсидійному призначенні ( листочок, що надає субсидійний відділ) зазначена сума нарахувань за послуги в межах законодавчих норм, і сума обов’язкового платежу (яка і вирахувана для кожного субсидера згідно його доходів) і є обов’язковою до оплати (за теплопостачання ).

2. Призначення субсидій на початку опалювального сезону відбувається за тарифами, які діють на початок опалювального сезону. По КП ЖТКЕ це :

- в будинках, не обладнаних тепловими лічильниками – 14,91 грн. за 1 кв. м,

- в будинках, обладнаних тепловими лічильниками – 14,692 грн. за 1 кв. м згідно Постанови Кабміну № 842 від 28.10.2015 р.

Згідно цих тарифів розрахована субсидія на теплопостачання на весь опалювальний сезон 2015-2016рр.

3. 19 грудня 2015 року вступає в дію Постанова Кабміну № 1037 від 30.10.2015р., згідно якої затверджена методика розрахунку тарифу згідно зовнішньої температури навколишнього середовища. Згідно вказаної Постанови тарифи в будинках, не обладнаних тепловими лічильникам,и складають: за грудень – 13,90 грн., розрахунковий тариф за січень 2016 року – 18,76 грн., за лютий – 12,616 грн., за березень – 11,47 грн. Тобто, тарифи інші, ніж на момент призначення субсидій.

4. Згідно цієї ж постанови по закінченню опалювального сезону підприємство надає на субсидійні відділи інформацію по фактичним щомісячним тарифам. Таким чином перераховується сума призначеної субсидії на послугу.

5. Тобто, якщо б споживач щомісячно сплачував суму обов’язкового платежу, що вирахуваний згідно його доходів, то на кінець сезону він вийшов би без заборгованості.

6. Багато субсидерів скористалися переплатою, яка утворилася за рахунок надлишкової суми субсидії, і не виконали своїх зобов’язань по оплаті «обов’язкового платежу». Такі споживачі отримали перерахунки субсидій і стали боржниками.

7. Зазначаємо, що в кожній квитанції-повідомленні вказано на необхідність оплати суми «обов’язкового платежу».

«Житомиртеплокомуненерго» називає й іншу причину утворення заборгованості, пов’язану з так званою «соціальною» пільгою, яка також надається відповідно до доходу споживача.

«На початок опалювального сезону певна кількість пільговиків втратила право на соціальну пільгу, і при призначенні субсидій сума нарахувань вираховувалася без врахування пільги. В січні 2016 року певна кількість споживачів отримує право на користування пільгою і не повідомляє про це субсидійні відділи вчасно. У зв’язку з цим в момент звірки, коли виявляється, що сума нарахувань з пільгою значно менша від суми нарахувань, на яку розраховувалася субсидія, субсидійний відділ також виконує перерахунок і знімає з рахунку споживача надлишково надану суму субсидії. У результаті споживач знову ж отримує заборгованість за послуги», - йдеться в повідомленні.

Теплове підприємство підводить підсумки: щоб не було заборгованості при користуванні субсидією, треба оплачувати суму «обов’язкового платежу» за послуги теплопостачання і за надлишки, а також вчасно сповіщати субсидійні відділи про зміни в доходах і технічних параметрах особових рахунків (зміна площі, кількості прописаних, наявність пільги).

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2016 року директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин прокоментував заяву Яценюка про перерахунок тарифів за тепло, а в квітні - доручення Гройсмана забезпечити людей гарячою водою. На початку року ЖОДА звернулася до людей з проханням не спалювати газ задля субсидії.

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі