Економіка

Французька компанія готова розробити і на 80% профінансувати проект сміттєпереробного заводу в Житомирі

19 July 2016, 15:06

Французька компанія «Віолія» підтвердила готовність профінансувати 80% техніко-економічних обґрунтувань на будівництво сучасного сміттєпереробного заводу для міста Житомира.

Про це на традиційному брифінгу 19 липня розповів мер міста Сергій Сухомлин.

«Якщо ми говоримо про сортувальні лінії, ціна цього питання - приблизно 15-20 мільйонів для бюджету міста або кошти інвестора. Якщо ми говоримо про проект сміттєпереробного заводу і не говоримо про спалювання сміття, тому що я вже говорив, що спалювання сміття - це застаріла технологія, яка в більшості країн Європи вже не використовується. В Германії вже не будуються сміттєспалювальні заводи через те, що такі технології вважаються застарілими. Якщо ми говоримо про холодний піроліз, отримання будівельних матеріалів зі сміття і про відсоток переробки сміття до 90%, то це більш складна технологія. Буквально вчора ми отримали підтвердження від французької компанії «Віолія», французи підтверджують готовність профінансувати 80% техніко-економічних обґрунтувань на будівництво сучасного заводу для міста Житомира. Морфологія вже порахована, нам необхідно розробити ТЕО (техніко-економічне обґрунтування), і я буду вдячний, якщо дійсно французька компанія долучиться. «Віолія» - це компанія, яка працює на ринку твердих побутових відходів в 20 європейських країнах і має величезний досвід. Розробка ТЕО за допомогою фахівців цієї компанії - це серйозний документ, який дозволить залучити під цей документ фінансування інвесторів, фондів і т. Д. Будівництво такого заводу для обсягів Житомира - це приблизно 30-35 мільйонів євро, якщо ми говоримо про екологічно чисте підприємство з переробкою сміття до 90%», - розповів Сухомлин.

Він також додав, що сучасні заводи дозволяють приймати сміття без сортування, і багато європейських країн вже відмовилися від сортування.

18 липня на сайті Житомирської міськради був опублікований проект рішення міської ради «Про надання дозволу на розробку проекту техніко-економічного обґрунтування з будівництва сміттєпереробного заводу на території міського полігону по захороненню твердих побутових відходів», де йдеться про надання дозволу на розробку проекту техніко-економічного обґрунтування з будівництва сміттєпереробного заводу управлінню капітального будівництва Житомирської міської ради.

Як повідомляв Житомир.info, 4 червня мер Сергій Сухомлин повідомив, що Житомир «підставив плече Львову»  і може приймати в день 50-60 тонн сміття, а львівська влада звертаються з проханням про допомогу і до інших міст. Це обурило деяких містян та депутатів міської ради: не зважаючи на запевнення директора КАТП-0628, що сміттєзвалище без проблем може прийняти сміття з Львівщини, ввечері 16 червня кілька десятків людей на околиці Житомира перекрили дорогу сміттєвозам з львівськими номерами. 17 червня Житомир перестав приймати сміття зі Львова. Петиція Андрія Дрожака про будівництво  сміттєпереробного заводу за європейськими мірками була опублікована на сайті Житомирської мерії 6 червня 2016 року та отримала офіційну відповідь.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі