Місто

На комісії щодо батьківських внесків розповіли про житомирську школу, де в класі зробили натяжну стелю

29 July 2016, 12:20

В одній з житомирських шкіл у 2015 році батьки без погодження з дирекцією скинулися на натяжну стелю, що є непрактично, оскільки зображення класу відбивається на стелі догори ногами, та небезпечно з точки зору пожежної безпеки.

Про це Житомир.info 28 липня розповів член громадської ради при Житомирській облдержадміністрації та громадської організації «Громада і Закон» Ігор Ржешніовецький за підсумками звіту громадських організацій щодо використання благодійних внесків у навчальних закладах, оприлюдненого у Житомирі під час засідання комісії з гуманітарно-соціальних питань 27 липня.

«У звіті були наведені таки приклади: в ЗОШ №7 за січень-вересень 2015 року потреба у фарбі склала 2400 грн, а батьками закуплено фарби на 16390 грн, що в 7,7 раза більше від потреби. Це не рахуючи того, що за уточненим кошторисом за 2015 рік на закупівлю фарб та розчинників Житомирською міською радою було виділено 4914 грн.  В тому ж навчальному закладі у 2015 році батьки класу, де навчаються їхні діти, в порушення будівельних, санітарних протипожежних норм, на свій розсуд, без погодження з адміністрацією закладу, оплатили  монтаж натяжних стель», - розповів Ігор Ржешніовецький.

27 липня комісія обговорила підсумки роботи представників громадських організацій і робочої групи з вивчення питання використання благодійних внесків, яку очолює заступник міського голови Матвій Хренов.

У  звіті активістів зазначено, що в результаті роботи були виявлені недоліки в цільовому використанні благодійної допомоги.

«Прийом, розподіл та використання коштів, наданих управлінню освіти в якості благодійних внесків, здійснюють батьківські комітети при участі керівників закладів освіти. Зібрані  кошти, які «казначеями» батьківських комітетів  перераховуються  на спеціальний реєстраційний рахунок управління освіти, використовується на власний розсуд керівником закладу не в повному обсязі. Так 15 шкіл, ліцеїв, НВК протягом 2014 року взагалі не використали кошти надані в якості благодійної допомоги, які знаходилися на рахунку без руху цілий рік. Серед них ЗОШ №21 (2632 грн),  ліцей №24 (5000грн), ліцей №25 (20093 грн), НВК №25 (3000грн), НВК №59 (2938 грн)», - йдеться у звіті.

В основному кошти витрачаються не на навчально-виховну роботу, а на проведення поточних ремонтів та придбання будівельних матеріалів, обладнання, інвентарю для ведення господарської діяльності (ремонт харчоблоку, закупівлю відер, вапна, кабелю, сантехніки тощо), тобто, за такими напрямками, на які виділені кошти із місцевого бюджету згідно кошторисів.

Згідно з документами, оприлюдненими Ігорем Ржешніовецьким під час засідання комісії, у 2015 році недофінансування освітньої галузі м. Житомира склало 1332,2 тис. грн (або 1,3 млн грн – ред.)  Разом з тим, офіційно на спеціальний рахунок управління освіти у 2015 році надійшло коштів на загальну суму 6,3 млн грн, що на 5 млн грн більше від розрахованої потреби.

«Зазначене свідчить про невідповідність балансу витрат та обсягу надходжень бюджету управління освіти, мають місце ознаки порушення конституційної гарантії реалізації права на безоплатну освіту», - вважають громадські активісти. На підставі аналізу чинного законодавства вони надали конкретні рекомендації щодо розроблення методики розрахунку об`єктивних потреб навчального закладу та напрямків надання цільової благодійної допомоги.

За підсумками було вирішено доопрацювати підсумковий документ роботи комісії та обговорити його на наступних засіданнях.

«Акт комісії наданий офіційно з додатками. Кожна цифра підтверджена документально», - наголосив Ігор Ржешніовецький.

Нагадаємо, робоча група з питань вивчення  питань благодійних внесків у навчальних закладах створена розпорядженням міського голови м. Житомира від 23.05.2016 року.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2016 року Ігор Ржешніовецький брав участь в засіданні круглого столу на тему «Тіньова економіка» школи: легалізувати не можна заборонити?!» у Києві. Наприкінці 2015 року координатори проекту «Благодійність в освіті у законному руслі» розповіли, що в Житомирі садочки та школи отримують за рік близько 14 млн грн батьківських внесків. В березні 2016 року житомирська влада запропонувала механізм фінансування закладів освіти: кошти батьків – в останню чергу. У квітні 2016 року голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Машковський підписав розпорядження  від 7 квітня 2016 року «Про створення робочої групи для вивчення стану додержання чинного законодавства щодо організації благодійної діяльності в органах освіти». На думку заступника міського голови Житомира з гуманітарних питань Матвія Хренова, у багатьох випадках питання обліку батьківських внесків гальмує не управління освіти, як прийнято вважати, а самі батьки.

Натяжна стеля у ЗОШ №7, фото надані Ігорем Ржешніовецьким:

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі