Місто

Батьки абітурієнтів обурені зменшенням бюджетних місць у житомирських університетах

3 August 2016, 11:13

Батьки абітурієнтів, які подали заяви на вступ до Житомирського державного університету ім. Івана Франка на спеціалізацію «Германські мови та літератури (переклад включно)», обурені зменшенням кількості бюджетних місць 53 до 20.

У розпорядженні Житомир.info є лист  ініціативної група батьків абітурієнтів ЖДУ інституту іноземної філології.                            

«На дану спеціальність цього року у вищезазначеному виші передбачено 53 бюджетних місця, з них 48 - на англійську та 5 - на німецьку мови… В суботу, 30 липня, всім нам, хто увійшов за кількістю балів до списку з номера 1 по 53, подзвонили і привітали зі вступом на державну форму навчання з вірогідністю у 90%, повідомивши, що очікування на офіційну інформацію 1 серпня є формальністю. В понеділок більшість абітурієнтів з батьками, не маючи змоги потрапити на свою сторінку в інтернеті, пішли безпосередньо до університету. Важко передати весь шквал емоцій дітей та батьків, коли ми дізнались, що зранку з Міністерства повідомили, що кількість бюджетних місць на нашу спеціальність скорочено з 48 до 18!!!», – йдеться в листі.

У приймальній комісії ЖДУ ім. Івана Франка Житомир.info розповіли, що кількість місць державного замовлення визначали в Міністерстві освіти і науки.

«Кількість місць державного замовлення на бакалаврат, на базі повної загальної середньої освіти, виставлявся показник під час подачі документів максимальний, який подавався навчальним закладом до Міністерства освіти і науки. Після завершення подачі заяв Міністрество в єдиній державній базі системи освіти зробило рейтингові списки і визначило для кожного навчального закладу, яка кількість державних місць відносно цього максимального показника була надана. Тому цих 33 державних місця пішло у якісь київські навчальні заклади. У Житомира забрали туди. Це стосується не тільки германської філології. Наприклад, на біології було 44 державних місця, а залишилось 15, на психології було 33, а залишилось 11, історія /археологія мало бути 10, а є 4, менеджмент - мало бути 10, стало 4, маркетинг - мало бути 10, стало 0, екологія - мало бути 12, є 9, соціальна робота - мало бути 21, а є 13, по хімії ситуація значно краща: мало бути 31, є 29, в нас була хороша подача заяв на хімію», – зазначив заступник відповідального секретаря приймальної комісії ЖДУ ім. Франка Володимир Чумак.

Державні місця у житомирського вузу забрали і додали іншим навчальним закладам.

«Ці списки робило Міністерство, ми до них не маємо жодного відношення, ми їх не формуємо. Ми просто як статисти ввели в базу дані, а вони їх опрацювали і видали такі результати. І тепер по новинах передають: Київський національний університет отримав 500 бюджетних місць додатково, Харківський Каразіна отримав 400 додатково, Києво-Могилянська отримала 500 бюджетних місць. Звідки вони їх отримали? У нас забрали, у всіх вузів, і їм дали. Не тільки батьки обурюються, зменшення бюджетних місць - значить, у нас викладачі з 1 вересня підуть на біржу праці», – розповів Володимир Чумак.

На сайті Міністерства освіти і науки України опублікували рейтинг ТОП-20 вишів, що отримали найбільшу кількість додаткових місць держзамовлення.

«Відкриває двадцятку «Львівська політехніка» – порівняно з минулим роком вона отримала 498 додаткових місць, друга позиція за КНУ ім Т.Шевченка – 393 додаткових місця, на третій сходинці КНЕУ ім Вадима Гетьмана –  додалося 253 місця. Додаткові місця отримали не лише київські, а й регіональні виші -   11 з 20 ВНЗ у ТОПі. Окрім “Львівської політехніки”, до першої десятки увійшли такі регіональні виші як ХНУ ім В.Н.Каразіна - 231 додаткове місце, ЛНУ ім І.Франка – 210 додаткових місць, Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка - 174 додаткових місця, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича – 169   додаткових місць…», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, житомирські університети отримали від абітурієнтів майже 16 тисяч заяв. Діти загиблих учасників АТО гарантовано отримають бюджетні місця у вибраному вузі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі