Місто

У новому навчальному році житомирські школярі 4 та 7 класів забезпечені підручниками на 50%, - управління освіти

7 September 2016, 17:23

Житомирська міська рада виділила кошти на закупівлю підручників для 4 і 7 класів за новою програмою, однак рівень забезпечення ними шкіл міста на початок 2016-2017 навчального року складає всього 50%.

Про це у коментарі Житомир.info 7 вересня розповіла завідувач науково-методичного центру управління освіти Житомирської міськради Тетяна Мяновська.

«Учора (6 вересня – ред.) сесія міської ради виділила кошти на закупівлю підручників для 4 і 7 класів, і ми чекаємо, що, згідно з законодавчими процедурами, ми їх отримаємо. Всі інші підручники є. У нас немає 50% підручників для четверто- і семикласників, але листом Міністерства освіти і науки нам дозволено користуватися підручникам від 2005 року. Весь необхідний матеріал в них є. На сьогоднішній день у нас триває процедура закупівлі підручників за новою програмою, і я думаю, що дуже швидко ми їх отримаємо. Кошти на сьогоднішній день вже виділені: 539 тис. грн - державна субвенція, усього порядка 800 тисяч гривень. Забезпечення всіма іншими підручниками становить 96%», - розповіла Мяновська.

Завідувач науково-методичного центру зазначила, що електронні версії нових підручників є в кожній шкільній бібліотеці.

«Батькам доведено це на батьківських зборах, і вони можуть скачати підручники в електронному вигляді. Є посилання на сайти, багато учнів ходять з планшетами, і великих проблем немає», - сказала вона.

Заступник начальника управління освіти Житомирської міськради Раїса Кошевич каже: у першу чергу підручниками забезпечуються діти пільгових категорій, однак батькам, чиїм дітям книжки не дісталися, не радить купувати їх за свої кошти.

«Я б радила, по-перше, не поспішати купувати нові підручники за власні кошти. Неправильна практика, коли, можливо, самі вчителі спонукають, а подекуди змушують батьків купувати підручники. Ніхто не має права змусити їх це робити. Друге. Ми говоримо про 50-відсоткове забезпечення підручниками. Хто ці учні – це той відсоток, який взялася забезпечити держава. Держава свої зобов’язання виконала. Інших 50% - це ті підручники, за організацію і доставку яких відповідають на місцях. Закон про закупівлю недосконалий, і тому вийшла така затримка», - пояснює Раїса Кошевич.

Управління освіти реагує на скарги батьків у школах, де порушується правило пріоритетного забезпечення підручниками учнів-пільговиків, - переконує Кошевич.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська область ще в січні 2016 року отримала 50% нових підручників і 2,4 млн грн субвенції на їх дозакупку. У серпні 2016 року управління освіти Житомирської міськради провело тендер на закупівлю 36176 шкільних підручників для 4 і 7 класів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі