Влада

Управління освіти майже на 1 млн грн закупить підручників для 4-7 класів житомирських шкіл

8 August 2016, 16:45

Управління освіти Житомирської міськради збирається закупити 36176 шкільних підручників для 4 і 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів міста.

Оголошення про результати переговорної процедури закупівлі від 4 серпня 2016 року опубліковане на сайті Державних закупівель.

На нові підручники збираються витратити 956,1 тис. грн коштів міського бюджету. Закупівля проводилася по 11 лотам, у списку переможців – 11 видавництв з Києва та інших українських міст.

В обґрунтуванні процедури закупівлі (в одного учасника) йдеться, що підручники закуплять у видавництв, які вже постачали підручники за кошти державного бюджету.

«У 2015/2016 навчальному році учні 4-7-х класів м. Житомира були забезпечені підручниками на 50% від потреби. Відповідно до п. 5 постанови Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 року №6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» (зі змінами), «у разі забезпечення учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів підручниками і посібниками за рахунок коштів державного бюджету в 2015 році не в повному обсязі дозволити органам місцевого самоврядування у 2016 році здійснити їх додаткову закупівлю за рахунок коштів, які залишилися на рахунках місцевих бюджетів, виходячи з наявної потреби». Наказом Міністерства освіти і науки України від 29.09.2015 № 983 затверджено перелік підручників для учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів, що видавалися за кошти державного бюджету у 2015 році (включаючи і перекладні). Оскільки ці підручники, згідно із статтею 8 Закону України «Про авторське право і суміжні права», є об’єктами авторського права, на підставі законів України «Про видавничу справу» та «Про авторське право і суміжні права», автор (авторський колектив) має право самостійно визначати видавництво, яке буде здійснювати видання його твору. З метою дотримання вимог законодавства щодо захисту авторських прав, придбання підручників може здійснюватися тільки у видавництв, що мають виключно майнові права на використання зазначених підручників. Враховуючи вищевикладене, відповідно до пункту 1 частини другої статті 39 Закону України «Про здійснення державних закупівель», у разі закупівлі творів мистецтва або закупівлі, пов’язаної із захистом прав інтелектуальної власності, або укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного чи мистецького конкурсу, як виняток, може застосовуватись переговорна процедура закупівлі», - йдеться в обґрунтуванні.

Голова комітету з конкурсних торгів управління освіти Марат Хайрутдінов розповів Житомир.info, що нові підручники повинні бути в школах уже в жовтні 2016 року.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці 2015 року Житомирська область отримала 2,4 млн грн державної субвенції на закупівлю, зберігання і доставку підручників за новою програмою для 4-7 класів, в тому числі для шкіл Житомира - 539 тис. грн. У лютому 2016 року забезпеченість житомирських шкіл підручниками за новою програмою для 4 та 7-х класів становила 40%. Вже у квітні 2016 року стало відомо, що школярі Житомирської області закінчать навчальний рік без нових підручників. З 1 вересня учням початкових класів буде навчатися легше – Міносвіти затвердило нові «розвантажені» програми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі