Суспільство

Житомирська область отримала 50% нових підручників і 2,4 млн грн субвенції на їх дозакупку

21 January 2016, 11:25

Станом на 20 січня 2016 року підручники для учнів 4 та 7 класів доставлені до управлінь освіти всіх областей.

Про це 20 січня 2016 року під час брифінгу на тему «Видання підручників для учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів» повідомила директор Державної наукової установи МОН «Інститут модернізації змісту освіти» Наталія Вяткіна, - інформує сайт Міністерства освіти й науки.

«Підручники доставлено до місцевих управлінь освіти, а отже – держзамовлення виконано», - зазначила Наталія Вяткіна.

За словами директора Інституту, до 31 грудня 2015 року всі підручники, а саме - 334 назви загальним накладом 5,57 млн примірників видані коштом державного бюджету на суму понад 158 млн гривень, були доставлені до департаментів (управлінь) освіти і науки обласних державних адміністрацій.

Наталія Вяткіна зазначила, що Міністерство освіти і науки України виконало і забезпечило фінансування закупівлі шкільних підручників з урахуванням оплати 50% їх вартості за рахунок коштів державного бюджету. Інші 50 % підручників закуповуватимуть на місцях. Такий порядок видання, придбання та доставки підручників і посібників застосовується в країні вперше.

Директор інституту повідомила, що у всі області в кінці 2015 року було перераховано 80 мільйонів гривень у якості освітньої субвенції, за рахунок яких місцеві органи можуть замовляти підручники.

«У 2016 році області зможуть на 30% закупити підручники у видавництв», - підкреслила Наталія Вяткіна.

Як повідомив Житомир.info начальник управління освіти Житомирської облдержадміністрації Вадим Калінін, у бюджеті Житомирської області є 2,4 млн грн державної субвенції на закупівлю, зберігання і доставку підручників за новою програмою для 4-7 класів.

«Ці кошти надійшли у 2015 році. Гроші є, вони на рахунку області. Зараз ми чекаємо методику придбання (підручників) і будемо купувати. Розподілено по потребам, згідно з заявками, які надавалися районами. Звичайно, на все не вистачить, але частину ми закупимо», - сказав Вадим Калінін.

У бухгалтерії управління освіти уточнили, що, зокрема, на місто Житомир з цієї суми розподілено 539 тис. грн.

Згідно з дорученням Прем’єр-міністра України від 27 липня 2015 року, фінансування підручників забезпечується у співвідношенні 50% коштів з державного бюджету та 50 % коштів місцевих бюджетів, - інформує сайт Міносвіти.

Як повідомляв Житомир.info, Міонсвіти обіцяло доставити частину підручників за новою програмоюх вже в листопаді. У вересні 2-015 року житомирські школярі почали навчання без книжок, батьки пішли по книжковим магазинам, а в управлінні освіти міської ради порадили батькам не поспішати купувати підручники, а дочекатися офіційного тиражу.

14 січня 2016 року начальник управління освіти Житомирської міськради Валентин Арендарчук розповів Житомир.info, що в школи Житомира розвезли 25% нових підручників. Житомирські вчителі надали іншу інформацію – що школи отримали половину нових підручників, але більше не отримають.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі