Влада

Зауваження владі Житомира від Гройсмана: Упорядкувати власне сміттєзвалище – взагалі не проблема

8 September 2016, 15:46

Немає реальних виробничих перешкод, що заважають місцевій владі упорядкувати муніципальні сміттєзвалища та усунути небезпеку, що вони несуть. Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час розгляду питання щодо запровадження сервісу «Інтерактивна мапа сміттєзвалищ» та налагодження системи з відходами в Україні на засіданні Уряду у четвер – інформує прес-служба КМУ.

«Упорядкувати власне сміттєзвалище [для місцевого самоврядування] - взагалі не проблема. Я це говорю, як людина, що мала до цього відношення і упорядковувала це. Не просто говорю, розмірковуючи над цим. Але порядок треба наводити, бо це реальна небезпека», - зазначив Володимир Гройсман.

Голова Уряду навів власний приклад упорядкування сміттєзвалища у Вінниці, коли він був міським головою. Сьогодні це сміттєзвалище є полігоном, де відбувається видобуток газу, відсутні фільтрати, здійснюється сміттєсортування, передбачені можливості під'їзду транспорту, відсутні сторонні запахи. Таке упорядкування вдалося зробити без глобальних інвестицій і допомоги держави, зазначив він.

Володимир Гройсман зазначив, що не бачить реальних виробничих проблем для того, щоб місцева влада вирішила питання сміттєзвалищ.

Урядовий портал інформує також про презентацію електронного сервісу «Ecomapa.gov.ua», який включає інтерактивну мапу сміттєзвалищ України та мобільний додаток із функцією он-лайн сповіщення про виявленні сміттєзвалища.

Метою створення електронного сервісу є проведення оперативної інвентаризація всіх наявних сміттєзвалищ в Україні, як легальних, так і стихійних та нанесення інформації про них на інтерактивну мапу з геолокаційною прив’язкою.

«Сервіс буде постійно оновлюватися, окрім місця сміттєзвалища, ми додаватимемо дані про його морфологію, про стан ліквідації», - розповів Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Міністр зауважив, що інформація про місця видалення відходів, яка надходить від місцевих органів влади, не відображає повністю ситуацію із відходами в Україні та закликав громадян долучитися до процесу інвентаризації.

«Кожен може зайти на сторінку сервісу, зареєструватися і залишити повідомлення про звалище. Ця інформація оброблятиметься і надсилатиметься у вигляді звернень громадян до відповідних органів», - зазначив Остап Семерак.

Також електронний сервіс включає мобільний додаток на базі кількох програмних систем, який дозволяє кожному громадянину України сфотографувати будь-яке сміттєзвалище та надіслати фото на веб-портал Мінприроди.

Отримана інформація буде оперативно опрацьована та нанесена на карту. У разі виявлення стихійних сміттєзвалищ Мінприроди надсилатиме отриману інформацію до органів місцевої влади зі спонуканням їх ліквідувати. Кожен громадянин зможе побачити процес усунення порушень в оновлених статусах, передбачених додатками.

Нагадаємо, про те, скільки сміття на рік виробляє один житомирянин і скільки коштує захоронити ці відходи, на Житомир.info у програмі «Мої податки» розповів заступник мера Житомира Олександр Фещенко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі