Місто

Водопровідна вода у Житомирі: що п’ємо і чи далеко до стандартів ЄС

27 September 2016, 16:20

Якість водопровідної води – це тема, яка у вересні 2016 року хвилювала чи не кожного житомирянина. Інтернет-користувачі обурювалися у соцмережах, обговорюючи її нестерпний запах та викладали фото брудної води, яка тече з крану.

«Вода з крану не те що для вживання у їжу непридатна, нею страшно митися. Для прання вона теж не годиться, бо скоріше забруднить одяг ржавчиною», - скаржиться Наталія Овдієнко.

Але на КП «Житомирводоканал» поспішили запевнити – проблема є, але вода, попри неприємний запах, не несе загрози здоров’ю людей.

«Користуватися цією водою можна, ми робимо посіви, ніякого росту нема, тут все нормально. Знезаражена вода перевіряється на вміст кишкової палички і на мікробне число. Немає перевищень норми. Так само і по хімічному складу. А те, що присмак неприємний, це все органіка У воді багато фітопланктону. Те, що вода має присмак і кольоровість, пояснюється тим, що у ній багато фітопланктону. Після того, як синьо-зелені водорості гинуть, вони віддають у воду марганець, а цей хімічний елемент при окисленні дає коричневий колір. Для здоров’я вода абсолютно безпечна», – пояснила  заступник начальника цеху водопроводу КП «Житомирводоканал» Тамара Ступакова.

Яку воду п’є Житомир

11 мільйонів кубометрів води міститься у міському водосховищі. Житомир п’є воду із річки Тетерів, болотяно-зелений колір та різкий специфічний запах якої говорить сам за себе.

«Ми розуміємо, що причина тому всьому – це забруднення річки в першу чергу», – констатує
головний інженер КП «Житомирводоканал» Федір Гуйван і додає: гідровузол «Дениші» побудований ще в 70-х роках, коли вода була значно чистішою.

«Щоб почистити це водосховище, потрібні колосальні кошти. Звісно, вода такої якості не йде до споживача, ми її пропускаємо через очисні споруди. Але коли вони будувалися на нашому підприємстві, то якість води у водосховищі відповідала першому рівню. Зараз вона відповідає четвертому  (із 5-ти можливих – ред)», - каже Федір Гуйван.

Тимчасове вирішення проблеми

Ускладнюють ситуацію і старі, засмічені мережі, які погіршують якість води вже після того, як вона пройшла очистку. Щоб прочистити поржавілі чавунні труби, 16 вересня «Житомирводоканал» на три дні відключив житомирянам водопостачання.

«Якість води у водосховищі  набагато нижча від необхідних норм. Ми робимо все по максимуму для того, щоб підготувати і очистити цю воду, але в рамках наших можливостей ми не все можемо зробити, тому ви бачите і колір, і запах. У нас є гілки, в яких водозабір йде досить погано. Там вода застоюється, вбирає в себе колір і неприємний запах. Зупинивши водовід, ми будемо вимивати всю цю погану воду з нашої системи», – пояснив директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Впродовж триденного відключення майстри цілодобово чистили та лагодили системи і це таки дало результат.

«Після того, як вода з’явилася, з крану ще текла іржава вода, але за нею пішла чиста вода без сторонніх запахів. Я навіть набрала відро води, щоб порівняти з тим, що було до відключення. Звісно, це небо і земля: ніякого бруду, мулу, запаху, але для приготування їжі я все ж купую воду», – каже житомирянка Марина Кузьмук.

Але вже через тиждень після очистки труб керівник КП «Житомирводоканал» повідомив про термінову необхідність провести хлорування мереж, під час якого житомирян закликали не використовувати воду для приготування їжі.

У період, коли Житомир на три доби залишився без води, у місто приїхав італійський гастрокритик, президент Асоціації підприємців Південної Італії Паоло Брешіа. Дізнавшись про причини відключення, зізнається, у нього на батьківщині водопровідна вода досить високої якості, тож її можна навіть пити.

«В Італії вода чиста, дуже велика увага приділяється її якості, тож нам не доводиться стикатися з такими проблемами», – каже гастрокритик.

Як контролюють якість води у Європі

За даними аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», у Європейському Союзі до питання дотримання чистоти води ставляться надзвичайно серйозно. Політика стосовно питної води стала наднаціональною справою і реалізується у межах чотирьох директив, умови яких досить суворі.

За підрахунками Європейської Комісії з 1990 по 2010 роки близько €152 млрд. було інвестовано у поводження з відпрацьованою водою, а на підтримку впровадження директив на національних рівнях виділяється близько €5 млрд щорічно.

За останні 25 років ЄС суттєво поліпшив систему водопостачання, надаючи мешканцям можливість споживати чисту і нешкідливу для здоров’я воду централізованого постачання за доступною ціною. В Австрії, Данії, Німеччині, Швеції, Франції, Фінляндії мешканці вільно і без остраху споживають воду з-під крану.

Приклад Німеччини та Франції

Німеччина та Франція демонструє чи не найкращі показники щодо поводження і очистки питної води. Аналітики Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» проаналізували, як цим країнам вдалося досягти такого результату.

У Німеччині нараховується 10 тисяч очисних споруд. 94% відпрацьованої води проходить очистку згідно з найвищими вимогами Директив ЄС. Цей показник набагато більший, ніж у Франції чи Великобританії.

 До мешканців Берліну питна вода потрапляє майже з 700 свердловин. В процесі очищення хлор не застосовується. За якістю водопровідної води слідкують більш прискіпливо ніж до води в пляшках. Кожен німець може зайти на сайт, де після введення свого поштового індексу дізнається все про стан води, яку споживає. На очисних станціях вода збагачується киснем, що дозволяє абсорбувати з неї залізо та марганець з допомогою реагентів. Потім вода проходить через фільтри з піску.

Французи теж споживають дуже якісну воду. Відповідальність за поставку, збір та очищення води лежить на муніципалітетах. Вони ж часто віддають постачання та очистку води під довгострокові лізингові контракти приватним підприємствам та асоціаціям. За даними Міністерства навколишнього середовища Франції, 75% водопостачання та 50% санітизації знаходяться в приватних руках. А державою встановлюються науково розроблені стандарти якості води у 70 критеріях з верхньою і нижньою межею.

В процесі очистки питної води застосовуються якісні та дорогі технології. Вода проходить етапи оброблення озоном, піщані фільтри, повторне озонування, і на завершення протікає через вугільні фільтри. Присутнє застосування хлору для знезараження та збереження води, а для збереження водопровідної системи застосовується ортофосфорна кислота, яка покриває плівкою труби з середини.

Очистка відпрацьованої води у ЄС

Відповідно до Директиви про поводження з відпрацьованою міською водою, органи самоврядування містечок з населенням більше 2000 мешканців мають збирати та очищувати відпрацьовану воду перед зливом, а також застосовувати другорядні очисні елементи, такі як аеробні бактерії, ензими, тощо. Процедури очистки води для більших населених пунктів суттєво суворіші та складніші технологічно. Також передбачені дозвільні процедури при зливі індустріальних та сільськогосподарських вод у загальні мережі, постійний контроль роботи водоочисних споруд тощо.

У Житомирі централізованим водовідведенням охоплено 70% території міста. Система водовідведення побудована наступним чином: стічні води, які надходять від населення і промислових підприємств міста очищують на двох майданчиках, знезаражують та повертають назад у річку Тетерів.

В той же час проблема скидання неочищених стоків у річку є для міста надзвичайно актуальною:

«Є проблема щодо скидів, є перевищення по багатьом параметрам, за деякими параметрами перевищення норми в тисячу разів, і це все з урахуванням того, що йдуть скиди у водоймище, з якого місто бере воду. Зараз обласна екологічна інспекція проводить перевірку по цим скидам. Вода у водосховищі вимагає дуже серйозної обробки і зараз ми працюємо над тим, щоб все-таки провести роботи з очищення «Відсічного».

Як Житомир збирається поліпшувати якість води

Щоб у подальшому забезпечити житомирян якісною водою, місцева влада планує взятися за водосховище, очисні системи та водопровідні споруди.

КП «Житомирводоканал» підписало угоду про позику зі Світовим банком. За гроші Світового банку планують провести реконструкцію водопровідних, каналізаційних очисних споруд, водопровідних насосних станцій, а також замінити аварійні ділянки водопровідних мереж. Очікується, що цей комплекс робіт допоможе досягнути нормативного ступеня очистки води та стічних вод і запобігти втратам води.

«У зв’язку з тим, що дане обладнання виготовляється досить довго, ми розраховуємо на те, що проект буде введений в експлуатацію в середині весни 2017 року. Затрати на даний проект складають близько 9,5 мільйонів гривень, це загальна вартість всіх робіт, обладнання та експертиз. Тільки після реалізації даного проекту, ми отримаємо суттєві зміни з ситуацією води в місті», – розповідає директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

 На підтримку Світового банку розраховує і міський голова Сергій Сухомлин.

«Буквально два тижні тому був другий раунд переговорів зі Світовим банком, зараз Світовий банк, іспанська компанія, закінчує роботу по складанню електронної карти мереж міста Житомира, і після цього починаються роботи по модернізації водоканалу. Ще йдуть переговори щодо пріоритетів: Світовий банк наполягає на тому, щоб при реалізації проекту в першу чергу основні кошти виділити на реконструкцію очисних споруд, наша позиція - щоб в першу чергу ми зробили водопідготовку якісну і заміну комунікацій. Тому що це проблема набагато серйозніша на даний момент, ніж очисні споруди. Наступний раунд переговорів буде через місяць, я сподіваюся, що Світовий банк до нас прислухається, і ми отримаємо кошти для реалізації проекту, в першу чергу, водопідготовку і заміну комунікацій. При реалізації цього проекту житомиряни отримають якісну воду в кранах», - зазначив міський голова Сергій Сухомлин.

Оксана Трокоз для  Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі