Культура

Близько 500 танцівників із різних областей України планують стати учасниками хореографічної асамблеї в Житомирі

18 October 2016, 13:20

Близько півтисячі танцівників із шести областей України стануть учасниками Всеукраїнської хореографічної асамблеї імені Наталії Скорульської, яка протягом 4-7 листопада відбуватиметься в Житомирській філармонії. Головою журі конкурсної програми заходу буде прима-балерина Національної опери України Катерина Кухар.

Про це 18 жовтня під час прес-конференції щодо проведення асамблеї розповіла її засновниця, керівник центру танцю «Аванте» в Житомирі Інна Бурдейна.

«Завдання асамблеї не лише в тому, щоб популяризувати мистецтво хореографії. Асамблея також порушує питання національно-патріотичної свідомості дітей і молоді. Зокрема нами введена окрема номінація «Патріотичний танець». Всеукраїнська хореографічна асамблея – це єдиний формат в Україні, який впроваджений саме на Житомирщині та носить ім’я Наталії Скорульської саме тому, що тут народилася наша видатна балерина, балетмейстер. Дуже багато поціновувачів творчості Скорульських і хореографічного мистецтва в цілому бажають відвідати цей захід. І цього разу ми зустрічаємо шість областей України – це Житомирська, Волинська, Полтавська, Закарпатська, Хмельницька і Київська. Це близько 500 учасників. Ця асамблея відрізняється від подібних заходів тим, що участь беруть не лише аматорські колективи, а й професіонали. Конкурсанти підготували не лише класичний репертуар, але й варіації з «Лісової пісні», що стала важливою для творчості Наталії Скорульської та її батька, який написав музику до однойменного балету», – зазначила Інна Бурдейна.

Всеукраїнська хореографічна асамблея імені Наталії Скорульської цього року передусім присвячена 70-річчю створення балету «Лісова пісня» та 145-річчю з Дня народження Лесі Українки. Проведення заходу підтримали не лише обласна та міська влада, а також спонсори і меценати.

«Цьогоріч асамблею підтримали Житомирська міська влада, особисто мер Сергій Сухомлин, і у нас, крім головної премії – нагороди Гран-прі, яка буде вручатися членами родини Скорульських, ще впроваджений кубок мера міста. Окрема подяка також благодійній організації «Фонд родини Розенблат» за допомогу в організації асамблеї, а саме – цього річ буде встановлена меморіальна дошка Наталії Скорульської на будівлі обласної філармонії», – уточнила організатор.

У рамках асамблеї відбудеться відкритий всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва та різні майстер-класи, які проведуть провідні педагоги і члени журі. Крім того, керівники танцювальних колективів зможуть взяти участь у форумі щодо розвитку українського балету.

«Чекаємо також виступи прем’єрів Національної опери України, заслужених артистів України Катерини Кухар та Олександра Стоянова, які цьогоріч вперше приїдуть на Житомирщину і продемонструють фрагменти з балету «Лісова пісня». Катерина Кухар буде також і головою журі. Ще одним очікуваним сюрпризом стане виступ ансамблю сучасної хореографії «Neodance» з міста Рівного, які підготували модерну балетну виставу «Учень великого майстра». Також єдина донька Наталії Скорульської разом зі своєю сім’єю відвідають наш захід», – додала засновниця хореографічної асамблеї.

Заступник Житомирського міського голови Матій Хренов зі свого боку зазначив, що влада міста сприятиме тому, аби хореографічна асамблея невдовзі отримала статус міжнародної.

«Для міста дуже важливе культурне відродження, яке відбувається і такі заходи є одним із елементів цього розвитку. Важко було б уявити ще декілька років тому, що у нас проходитиме захід, головою журі якого буде прима-балерина національного балету. Ми із задоволенням підтримуємо саме цей захід та будемо підтримувати аналогічні, що відбуватимуться в нашому місті. Я запрошую житомирян прийти і подивитися на танці різних напрямків. Це дуже добре як для розвитку самого міста, так і для самих танцівників, тому що участь у будь-яких змаганнях завжди показує власний рівень та інших учасників. Я впевнений, що цей захід буде постійним і нам вдасться зробити його не лише національним, а й міжнародним», – сказав Хренов.

При цьому він також наголосив на тому, що в місті потрібно створювати майданчики для відродження культури. Відтак, закликав житомирян голосувати за кращу концепцію з перетворення непрацюючого кінотеатру «Жовтень» на арт-центрів.

Як повідомляв Житомир.info, Всеукраїнська хореографічна асамблея імені Наталії Скорульської відбувається у Житомирі з 2015 року. Ознайомитися з умовами та номінаціями цьогорічного заходу можна ознайомитися тут.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі