Місто

На оновлення стертої після зими дорожньої розмітки у Житомирі витратять більше 1 млн грн

3 May 2017, 15:29

На вулицях Житомира шляховики почали наносити дорожню розмітку, яка стерлася після зими. Яскраві стоп-лінії, розділові смуги та пішохідні переходи вже з’явилися на Київській і Бердичівській вулицях. У міськраді кажуть: цьогоріч на розмітку планують витратити трохи більше мільйона гривень.

«Ми плануємо нанести близько 15 тисяч квадратних метрів розмітки, у такому форматі рахуємо площу, на яку наноситься фарба. По бюджету – це становитиме трохи більше 1 млн грн, це охопить усі магістральні дороги та ключові пішохідні переходи, біля шкіл, садочків», – розповідає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Виконавцем робіт виступають не місцеві комунальні підприємства, а фірма із Кропивницького. Що ж до того, коли розмітка з’явиться на всіх вулицях міста, то це залежатиме від ряду факторів, кажуть у міськраді.

«Ми минулого року так, як і планували, завели кілька підприємств для участі у нанесенні розмітки: комунальні підприємства, кілька приватних. Дали їм різні вулиці для того, щоб порівняти якість, умови виконання робіт і по факту найкращий результат показала фірма із Кіровограда (стара назва міста Кропивницького, – ред.). Плануємо за місяць усе оновити. Проте важко говорити про такі чіткі дедлайни, адже є фактор погодних коректив. Чекали, коли розпогодиться. На цих вихідних почали, коли було менше машин у місті, далі плануємо, що будуть рухатися переважно у нічний час, щоб не перешкоджати трафіку автомобілів у місті. Є і другий фактор складнощів – це ремонти доріг, які розпочинаються і триватимуть доволі часто, тому виникає дилема: наносити розмітку, бо вона потрібна і її немає, або чекати допоки закінчать дороги. Проте, якщо ми будемо чекати, допоки закінчать усі дороги, то її не потрібно буде наносити. Доводиться шукати оптимальні варіанти, зараз розпочали з центральних вулиць, де більш-менш усе нормально. Пропускаємо ті ділянки, де заплановано капітальний ремонт, але не виключено, що такі накладання все одно відбудуться», – каже Дмитро Ткачук.

Також Дмитро Ткачук зізнається: цього року розмітку роблять звичайною білою фарбою, без додавання додаткових елементів.

«Єдині зміни, які ми внесли – це використання склокульок. Минулого року ми використовували такий елемент для покращення світловідбивання фарби у темну пору доби, але на сьогодні ми цей пункт переглянули. Адже на центральних вулицях замінено світло і в темну пору доби дуже гарно все видно. Звичайно, наявність склокульок покращувало світловідбивання, але враховуючи високу запиленість міста вона швидко стала сірою, адже покриття забилося пилом і у багатьох була ілюзія, що розмітка зникла. Проте, банально, після дощу вона поновлювалась. Що стосується об’єму, то плануємо його збільшити у порівнянні із минулим роком на 3 тисячі квадратних метрів», – говорить Дмитро Ткачук.

На питання, скільки триматиметься розмітка та чи не зійде із першим дощем, заступник мера впевнено відповідає: гарантія від фірм-підрядника – півроку.

«Що стосується терміну служби, то це передбачено стандартами, термін експлуатації – 6 місяців. По нормальному розмітка має наноситися двічі на рік, але із цим є великі питання і на осінь вона практично не наноситься. Тому, що в зимову і відсів, і сніг – це ті речі, які швидко її стирають. Проте, так як передбачено у договорах і гарантійні забов’язання термін експлуатації нанесеної розмітки буде 6 місяців, фактично на сезон».

Нагадаємо, Житомирська мерія закупила 50 світлодіодних дорожніх знаків, які вже почали розміщувати на пішохідних переходах.

Як повідомляв Житомир.info, торік тендер на оновлення дорожньої розмітки виграла київська фірма «Сіопласт», яка впродовж року мала доставити до Житомира 5000 кг фарби за 220 тис. грн, або по 44 грн за кілограм. За фарбу місто збиралося заплатити аж на 80 тисяч гривень більше (очікувана вартість закупівлі).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі