Місто

Житомирський виконком дозволив продаж слабоалкогольних напоїв на Михайлівській під час заходів 18-21 травня

17 May 2017, 10:36

Виконавчий комітет вніс зміни до рішення про відзначення у центрі Житомира святкових заходів 18-21 травня, зокрема Дня Європи, дозволивши продаж слабоалкогольних напоїв на вулиці Михайлівській.

Таке рішення 16 травня під час засідання виконкому підтримали 14 членів із 17-ти присутніх (загалом кількісний склад виконкому становить 25 осіб).

«Якщо ми говоримо про європейські традиції, то серед них – проведення фестивалю вуличної їжі, де будуть реалізовуватись устриці або німецька кухня, які традиційної вживають з певними напоями», – пояснив доцільність погодження продажу слабоалкогольних напоїв заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

Однак член виконкому Андрій Дяченко запропонував таик виключити цей пункт із рішення.

«Ну тоді будемо пити «на ничку»… кока-колу» – заперечила йому начальник управління культури міськради Ніна Рябенко.

Дяченко зауважив, що в такому разі цей мають контролювати правоохоронні органи.

«Треба людей вчити культурі пити у громадських місцях глінтвейн, пиво, біле вино… заборона ні до чого хорошого не призведе. Всі прийдуть зі своїми напоями і сядуть на парапеті», – додала керуюча справами виконкому Ольга Пашко.

Далі до розмови долучилась куратор громадської ініціативи «Житомир: Зроби голосніше!» та творчої лабораторії «Портал», організатор фестивалю вуличної їжі та співорганізатор святкових заходів 18-21 травня у Житомирі Ірина Маренкова.

«Оскільки я бувала на подібних заходах у різних містах і маю власний досвід у їх організації, то зазначу, що вулична їжа не може існувати без слабоалкогольних напоїв. Є приклад Чернівців, де такі заходи відбуваються цивілізовано, а місту вдається на цьому заробляти. Ми можемо запропонувати «крафтове» вино, «крафтове» пиво, тобто якісні напої локальних виробників. Вартість келиха пива становитиме від 10 до 50 грн», – сказала Маренкова.

Мер Житомира при цьому зазначив, що нелогічно забороняти продаж слабоалкогольних напоїв на вулиці Михайлівській, де разом з тим розташовані літники закладів громадського харчування.

«Я жодним чином не лобіюю рішення по алкоголю, але ми робимо Михайлівську локацією, де відбуватимуться заходи. Коли ми говорили про заборону, то це стосувалось майдану Корольова, Нового бульвару, де передусім мами з візочками і з дітьми гуляють (по Михайлівській теж вони мають гуляти, – це зрозуміло). Але якщо ми візьмемо вулицю Михайлівську, то виходить нелогічно, коли на місці проведення заходів заборонено (продаж алкогольних напоїв), а через 10 метрів у літниках «кафешок» – можна», – уточнив міський голова.

Зрештою Сергій Сухомлин вніс пропозицію обмежити продаж слабоалкогольних напоїв на майдані Корольова та Замковій горі, де відбуватимуться фестивалі. Врахувавши її, за проект рішення з доповненнями проголосували 14 членів виконкому.

Принагідно мер Житомира також повідомив про те, що на організації та проведенні заходів до Дня Європи вдалося заощадити 350 тис. грн, хоча планували до 300 тисяч.

Нагадаємо, 19-20 травня Житомир відвідають офіційні делегації Грузії, Болгарії, Республіки Польща та Словенії. Культурна складова святкування розпочнеться 19 травня концертом на майдані імені С. П. Корольова о 18:00. Детальніше із програмою святкування можна ознайомитися тут.

Як повідомляв Житомир.info, до Дня вишиванки 18 травня з 12:00 на вулиці Михайлівській розпочнеться захід «Житомир вишиваний», а о 19.00 на майдан Соборному буде «Вишивана хода». 19 та 20 травня в обласному центрі святкуватимуть День Європи: 20 травня на житомирський джаз-фест завітає фіналістка шоу «Голос Країни» Анна Кукса та «Katya Chilly Group»..

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі