Місто

У міськраді розповіли, як подорожчання проїзду в маршрутках вплинуло на виручку Житомирського ТТУ

3 July 2017, 16:20

За місяць після подорожчання проїзду у міських маршрутках Житомира виручка ТТУ зросла на 30%, про це у коментарі Житомир.info повідомив заступник міського голови Дмитро Ткачук.

«Безумовно, зміна вартості проїзду вплинула на ринок перевезень. Ми зараз фіксуємо чітке збільшення пасажирів комунального транспорту. У день в середньому виручка зросла на 30 тисяч гривень, тобто, 15 тисяч пасажирів, які раніше не користувалися тролейбусом, зараз все ж користуються ним. Сума ця, безумовно, є великою. Дійсно, приріст виручки складає порядка 800 тисяч гривень на місяць. Якщо раніше збиралося 90-95 тисяч гривень, то зараз це 100-120 тисяч і більше. Сума є великою, але, говорячи про масштаби і потреби ТТУ, безумовно, це крапля в морі, яка реально не покриває тих проблем, які існують. Бо тарифи на електроенергію є такими, що розмір місячної виручки ТТУ вистачає виключно, щоб покрити ці затрати. Деякі маршрути працюють в такому форматі, що навіть покрити зарплату кондуктора, який збирає цю виручку, недостатньо. Тариф є далеко нижчим собівартості – послуга надається, тролейбус їде, бо є люди, які ним користуються, а реальний дохід є абсолютно невисоким», - пояснив заступник міського голови.

Дмитро Ткачук розповів, що впродовж місяця приватні перевізники неодноразово скаржилися на велику кількість пільговиків, які почали їздити у маршрутках.

«Серйозним ударом для перевізників було зобов’язання перевезення пільговиків. Тут варто робити акцент на тому, що це не є зобов’язанням виключно міської ради. Це є вимога закону, яка діяла, яка продовжує діяти, нюанс лише в тому, хто має компенсувати ці витрати. І додатковою угодою ми це поклали на плечі перевізників. У них є багато скарг і нарікань про те, що кількість пільговиків сьогодні є надмірно великою, що навіть платного пасажира не можуть у повній мірі перевезти через ту кількість пільговиків, що люди часто зловживають своїм правом пільгового проїзду»,  - розповів він.

Також Дмитро Ткачук розповів, що перевізники почали оновлювати рухомий склад і замінювати автобуси, старші 10 років, на більш нові. Зокрема, за перший місяць замінили 15 з 23 таких автобусів.

“Дві третини реально оновили. Не говоримо, що це нові машини прийшли із заводу, але ті, які були старші 10 років, які були проблемними, їх перевізники оновили», - зазначив він.

Втім, скаржилися не тільки перевізники, але й пасажири. За словами Дмитра Ткачука, бували дні, коли надходило по 30 дзвінків переважно від пільговиків, які скаржилися або просили роз’яснити права пільговиків.

«Що стосується контролю і штрафів, то в результаті проведених перевірок 26 числа (червня -ред.) перші 2 акти про штрафні санкції на суму 1700 грн були оплачені перевізником. Решта ще мають термін на сплату, і такі акти будуть складатися надалі», - розповів Ткачук.

Заступник мера анонсував, що незабаром кількість штрафів може збільшитися, оскільки у найближчі дні перевізників перевірять дотримання графіків руху у вечірній час.

«Зараз ми, проведемо ряд перевірок по виконанню графіків особливо у вечірній час. Думаю, що там результати будуть набагато плідніші в плані кількості порушень. Тому що це найбільш типові порушення. Що стосується перевезення пільговиків, то вдень такі проблеми трапляються рідше, здійснювалися перевірки за участю самих пільговиків, порушень було менше. А от у вечірній час таких зловживань значно більше і тому, думаю, впродовж цього тижня зосередимося саме на виявленні таких недоліків у вечірній період часу», - сказав він.

Дмитро Ткачук пояснив, що штрафи, сплачені перевізниками, надходять у  міський бюджет, а в подальшому ці кошти будуть направлятися для покращення транспортної інфраструктури міста.

Як повідомляв Житомир.info, в міський бюджет вже надійшли перші кошти, сплачені приватними перевізниками в якості штрафів за порушення умов договорів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі