Місто

Медикам Житомира розповіли, коли виплатять зарплату і аванс за вересень

22 September 2017, 18:04

Представники усіх медичних закладів Житомира зібралися у міській раді 22 вересня, щоб почути від міського голови, як вирішується питання щодо виплати їм заробітної плати. Поспілкуватися з медиками приїхала заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко.

«У травні я стояла разом з медичними працівниками, які приїхали з міста. Ще у травні місяці. Не зараз, у вересні. А проблема була в лютому, в березні, в травні, в квітні, в травні. Давайте зараз подивимось, яка сума реально прийде від Кабміну за їхнім перерозподілом, за який вони мають проголосувати на наступному тижні. До кінця місяця побачимо, що ви реально одержите, яку суму заборгованості ви покриєте і якщо міський голова скаже, що цих коштів взагалі не вистачає і проблема буде по іншим місяцям, то я буду разом з вами боротися з урядом за закриття боргів по зарплаті», - звернулася до присутніх Ірина Сисоєнко.

Міський голова нагадав, що дефіцит по заробітній платі яку має виплатити держава житомирським медикам до кінця року складає 63 мільйони гривень. Він пояснив, що на позачерговій сесії міськради місто має виділити майже 14 мільйонів гривень на виплату авансу та зарплати за вересень. Втім медики вимагали дати їм гарантію, що у майбутньому проблема не виникне знову.

«Що робити тим реєстраторам, які сидять у поліклініці і плачуть, тому що одній треба за садочок заплатити, а іншій - чоботи дитині на зиму купити, а я не маю, за що жити. От як далі бути», - висловилась одна із медиків.

«Ось я про це і кажу. Я сказав, що у вівторок ми заборгованість з вересневою зарплатою закриємо. Я говорю не про жовтень і не про листопад. Я говорю про наступний рік. Або Верховна Рада прийме медичну реформу, проб’є цю стіну, яку вже не можуть пробити 20 років. Якщо ви готові, якщо знайдете у цій медичній реформі себе й іншу якість життя як медичних працівників, я думаю, тоді ви її підтримаєте», - сказав міський голова.

Мер Житомира наголосив, що після виплати вересневої зарплати готовий разом з медиками добиватися від держави повного вирішення проблеми.

«Давайте так, ми закриваємо проблему у вівторок з вересневою заробітною платою, в середу бачимо суму, я її вже знаю, але хочу на чудо понадіятися. А після цього збираємося знову з вами, з активом, приймаємо рішення. Зателефонуємо Ірині, іншим народним депутатам і приймаємо рішення, щоб не чекати жовтня. Не чекати наступної зарплати і наступної заборгованості», - резюмував Сергій Сухомлин.

«Ви чули, що мер говорив, що у вівторок буде аванс всім медичним працівникам міста. Вереснева. А далі в середу рішення має прийматися у Києві і у Кабміні, і після нього кошти будуть. Тому що як видно з нашої сьогоднішньої зустрічі, що це проблема не тільки у нас виникла. Це загальнодержавна проблема. До сьогоднішнього часу у нас був і аванс, і зарплата. У нас мав бути аванс 20 числа. Сьогодні 22 - третій день як затримка була», - розповів один із присутніх на заході лікарів Анатолій Карпишин.

Нагадаємо, вранці 22 вересня кілька десятків медичних працівників перекрили дорогу біля житомирської центральної міської лікарні №1, а заступник мера Матвій Хренов запропонував представникам ініціативної групи у понеділок, 25 вересня, разом поїхати у Кабмін.

Днем раніше, 21 вересня, близько сотні працівників медичних закладів Житомира прийшли до міської ради з вимогою виплатити зарплату. Після спілкування з мером люди перекрили рух в центрі міста біля міської ради. Мер Житомира Сергій Сухомлин пообіцяв виплатити зарплати медикам та повідомив, що готується судовий позов до МОЗ.

Як повідомляв Житомир.info, 21 вересня цього року Сухомлин підписав розпорядження про скликання позачергової сесії міської ради, на розгляд якої виноситься тільки одне питання: про ситуацію з виплатою заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі