Політика

Вибори ОТГ у Житомирській області: порожні бюлетені, волевиявлення без паспортів та «нововведення» – кімнати для голосування

29 October 2017, 12:06

Спостерігачі Громадянської мережі «Опора» повідомляють про порушення, які фіксують їхні спостерігачі під час виборів ОТГ у Житомирській області.

«Сьогодні відбуваються вибори голів та депутатів у 13 об'єднаних територіальних громадах у Житомирській області. Команда Мережі ОПОРА з самісінького ранку роз'їхалася в рамках всеукраїнської вибірки по дільницям регіону. Проблем з допуском спостерігачів, поки не було, втім, з початком голосування відразу фіксуємо видачі бюлетенів без документів», – написав на своїй сторінці у Facebook координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області Тарас Чмут.

Пізніше чоловік більш детально описує випадки порушень. Зокрема, у селі Пилиповичі Радомишльського району спостерігачі зафіксували факти видачі бюлетенів без паспортів. На цій же дільниці неналежним чином зберігали виборчу документацію.

«На зауваження спостерігачів не реагують, та пояснюють свої дії тим, що якщо відправлять людей додому за документами – вони більше не повернуться. Розказують, що "село маленьке і ми всіх знаємо". У приміщені ДВК (будинок культури) відсутній сефй. Вся виборча документація зберігалася через дорогу у сільраді. Члени ДВК також повідомили, що перераховувати бюлетені будуть не у приміщені ДВК, яке не опалюється, а у сільраді.», – повідомляє Тарас Чмут.

На дільницях у селі Кирдани Овруцького району та місті Радомишлі спостерігачі «Опори» виявили порожні бюлетені.

«Ці бюлетені за формою та кольором відповідають, але вони не були продруковані, а були повністю пусті. Друкували бюлетені для Овруцької ОТГ в м. Коростень в приватній друкарні "Тріада С", керівник - Стужук Володимир Миколайович. ДВК склали акт на даний факт. ДВК 180914 (м. Радомишль, вул. Карпенка, 5, Школа №4) - при ранковому перерахунку бюлетенів для голосування за депутатів було виявлено 3 бюлетені - 1 без будь-якого тексту, а 2 білі без нанесення "хвильок" - одного зі способів захисту визначеним ТВК. Комісія визнала ці бюлетені непридатними до голосування. Друк проводила друкарня "Бук-друк", м. Житомир», – пише координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

Фото Тараса Чмута

«Нововведення» у вигляді кімнати для голосування виявили спостерігачі на одній з дільниць у селі Рокитному Овруцького району.

«Комісія не була забезпечена сейфом, тому вся виборча документація зберігалася у голови комісії вдома:)) Також на даній ДВК немає кабінок для голосування (23 виборці внесені до списку виборців) і голосування проходить в "кімнаті для голосування" - вона відокремлена, іншого входу-виходу нема, закрита шторкою, столик стоїть... P.S. З "кімнати для голосування" я ще не стикався;)))», – зазначає Тарас Чмут.

Нагадаємо, 23 жовтня у Радомишлі та селах Радомишльського району Житомирської області спостерігачі «Опори» зафіксували відсутніcть вихідних даних у друкованих агітаційних матеріалах, а днями такі ж порушення виявили у Глибочицькій та Оліївській сільських об'єднаних територіальних громадах. 

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області вибори пройдуть у 13 об’єднаних громадах. З 11 по 13 жовтня 2017 року територіальні виборчі комісії Житомирщини утворили 273 дільничні виборчі комісії. Найбільше керівних посад у ДВК області дісталося представникам Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», найменше – кандидатурам від партії «Громадський рух «Народний контроль». Шістьом кандидатам у депутати на виборах в ОТГ Житомирської області відмовили у реєстрації.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі