Місто

У житомирському дитсадочку Нацполіції діти харчуються на 17 грн в день через недостатнє фінансування

8 February 2018, 09:13

У дитсадку №17 на Старому бульварі в Житомирі, який колись належав УМСВ, а зараз підпорядковується Національній поліції України, недоїдають діти.

Про це Житомир.info розповіли батьки вихованців.

«На сніданок чай з булкою, на обід може бути суп з рибною консервою. У другій страві м’яса й риби «кіт наплакав». Уперше за багато років в меню з’явилися сосиски, а колись наш садок був одним із кращих за якістю харчування: давали фрукти, порції були великі, а страви смачні», - поскаржилися батьки.

На зборах їм коротко описали ситуацію: Нацполіція вже півроку як не виділяє свою грошову частку на харчування дітей, тож страви готуються за батьківську плату: 16,80 на день на кожну дитину. Ситуація погіршилася кілька місяців тому, а до того садочок «викручувався» за рахунок запасів, - пояснили батькам.

У кошторисі ДНЗ №17 на 2018 рік видатки на харчування відсутні, тому доводиться годувати дітей виключно за батьківські кошти, - йдеться у відповіді завідуючої дитсадка Олени Трібель на інформаційний запит Житомир.info.

«Питання організації харчування дітей було і залишається одним із актуальних. Харчування дітей має здійснюватися відповідно до норм харчування в начальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (…). Станом на сьогоднішній день відповідно до доручення ліквідаційної комісії УМВС України в Житомирській області від 13.06.2016 вартість харчування дітей на 1 день на 1 дитину дошкільного віку (3-6 років) становить 28 грн (16.80 грн за рахунок батьків і 11.20 – за рахунок загального фонду). У зв’язку з тим, що у кошторисі на 2018 рік видатки по КЕКВ 2230 по загальному фонду відсутні, нам доводиться харчуватися на суму, яку відшкодовують батьки, тобто за кошти спеціального фонду (16.80)», - йдеться у відповіді на запит.

Адміністрація дитсадка запевняє: власник закладу (Нацполіція) поінформований про стан харчування в дитсадку №17 і вже вирішує це питання.

«ДУ «ЦОП Нацполіції України» підготовлено проект наказу Національної поліції України «Про розмір батьківської плати за харчування в дошкільних навчальних закладах Національної поліції України». Вартість харчування буде погоджена на підставі розрахунку норм харчування. Станом на теперішній час триває процес візування зазначеного проекту наказу. Звичайно, при нинішній цінах на продукти харчування не є можливим виконувати норми харчування згідно згаданої вище постанови. Діти вживають м'ясо, рибу, молоко, але норми занижені. Така ситуація у всіх садочках Національної поліції», - запевняє адміністрація дитсадка.

Також Олена Трібель зауважує: розмір батьківської плати в ДНЗ №17 визначає Наполіція як власник закладу.

«Іншими словами, питання регулювання вартості харчування на один дітодень та розмір плати батьків вирішується виключно власником закладу. Виходячи з положень п.8.1 Статуту Державної установи «Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №17 (м. Житомир) Національної поліції України» дана функція покладається на Національну поліцію України», - йдеться в документі.

Тож навіть ініціатива батьків повністю відшкодовувати харчування дітей не може бути реалізована без погодження «куратора» - Нацполіції.

Нагадаємо, в Житомирі нараховується 43 комунальних дошкільних навчальних заклади (ДНЗ), вихованці дошкільного віку (3-6 років) харчуються на 28,30 грн в день, батьківська частка становить 16,98 грн.

Як повідомляв Житомир.info, в грудні 2017 року на зборах в ДНЗ №52 батькам розповіли про нові страви та введення невластивих для дитсадків продуктів. Зокрема, батьки дізналися, що в меню стане менше хліба та молочних каш, зате більше яєць, рибних страв, зелені та корисних овочів. Ноу-хау стане поступове введення сала й часнику. На нове меню дитсадки мали перейти з нового 2018 року.

Нещодавно в Житомирській області затримали "ділків", які роками постачали в житомирські дитсадки оброблене консервантами м'ясо.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дитсадок харчування меню  
Матеріали по темі