Місто

​В управлінні транспорту пояснили «плутану схему» руху житомирських маршруток № 19 і 19А

17 March 2018, 17:27

З 26 лютого цього року житомирські маршрутки №№ 19 і 19А «с. Лісове – вул. Промислова» ходять за новою, «круговою» схемою, однак люди досі не можуть зрозуміти логіку їх руху.

Жителі колишньої Максютова розповіли Житомир.info, що маршрутки 19А мали б рухатися через Вільський шлях і в зворотному напрямку по вулиці Миру, а машини №19 – навпаки, через Богунію з поверненням по Вільському шляху. Насправді ж водії їздять, як їм заманеться, - скаржаться місцеві.

«Заходиш в маршрутку і перепитуєш: на Вільський шлях? Бо на склі може бути табличка «на Богунію», а на Богунію з центру він їде чи з селища Лісового – це вже як захоче водій. Колір таблички теж нічого нам не говорить: одні таблички на білому фоні, інші на червоному, а ті, що на червоному, бувають 19 і 19А. Зовсім людей заплутали», - поскаржилася пенсіонерка Ніла Петрівна.

Чому склалася така плутанина, Житомир.info поцікавився у начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Михайла Грищука.

«Як ви знаєте, в лютому ми прийняли скарги жителів Вільського шляху, разом з ними розробили нову схему руху маршруток і запропонували її перевізнику. Перевізник ставив свої умови – прибрати з маршруту машини №23, але влада не погодилась, і тепер водії шукають способи, як обійти наші домовленості. Зараз, дійсно, має місце ситуація, коли водії міняють табличку, щоб їхати не через Вільський шлях, а на проспект Миру, бо там більше платних пасажирів. Ми це «просікли» і зараз періодично проводимо перевірки: чи їздять Вільським шляхом маршрутки згідно з графіком. Нам допомагають і місцеві активісти. Останнім часом порушень не було, і це підтвердила голова ініціативної групи Тетяна. Однак, задля уникнення непорозумінь ми не знімаємо контроль на маршруті 19А. Зараз автомобілі їдуть у пропорції 8 на 8», - прокоментував 16 березня Михайло Грищук.

Начальник управління транспорту каже: коригувати поведінку водіїв, які свідомо не бажають їхати «невигідними» вулицями або в «невигідний» час, можна за допомогою «карти житомирянина».

«Це той інструмент, який дасть можливість облікувати пасажира, обілетити його, а головне – монетизувати проїзд пільгових категорій. На карті пільговиків буде певна кількість безкоштовних поїздок, які покриються з бюджету, а перевізнику за них теж «капатиме копійка». Водіям не доведеться обирати між платним пасажиром і пільговиком», - пояснює Михайло Грищук.

З його слів, на наступну сесію міської ради, заплановану на 5 квітня, виноситься питання затвердження «карти житомирянина».

Нагадаємо, нещодавно мер Житомира пояснив, що «карта житомирянина» - це двочіпова банківська карта, на одну з яких людина зможе отримувати зарплату чи пенсію, а іншою розраховуватися за проїзд, платити за комуналку та реєструватися в держустановах.

Як повідомляв Житомир.info, маршрут 19 і 19А обслуговує ПП «Шеріфф», директор якого – Олександр Янчук. Крім них, перевізнику належать інші житомирські маршрути: 30 «Мальованка – Северина Наливайка», 33 «Корабельна – Селецька», 47 «Богунія – майдан Путятинський» та 58 «Мальованка – Діагностичний центр». На нову схему руху 19 маршруту перевізник планував перейти з 12 лютого, однак фактично перейшов 26 лютого. Затримка сталася через висунення перевізником умови «прибрати» з даного мікрорайону маршрут №23, - пояснював заступник міського голови Дмитро Ткачук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: маршрутка №19 графік Янчук  
Матеріали по темі