Влада

За півтора місяці жителі Житомирської області сплатили понад 5,5 млн грн боргу по аліментах

26 March 2018, 12:18

Розлучені батьки мають тепер вивертати кишені та виплачувати борги перед дітьми. Адже за новим законом боржникам загрожує втрата майна, арешт особистих рахунків та інші неприємності. Тому Житомир.info вирішив поцікавитися, надіславши інформаційний запит до головного управління юстиції у Житомирській області, скільки з початку дії нового закону щодо аліментів боржників вже сплатили коштів, яка сама найменша та найбільша суми.

«У територіальних відділах державної виконавчої служби Житомирської області, станом на момент розгляду запиту, перебуває на виконанні 23843 виконавчих документів про стягнення аліментів. З метою забезпечення належного виконання вимог Закону України від 07 грудня 2017 року № 2234-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» (далі-Закон) державними виконавцями направлено 83 подання про оголошення розшуку боржника.

На виконання вимог частини дев’ятої статті 71 Закону України «Про виконавче провадження» (далі-Закон) 4 803 особи-боржника обмежені у праві виїзду за межі України. По 4 907 виконавчих провадженнях винесено вмотивовані постанови про вставлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами, постанови про встановлення тимчасового обмеження у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії та постанови про встановлення тимчасового обмеження у праві полювання. Слід зазначити, що обмеження боржника у правах, які зазначені вище є тимчасовим та знімається після погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Державними виконавцями територіальних відділів державної виконавчої служби складено 208 протоколів про адміністративні правопорушення, які направлено для розгляду до суду.

Слід відмітити, що вже наявна позитивна судова практика. Відтак у Любарському та Новоград-Волинському районах прийнято судові рішення, якими осіб-боржників визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накладено адміністративне стягнення у вигляді суспільно-корисних робіт.

Завдяки застосуванню обмежень, встановлених частинами 9 та 12 статті 71 Закону по 379 виконавчих провадженнях про стягнення аліментів сплачено заборгованість в сумі 5 562 273 грн, з яких найменша сума сплачених коштів становить 50 грн., а найбільша – 163 301, 95 грн», – йдеться у відповіді на петицію.

Нагадаємо, новий закон від 6 лютого 2018 року обмежує неплатників аліментів у праві їздити за кордон, водити авто і полювати. На 1 січня 2018 року в Житомирській області відкрито більше 25 тисяч виконавчих проваджень про стягнення заборгованості зі сплати аліментів, а з 6 лютого на сайті Мінюсту запрацювала «дошка ганьби»- реєстр боржників зі сплати аліментів.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області за неповних два тижня березня 2018 року кількість проваджень про стягнення аліментів у Житомирській області зменшилась на 455.

У жителя Житомирської області, який заборгував трьом дітям аліменти, було описано й арештовано металобрухт.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: юстиція аліменти борг  
Матеріали по темі