Події

Засновнику компанії, яку пов’язують з постачанням у дитсадки Житомира «нашпигованого» м’яса, оголосили про підозру

28 March 2018, 13:09

30 січня 2018 року прокуратура Житомирської області повідомила, що «спільно із УСБ України та слідчим управлінням фінансових розслідувань головного управління ДФС викрито групу осіб, яка постачала до дитячих садочків неякісну м’ясну продукцію».

В матеріалах суду зазначається, що слідчим управлінням ГУ ДФС у Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 15 грудня 2017 року за ч.1 статті 205 (Фіктивне підприємництво) та ч.3 статті 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). В ході досудового розслідування встановлено, що на території Житомирської області діє група осіб, які у період 2016-2017 років зареєстрували, перереєстрували та використовують низку компаній з метою прикриття незаконної діяльності, у тому числі привласнення та розтрата бюджетних коштів. В ухвалі суду Богунського районного суду м.Житомира від 22 березня 2018 року, зазначено, що проводилась судово-медична експертиза, за висновками якої розмір завданих державі збитків складає 3 мільйони 779 тисяч 450 гривень.

За інформацією сайту Zакупівлі, ТОВ «Лукон», яке постачало м’ясо в дитсадки Житомира, з лютого 2016 року виграло тендерів на 22 мільйони гривень, найбільший замовник – управління освіти Житомирської міської ради.


Скріншот сайту Zакупівлі. Зведені дані про угоди, підписані з ТОВ «Лукон» з 03.02.2016 по 29.11.2017 року та 5 найбільших договорів

За інформацією прокуратури, підприємці постачали ін’єктовану хімічними препаратами сировину та проводили безтоварні операції через ФОП та підконтрольні їм ТОВ «Еко-Бекон» та ТОВ «Деколо». В ухвалі Богунського райсуду від 26.02.2018 року зазначається, що продукція купувалася у громадян та фермерських господарств, забій худоби, обвалювання та введення ін’єкцій хімічних речовин здійснювалось на комбінаті ТОВ «Укрпродукт».

З ухвали Богунського районного суду від 5 лютого 2018 року відомо, що 31 січня 2018 року за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Укрпродукт» проводився обшук. Слідчо-оперативною групою виявлено 23,5 тонн м’ясної продукції, документи, печатки з відтисками «Держветнагляду»та інші матеріали, зокрема: пакети сіро-зеленого кольору з логотипом «Lay Gewurze «аромат яловичини»; пакет сіро-зеленого кольору з логотипом «Lay Gewurze «Спеціалпродукт 2 НР»; пакет білого кольору з білою сипучою сумішшю з написом «№ 1, 3 кг. На 100 л.»; пакети прозорі з білою сипучою сумішшю з написами «Р11,Р12».

«Lay-Gewürze» виробляє ароматизатори та добавки для м’яса. В інтернеті також продаються стабілізаційні суміші Проттект Р11 та ПроттектР12. Добавки використовуються «для виробництва м’яса з наступним охолодженням чи заморозкою, дозволяють виробникам отримувати максимальні виходи продукції».

У повідомленні обласного управління СБУ зазначається, що в ході обшуків у виробничих приміщеннях одного з підприємств, причетних до постачання м’яса, вилучили спеціальне обладнання, за допомогою якого зловмисник «начиняв м’ясопродукти хімічними сполуками і консервантами, вміст яких заборонений умовами тендеру. Оборудка дозволяла комерсанту, зокрема, збільшувати вагу м’яса, що постачалося за кошти міського та обласного бюджетів».


Відео Служби безпеки України, опубліковане 30 січня 2018 року

2 лютого слідчий суддя Богунського районного суду наклав арешт на речі, вилучені слідчо-оперативною групою 30 січня 2018 року. Обшуки проводилися за адресою проживання одного з ветлікарів, який, відповідно до матеріалів УСБУ, займався легалізацією продукції. В нього вилучили незаповнені декларації ТОВ «Еко-Бекон» з відтисками печаток самого підприємства, відтиском печатки з написом «Радиологический контроль произведен» та печаткою UA 06-01-36 Держветнагляду. Ця печатка належить Чижу Віктору Володимировичу, якому надано право ставити позначку придатності на туші для ТОВ «Еко-Бекон».

Крім того, слідчі вилучили банки з етикетками «Розчин для ін`єкцій та інфузій кальцію хлорид 10%», «Натрію хлорид розчин для інфузій 9 мг/мл» та ампулу окситоцину.


Скріншот ухвали Богунського районного суду від 2 лютого 2018 року

Ухвалою від 26 лютого 2018 року слідчий суддя Богунського районного суду дозволив проведення позапланової документальної перевірки ТОВ «Лукон» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства, за 2016-2018 рр. В ухвалі вказано, що у ТОВ «Лукон» та ТОВ «Деколо» при здійсненні господарської діяльності з виробництва та реалізації м’яса відсутні об’єкти здійснення діяльності, відсутні послуги по оренді приміщень чи послуги по постачанню електроенергії та води. У ТОВ «Укрпродукт» відповідно до останнього поданого звіту ЕСВ за 2017 рік, працює лише 1 особа. Можлива фіктивність та незаконність діяльності компаній «Деколо», «Еко-бекон» та «Лукон» підтверджується матеріалами оперативно-технічних заходів.

ТОВ «Лукон» юридично зареєстроване за адресою прописки засновника – Андрія Лук’янюка, у селі Зарічани Житомирського району. Фактично компанія знаходиться та орендує складські приміщення у Бердичівському районі, в селі Великі Незгірці, за однією адресою з ТОВ «М’ясний двір Полісся». Інший засновник «Лукону» – Віталій Концедайло, директор цього підприємства підприємства – Андрій Злиденний з Донецька. Раніше Андрій Злиденний керував компанією «Еко-Бекон», засновником якої був Ігор Конончук. Зараз Ігор Конончук очолює «М’ясопереробний комбінат «Івниця». У судових документах вказано, що в ході обшуку, проведеного 30.01.2018 за адресою реєстрації «Еко-Бекону», правоохоронці вилучили печатку з відтиском «М’ясопереробний комбінат «Івниця». За даними з власних джерел, відомо, що Ігор Конончук – батько начальника відділу управління захисту економіки Нацполіції у Житомирській області Ігоря Ігоровича Конончука. У декларації правоохоронця вказано, що він користується житловим будинком спільно з Конончуком Ігорем Борисовичем.

Ще дві компанії, які фігурують у провадженні, «Деколо» та «Укрпродукт» зареєстровані за однією адресою в смт Пулини Житомирської області. Засновник та керівник «Деколо» – Максим Дериглазов, «Укрпродукту» – Олена Дериглазова з Донецької області. Інша засновниця цієї компанії – Тетяна Концедайло: вона прописана за однією адресою з Олександром Концедайлом – засновником та керівником «Еко-Бекону».


Червоним позначені компанії, які фігурують у судових документах як пов’язані

27 березня 2018 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень були опубліковані дві ухвали Богунського районного суду Житомира. 22 березня суд заборонив відчужувати кошти з банківських рахунків, відкритих на ТОВ «Деколо» на суму завданих збитків – 3,7 мільйона гривень. В той же день суддя задовольнив клопотання слідчого і наклав арешт на автомобіль Lexus засновника ТОВ «Деколо», який «організував та впровадив схему заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах». Станом на дату відкриття кримінального провадження і до тепер засновник підприємства – Максим Дериглазов. В ухвалах суду також зазначено, що 15 березня 2018 року йому було повідомлено про підозру за ч. 5 статті 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).


Ухвала Богунського районного суду від 22 березня 2018 року

Варто зазначити, що у ТОВ «Деколо», є свій сайт, на якому вони вказують, що навіть експортують м’ясо за кордон. В інтернеті є інформація про щонайменше одну таку поставку – в Туркменістан. На сайті Міністерства економічного розвитку міститься інформація про зареєстрований за компанією сертифікат на «яловичину в блоках».


Скріншот з документу «Інформація про сертифікати відповідності та свідоцтва про визнання відповідності, які зареєстровані 21.12.2017»

Саме ж ТОВ «Лукон» у тендерній документації, яку в жовтні 2017 року подавали на закупівлю м’яса житомирському ДНЗ №10, надала всі необхідні документи і навіть скан-копію сертифікату ISO, який вони отримали наприкінці 2016 року. У тендері Житомирського протитуберкульозного диспансеру в січні 2017 року компанія надавала скан-копії документів про успішні перевірки продукції Державною лабораторією ветеринарної медицини та Державною фітосанітарною службою України.


Як повідомляв Житомир.info, начальник управління освіти Житомирської міської ради 31 січня 2018 року запевняв, що вони робили відбори зразків м’яса і проводили лабораторні експертизи, які підтвердили, що м’ясо відповідало необхідним стандартам. 23 лютого 2018 року міський голова Сергій Сухомлин підписав розпорядження про створення спеціальної комісії, якій, зокрема, доручив провести службову перевірку по факту закупівлі м’яса управлінням освіти та підпорядкованими установами. На брифінгу 7 березня мер повідомив, що комісія не встановила фактів отруєння чи «накачування м’яса», натомість були виявлені порушення, пов’язані з самою системою закупівлі: після проведення тендерів ціна на м'ясо піднімалася в три рази.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: м'ясо дитсадок суд прокуратура СБУ освіта  
Матеріали по темі