Здоров'я

Минулого року Житомирська область отримала з держбюджету на програму «Доступні ліки» 32 млн грн

11 April 2018, 12:09

На виконання урядової програми «Доступні ліки» область у 2017 році отримала субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань на суму 31 млн 967 тис. 500 грн.

Про це зазначається в рішення колегії управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації від 30 березня 2018 року.

«Розподіл субвенції здійснено на 40 адміністративних територій 16.01.2017 року. У зв’язку зі створенням нових об’єднаних територіальних громад, котрі вперше долучаються до реалізації урядової програми «Доступні ліки», рішенням сесії Житомирської обласної ради від 07.03.2018 № 958 проведено перерозподіл коштів з метою недопущення кредиторської заборгованості перед аптечними закладами та доступності ліків для жителів новостворених ОТГ. Укладені угоди з 115 аптечними закладами (як юридичними особами) в т.ч. 22 аптечних закладів державної власності (комунальні підприємства, центральні районні аптеки), враховуючи наявну мережу аптечних закладів (аптечні пункти, кіоски) загальна кількість – 308 адрес фізичних аптечних закладів (фактично кожна 3 аптека)», - інформує УОЗ.

Станом на 28.03.2018 року кількість пацієнтів, що звернулися та отримали рецепти, складає 86.17 тис., кількість виписаних рецептів – 184.65 тис., кількість отоварених рецептів – 135.62 тис. (73.4%), відшкодовано 5 млн 846.9 тис.грн (18.29% від загальної суми, або 73.2% від суми за 3 місяці); середня вартість рецепту становить 43.1 грн.

На колегії обговорювали й проблемні питання.

«Кінцевими розпорядниками бюджетних коштів по урядовій програмі «Доступні ліки» не проводиться прогнозування витрат на відшкодування та потреба в перерозподілі коштів з метою недопущення кредиторської заборгованості перед аптечними закладами. Несвоєчасно повертаються кошти до обласного бюджету для їх подальшого перерозподілу рішенням сесії Житомирської обласної ради», - наголошують в управлінні охорони здоров'я облдержадміністрації.

Нагадаємо, на селекторній нараді на початку березня цього року віце-прем’єр-міністр Павло Розенко доручив органам місцевої влади розробити механізми розповсюдження урядової програми «Доступні ліки» до найвіддаленіших населених пунктів України.

Як повідомляв Житомир.info, в Україні з 1 квітня почала діяти програма «Доступні ліки», яка передбачає відшкодування ліків для хворих на діабет 2-го типу, бронхіальну астму та серцево-судинні захворювання. У 2017 році на реімбурсацію ліків для жителів Житомирської області держава планувала виділити 16 млн 4 тис. 200 грн. В січні цього року Міністерство охорони здоров’я спростовувало інформацію про те, що люди не можуть отримати препарати за програмою «Доступні ліки» через відсутність фінансування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: УОЗ доступні ліки лікування  
Матеріали по темі