Фоторепортаж

​Житомиру урочисто передали 17 нових комунальних автобусів. Фоторепортаж

21 April 2018, 13:36

21 квітня близько 13 години на Соборному майдані в Житомирі відбулася урочиста передача автобусів виробництва Мінського автозаводу комунальному підприємству "Житомирське трамвайно-тролейбусне управління". Урочистості не завадили звичному дорожньому руху на майдані. Комфортність автобусів відразу перевірили мами з візочками та всі бажаючі.

На церемонії передачі 17 новеньких МАЗів з логотипом Житомира були присутні Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, мер Сергій Сухомлин, представники мерії, області та заводу-виробника.

Заступник мера Житомира з транспортних питань Дмитро Ткачук розповів, що місто отримало змогу розширити транспортну мережу міста і зробити її комфортною не лише для жителів міста, а й приміської зони, оскільки маршрути цих автобусів виходитимуть за межі міста.

«Сьогодні ми маємо поставку 17 автобусів, в реаліях Житомира закриваємо ними два неповних маршрути. Уже вкінці року очікуємо поставку другої партії – ще 23 одиниці. Тобто, 40 автобусів – це той базовий елемент, який дасть можливість комунальному підприємству задати певний тренд на ринку, стимулювати приватних перевізників, показати їм планку, якої треба прагнути», - зауважив Дмитро Ткачук.

Геннадій Зубко зазначив, що досвід Житомира щодо співпраці з прилеглими ОТГ щодо транспортного сполучення може бути корисним і для інших міст.

«…Мета перша: це безпека і комфорт для людей. Друге – це інтеграція громади міста з громадою навколишніх сіл, спільна співпраця щодо транспортного сполучення. Плюс це перший крок для безготівкової контактної оплати. Ми маємо на прикладі Житомира модель, яка може потім впроваджуватися в інших містах по співпраці транспортної системи з навколишніми громадами», - сказав віце-прем’єр.

Мер Житомира Сегрій Сухомлин зауважив, що на сьогодні в Житомирі та приміській зоні працює близько 300 маршруток.

«По-суті, йде боротьба за споживача, обгон маршруток в боротьбі за платного пасажира. Це також величезна кількість викидів, які продукуються сотнями маршруток. Завдяки переходу на автобуси великої місткості ми маємо змогу, по-перше, скоротити об’єми цих викидів. Друге. Після постанови Кабміну щодо монетизації пільг може вийти система, що житомирські пенсіонери і пільговики отримають право безкоштовного проїзду, а люди з ОТГ не отримають. Об’єднуючи маршрути, після підписання договорів про співпрацю міста з громадами, ми можемо дати тому ж приїжджому пенсіонеру право на пільги в муніципальному транспорті при використанні картки житомирянина, які ми вже почали випускати разом з Ощадбанком. Люди, які їдуть в Житомир на роботу, не будуть двічі пересідати і платити», - розповів Сегрій Сухомлин.

Він також повідомив, що автобуси закупили виключно за кошти міського бюджету, сукупна вартість всього проекту (40 автобусів) складає 134 мільйона гривень, або 120 тисяч доларів за одиницю. Автобуси переходять на баланс ЖТТУ і орієнтовно через два тижні вийдуть на маршрути міста.

Нагадаємо, увечері 20 квітня на майдані Соборному вишикувались близько двох десятків автобусів Мінського автозаводу, які Житомир придбав у лізинг для найбільш проблемних вулиць міста.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2017 року Житомирське ТТУ заявило про намір придбати 40 одиниць сучасного автотранспорту, орієнтовна вартість закупівлі складала 124 млн грн. За словами мера, 40 автобусів планують пустити в мікрорайони, які не охоплені комунальним транспортом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: автобус лізинг ТТУ  
Матеріали по темі