Влада

Голова Житомирської ОДА зустрівся з представником фонду Lumos, яка знайомиться з реформуванням інтернатних закладів області

3 May 2018, 15:24

Голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич провів зустріч з представником фонду Lumos Софі Елліс-Бекстор, яка знайомиться з процесом реформування інтернатних закладів в області.

Зустріч відбулася 3 травня у Житомирі за участю Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби та представників фонду Lumos, - пише прес-служба Житомирської ОДА.

«Житомирщина є пілотною областю у проекті деінституалізації. Після спілкування з представниками фонду Lumos, ми поставили для себе таку амбітну мету, щоб до 2025 року інтернатних закладів у такому вигляді, які вони є на сьогодні, не було. Мова йде не про закриття інтернатів, а зміни шляхом влаштування дітей у сімейні форми виховання, впровадження інклюзії. Головна мета – дати дитині сім’ю. Це шлях непростий, є багато противників, але я маю надію, що з підтримкою та досвідом фонду Lumos ми пройдемо цей процес безболісно та швидко і матимемо високий соціальний ефект», – зазначив Ігор Гундич.

За його словами, вже сьогодні є результати широкого впровадження на Житомирщині сімейних форм виховання та інклюзивної освіти.

«На сьогодні ми активно розвиваємо ініціативу дружини Президента Марини Порошенко з впровадження інклюзивної освіти. І бачимо гарну тенденцію – коли ми створюємо умови, дуже багато батьків готові віддавати дітей не до інтернатних закладів, а до шкіл з інклюзивним навчанням. В області вже 181 школа має можливість навчати дітей на інклюзивній формі. А у результаті – цього року в інтернатах не набрали дітей у 10 класів. Також ми працюємо, щоб з’являлися дитячі будинки сімейного типу. У минулому році придбали 6 об’єктів житла для таких будинків. Ми переконані, що не один інтернат не замінить дитині сім’ю», – наголосив керівник області.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба додав, що Житомирщина перша розробила план реформування інтернатних закладів, який стане прикладом для інших областей. І вже найближчим часом його презентують для усіх регіонів України.

Софі Елліс-Бекстор висловила свою підтримку Житомирщині у процесі змін інтернатної системи.

«Ми вчора провели весь день у Молдові і дивилися на наслідки інтернатного виховання. Я ще досі чую голоси тих молодих людей, які виросли в інтернатах і які вдячні змінах, що відбуваються, наскільки вони відчувають нові сили і можливості для себе. Я сподіваюся, що такий результат буде і в Україні. Цей шлях складний, і пройде ще багато років, як ми побачимо відчутні зміни, але це вже кінець інтернатної ери, і попереду найкраще майбутнє для дітей. Для мене це гарна можливість побачити масштабні зусилля того, що робить фонд Lumos», – зазначила Софі Елліс-Бекстор.

Сьогодні Софі Елліс-Бекстор разом з представниками фонду Lumos оглянуть інтернатні заклади області та ознайомляться з системою інтернатної освіти.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська область перша розробляє регіональний план реформування інтернатів в рамках меморандуму з фундацією Lumos.

Житомирська область першою відгукнулася на ініціативу благодійної фундації всесвітньо відомої письменниці, авторки «Гаррі Потера» Джоан Роулінг реформувати інтернатні заклади, в яких живуть діти з неблагополучних сімей.

У жовтні 2017-го представники БО «Lumos», Уповноважений Президента з прав дитини та голова Житомирської ОДА Ігор Гундич підписали меморандум про співпрацю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОДА Гундич інтернати реформування  
Матеріали по темі