Влада

Апеляційний суд повертає ліцензії компаніям, з якими судилася прокуратура щодо видобутку бурштину в Житомирській області

29 May 2018, 10:02

Вінницький апеляційний адміністративний суд відмовив у позові прокуратури про скасування спецдозволу ТОВ «Амбер Холдинг» на користування надрами.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на постанову від 17 травня.

«Йдеться про дозвіл на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку родовища бурштину (ділянка Козюлівка), на території Житомирської області, Овруцького району у 8 км на північ від смт. Словечне, загальною площею 106,7 кв.м. У квітні 2017 року прокуратура звернулась до суду про скасування спецдозволу і до винесення рішення його дію було зупинено. За матеріалами справи, у 2016 році «Амбер Холдинг» отримала спецдозвіл без проведення аукціону строком на 5 років. На думку прокурора, Державна служба геології та надр не дотрималась порядку видачі спецдозволів на користування надрами. Приводом для позову прокурора стало звернення Житомирської обласної ради, яка повідомила, що Держгеонадра видала ліцензію «Амбер Холдинг» без її згоди», - пише видання.

В грудні 2017 суд визнав протиправним і скасував спецдозвіл, виданий «Амбер Холдинг». Зокрема, суд також вирішив, що у компанії відсутній цілісний майновий комплекс, що є умовою отримання спецдозволу на розробку родовища. Компанія подала апеляцію на це рішення.

«Переглядаючи справу, апеляційний суд вирішив, що висновки першої інстанції не знайшли підтвердження. Суд вирішив, що компанія таки мала в оренді цілісний майновий комплекс. Крім того, Житомирська облрада повідомила Держгеонадра про відмову у наданні спецдозволу листом, а не у вигляді рішення (рішення було ухвалено тільки через два тижні) і Держгенонадра мала формальні підстави сприймати відсутність рішення як згоду. Разом з тим, суд відзначив, що характер листа свідчив, що облрада не ставилась байдуже до погодження спецдозволу, категорично заперечувала і повідомляла, що розгляне питання на найближчому засіданні, і рішення про відмову було ухвалено, хоч і з запізненням на декілька днів», - інформує «Судовий репортер».

Водночас апеляційний суд зауважив, що відносини щодо погодження дозволу виникли між Держгеонадра та Житомирською облрадою, тобто без участі ТОВ «Амбер Холдинг». Тому компанія мала підстави сподіватися, що дії Держгеонадра є добросовісними і умови надання спецдозволу дотримані. Тому, як вважає суд, навіть якщо порушення мали місце, позбавлення «Амбер Холдинг» спецдозволу призведе до покладення на компанію надмірного індивідуального тягаря, а тому є непропорційним та несумісним з принципом верховенства права.

Крім того, як вважав суд першої інстанції, «Амбер Холдинг» начебто прострочила плату за спецдозвіл: внесла кошти після спливу 45 днів з моменту видачі наказу Держгеонадра. Однак апеляційний суд з цим не погодився, оскільки гроші було внесено на наступний день після отримання розрахунків розміру такого збору.

У квітні цього року за аналогічною схемою виграло апеляцію ТОВ «Надра Галичини», що має спецдозвіл на розробку родовища бурштину в Житомирській області на північній околиці с. Сирниця площею 906,4 га.

Нагадаємо, 25 квітня 2018 року ТОВ «Райт Солюшин» виграло у Верховному суді справу щодо спецдозволу на розробку родовища бурштину в Овруцькому районі між селами Сирниця та Селизівка площею 1021 га.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2017 року прокуратура Житомирської області в інтересах облради звернулася до суду про скасування незаконних схем одержання товариствами «Амбер Холдинг», «Компанія «Надра Галичини» та «Райт Солюшн» дозволів на видобуток бурштину на площі понад 18 тисяч га. 6 квітня 2017 року на сесії Житомирської облради депутати проголосували за направлення звернення до Державної служби геології та надр України щодо анулювання спеціальних дозволів на видобуток бурштину, а голова облради повідомив, що суд призупинив дію дозволів на розробку ділянок надр бурштину, які в 2016 році були видані Держгеонадрами ТОВ «Амбер Холдинг», ТОВ «Компанія «Надра Галичини» та ТОВ «Райт Солюшн».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд бурштин надра  
Матеріали по темі