Влада

Верховний суд задовольнив скаргу «Райт Солюшн» щодо незаконного скасування дозволу на видобуток бурштину в Житомирській області

7 May 2018, 15:30

Верховний суд задовольнив скаргу ТОВ «Райт Солюшн» і відмовив заступнику прокурора Житомирської області у позові про скасування спецдозволу на користування надрами.

Про це 7 травня повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на постанову від 25 квітня.

«Йдеться про дозвіл на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку родовища бурштину (ділянка "Стрілка") на території Житомирської області Овруцького району між селами Сирниця та Селизівка загальною площею 1021 га. У 2016 році Держслужба геології та надр видала компанії «Райт Солюшн» такий дозвіл, не проводячи аукціону. Перед цим Держгеонадра отримала листа голови Житомирської облради, де йшлося про відмову у погодженні спецдзоволу. 16 березня 2017 Житомирська облрада звернулась у прокуратуру про захист своїх інтересів. 20 квітня 2017 року Житомирський окружний адмінсуд позов прокуратури задовольнив і скасував ліцензію. 31 жовтня 2017 апеляційний суд залишив це рішення без змін», - пише видання.

Суди дійшли висновку, що «Райт Солюшн» не могло отримати дозвіл без аукціону, оскільки на час звернення з заявою підприємство не було власником і не мало у користуванні цілісного майнового комплексу для вивчення і розробки родовища бурштину. Натомість орендоване майно належало різним власникам і, на думку суду, не мало ознак цілісного майнового комплексу.

Фірма «Райт Солюшн», зокрема, зазначала, що видача спірного дозволу всупереч відмові Житомирської обласної ради відбулася у зв'язку з ненаданням у встановлений строк рішення ради у передбаченій законом формі.

Держгеонадра повідомила, що отримала від «Райт Солюшн» повний пакет документів, що дозволяло видати ліцензію без аукціону. А з приводу рішення облради (відмови), то не отримавши його у належно оформленим, Держгеонадра у питанні погодження видачі дозволу застосувало принцип «мовчазної згоди». Чиновники виходили з того, лист голови ради не був рішенням самої ради.

«Переглядаючи справу, Верховний суд дійшов висновку, що позов мала подати Житомирська облрада або обгрунтувати, чому не могла зробити цього самостійно і до суду зверталась прокуратура. Суд погодився, що Житомирська облрада не дотрималась форми, відмовляючи у погодженні спецдозволу. Водночас суд звернув увагу на зміст листа, в якому йдеться, що Рада не ставиться байдуже до цього питання, категорично заперечує і розгляне його на найближчому засіданні з запізненням на кілька днів. Пізніше облрада таки ухвалила рішення про відмову і Держгеонадра отримало його ще до видачі ліцензії, але жодним чином не врахувало. На думку суду, діючи добросовісно та неупереджено, Держгеонадра повинен був діяти з урахуванням рішення Ради. Але суд вважає, що вищевказані порушення не можуть бути підставою для скасування спецдозволу. Суд зазначив, що процедура погодження в облраді перебувала поза межами впливу ТОВ «Райт Солюшн» і компанія мала всі підстави вважати, що дії Держгеонадра є добросовісними і умови надання дозволу були дотримані. Тому, на думку суду, позбавлення «Райт Солюшн» ліцензії без пропозиції відшкодування є непропорційним та несумісним з принципом верховенства права», - інформує «Судовий репортар».

Видання нагадує, що у березні 2017 заяву з приводу «Райт Солюшн» зробив народний депутат Борислав Розенблат, обраний по мажоритарному округу в Житомирській області.

«Іноземна компанія, яка створена зовсім недавно. ЇЇ єдиним засновником є фірма з Гонконгу. А назва та організаційна форма – цілком співпадають з назвою відомої компанії з російської федерації. Вона називається товариство «Райт Солюшн». Саме ця компанія без аукціону та без погодження обласної ради отримала права на розробку більше ніж п’яти тисяч гектарів надр на перспективних ділянках Житомирщини», - йшлося у заяві Розенблата.

Нардеп повідомив, що після запиту народних депутатів Генпрокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом незаконної видачі Держгеонадра спецдозволів компанії «Райт Солюшн».

Пізніше НАБУ заявило, що Борислав Розенблат отримав від їх агента «Катерини» 55 тис. доларів за скасування ліцензій компаніям-конкурентам у бурштиновому бізнесі. Нардепу повідомили про підозру.

«Кать, с помощью твоих денег я начал платить за все: прокурорам, судам. Сегодня документы все поданы в суд. И от прокуратуры, и от нас, общественной организации Житомира есть соответствующие звернення Олевськой райрады. И еще шестого числа в Житомире будет облрада, и облрада даст подачу в суд. Мы их (конкурентів, - прим.) зажмем за горло. Твои деньги сделали чудо, потому что мы загнали их в угол и по судам, и по прокуратурам», – такі слова Розенблата зафіксовані на оперативному відео НАБУ від 4 квітня 2017 року.

У цей період прокуратура Житомирської області подала позови щодо спецдозволів трьох компаній - «Райт Солюшн», «Амбер Холдинг» і «Надра Галичини».

«Судовий репортер» зазначає, що «Райт Солюшн» поки що перша компанія, яка виграла справу у Верховному суді.

Нагадаємо, в грудні прокуратура Житомирської області повідомляла, що в 2017 році суди скасували 5 із 6 спецдозволів на видобуток бурштину в Житомирській області, незаконно виданих приватним фірмам Держгеонадрами, в тому числі - ТОВ «Райт Солюшн».

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2017 року прокуратура Житомирської області в інтересах облради звернулася до суду про скасування незаконних схем одержання товариствами «Амбер Холдинг», «Компанія «Надра Галичини» та «Райт Солюшн» дозволів на видобуток бурштину на площі понад 18 тисяч га. 6 квітня 2017 року на сесії Житомирської облради депутати проголосували за направлення звернення до Державної служби геології та надр України щодо анулювання спеціальних дозволів на видобуток бурштину, а голова облради повідомив, що суд призупинив дію дозволів на розробку ділянок надр бурштину, які в 2016 році були видані Держгеонадрами ТОВ «Амбер Холдинг», ТОВ «Компанія «Надра Галичини» та ТОВ «Райт Солюшн».

Як приватні фірми з іноземним корінням, в тому числі фірма «Райт Солюшн», змогла отримати дозвіл на видобуток бурштину в Житомирській області розповідали в розслідуванні, яке вийшло в ефірі «24 каналу» в квітні минулого року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд бурштин надра "Райт Солюшин" 
Матеріали по темі