Влада

Чинне законодавство не забороняє в Україні будівництво норкових ферм, - керівник апарату Житомирської ОДА

11 June 2018, 13:26

У Житомирській облдержадміністрації пояснили свою позицію щодо будівництва норкової ферми в Коростишівському районі: у коментарі Житомир.info керівник апарату ОДА Олексій Шатило розповів, що на законодавчому рівні діяльність таких ферм в Україні не заборонена, тому й підстав для відмови інвестору у веденні такої підприємницької діяльності немає. Що ж до акції протесту «Житомир проти кривавих хутряних ферм», яка відбулася 10 червня під стінами ОДА, то чиновник каже: обов’язково врахують думки та вимоги громадськості.

«Чинне законодавство жодним чином не забороняє в Україні будівництво таких ферм. Якщо будуються тваринницькі ферми іншого гарту, чому не можна будувати ось таку норкову ферму і чому така увага саме до цього об’єкта? Якщо у нас є птахоферми, якщо в нас є ферми по вирощуванню свиней, то там теж є відходи, скажімо так. Але ми чомусь споживаємо і курятину, і телятину, і свинину. Тобто, давайте будемо об’єктивними та справедливими у цьому питанні. Тут питання у тому, що інвестор планує створити ферму, вкладати інвестиції, створювати робочі місця у суворій відповідності до чинного законодавства України. Позицій громадських може бути багато і це важливо, тому що Україна будує громадянське суспільство. В Україні демократія і вона рухається до норм та стандартів Європейського Союзу. Ми, як влада, безперечно, повинні враховувати усі точки зору. Точку зору і бізнесу, і громадськості. Знову ж таки, влада не збирається перешкоджати бізнесу у реалізації їх законних інтересів. Вони мають право по закону вести підприємницьку діяльність в Україні, цей вид діяльності не заборонений», - сказав Олексій Шатило.

Він також прокоментував ситуацію з впливом майбутньої ферми з розведення норок на екологію.

«Стосовно екологічної катастрофи, то будівництво ферми, яке буде здійснюватися у відповідності до державних будівельних норм, різних стандартів, екологічних норм. Так само буде передбачатися і утилізація, у тому числі і утилізація усіх відходів господарювання. Якщо це буде будуватися відповідно до усіх норм і стандартів, то така можливість, що воно буде зливатися в річку взагалі має виключатися. Але тут вже все буде залежати від ритмічної роботи дозвільних і контролюючих органів, яким чином буде впроваджуватися цей проект у життя. Ми зі свого боку, безперечно, також будемо контролювати на належному рівні», - наголосив керівник апарату Житомирської облдержадміністрації.


Нагадаємо, 30 травня 2018 інвестор Ханс Олесен та голова ОДА Ігор Гундич підписали меморандум про будівництво в Коростишівському районі норкової ферми на 5 тисяч маточних голів. 10 червня люди з плакатами «Залиш хутро тварині» пройшлися вулицями Житомира та зібрали підписи проти будівництва норкової ферми.

Як повідомляв Житомир.info, в серпні минулого року ОДА повідомила, що в селі Сінгури Житомирського району голландська компанія будує звіроферму, де будуть утримувати до 55 тис. норок. Після запиту депутата Житомирської облради відповідні органи перевірили роботу звіроферми. У квітні 2018 року депутати Сінгурівської сільради звернулись до правоохоронних та контролюючих органів з приводу незаконного розміщення звіроферми на території сільради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОДА звіроферма норка Шатило  
Матеріали по темі