Суспільство

Маніпулювання оцінкою якості ремонту доріг на прикладі дорожніх робіт в Житомирській області. Розслідування

24 July 2018, 15:10

Про те, як правильно випробовувати дорожнє покриття в залежності від настрою прем’єр-міністра, йдеться у розслідування, яке 23 липня опублікував сайт «Наші гроші».

На засіданні Кабміну 23 травня в.о. голови Укравтодору Славомір Новак доповів, що підрядник однієї з ділянок автодороги Р-18 Житомир – Ставище виконав неякісний ремонт, порушивши технологію, а тому правоохоронці мають придивитись до нього уважніше.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман прийняв пас, зробивши гольову передачу міністру МВС Арсену Авакову:

«Якщо є відхилення, а я знаю про те, що шар асфальту менший, ніж був запроектований, це означає, що хтось дозволив собі свої брудні руки засунути в кишеню українських громадян. Національна поліція, Арсен Борисович, я дуже вас прошу, під особистий контроль. Якщо ця інформація підтвердиться, порушити кримінальну справу і довести її до логічного завершення».

Гольову комбінацію у той же день, 23 травня, завершив Попільнянський ВП Коростишівського ВП ГУ Нацполіції в Житомирській області. Поліція відкрила кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 ККУ (розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб).

Але справу виявилось легше відкрити, ніж у ній розібратись. Наразі слідчі лише взяли судовий дозвіл на виїмку документів «Полтава Банку», де проблемний підрядник має банківський рахунок. «Сума збитків встановлюється», – читаємо в опублікованій ухвалі.

Отже про що йде мова. Улітку 2017 року Службу автомобільних доріг у Житомирській області очолив колишній голова Донецької САД Геннадій Савченко. Традиційно у цій області більшість дорожніх підрядів отримувало зареєстроване на Київщині ПП «Автомагістраль» Миколи Скоростецького, екс-очільника Служби автомобільних доріг у Київській області (2005-2007 роки). Фірма має тут низку власних асфальтних заводів, що звісно робить її фаворитом для місцевих підрядів.

Однак з переїздом до Житомира донецького «укравтодорівця» на тендерах Житомирської САД з’явилась донецька фірма «Альтком». Вона у лютому-березні 2018 року заявилась на торги по ремонту автодороги Н-03 Житомир – Чернівці на ділянках загальною протяжністю 34,76 км за 312,57 млн грн. На ці тендери приходили п’ятеро-шестеро учасників, але замовник познаходив невідповідності у їхніх конкурсних пропозиціях, давши «зелене світло» лише двом – «ШБ “Альтком”» та «ШРБУ-48». Поза бортом залишили «ЕДБ», «Київшляхбуд», «Полтавабудцентр» та «Автомагістраль».

Лояльність Житомирської САД до відібраних фірм так і залишилася б неочевидною, але «Автомагістраль» поскаржилась в АМКУ на дискримінаційне відхилення і неправомірне допущення «Альткому» та «ШРБУ-48». Житомирська САД почала захищати відібрані компанії, обґрунтовуючи недопущення до аукціону «Автомагістралі». Але не вдалось.

Колегія вирішила, що обидві допущені компанії тендерних вимог не задовольняють, а от недопущена «Автомагістраль» навпаки – мала брати участь у торгах. Зрештою, усі ці тендери замовник відмінив, а у травні оголосив нові (про це нижче).

Однією з підстав відхилення «Автомагістралі» було те, фірма за даними «укравтодорівців» провела неякісний ремонт дороги Р-18. А отже у замовника нібито були підстави не повірити у надану компанією довідку про досвід виконання аналогічних робіт. Мовляв, «реальний досвід фірми є, але він – негативний».

Таким чином і вийшло, що Новак негативно відгукнувся про «Автомагістраль», на це відреагував Гройсман і направив поліцію на житомирців.

Відтак «Наші гроші» вирішили розібратись як взагалі робляться ті висновки про якість ремонту, що в одних руках можуть виглядати як вирок, а в інших – не представляти великої цінності як доказ.

Продовження читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, 7 серпня 2017 року Служба автомобільних доріг у Житомирській області уклала договір з ПП «Автомагістраль» на послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Житомирської області Р-18 Житомир-Попільня-Сквира-Володарка-Ставище на ділянці км 4+222 - км 10+300, вартість ремонту - 86 млн 171 тис. 676,40 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дорога ремонт САД  
Матеріали по темі