Місто

З жовтня у житомирських амбулаторіях не братимуть кров із пальця, лише з вени

21 September 2018, 18:01

З 1 жовтня 2018 року змінюється техніка забору крові у дітей.

Про це повідомили 21 вересня на фейсбук-сторінці Центру первинної медико-санітарної допомоги Житомира.

«Відтепер загальний аналіз крові братиметься лише з вени вакутайнером. Такі кроки обумовлені сучасною доказовою медициною та вимогами часу. Переваги цього методу:


  • безпечність та безболісніть,
  • індивідуальний підхід,
  • зменшення кількості призначень аналізів крові,
  • висока якість самого аналізу,
  • виключення фактору людської помилки,
  • 23 різних показника замість 4», - інформує Центр ПМСД та зауважує: цей аналіз крові, як і раніше, буде безкоштовним і входить до переліку гарантованих послуг.

«Здійснювати забір будуть так само в лабораторіях одноразовими вакутайнерами. Новітня техніка передбачає мінімальний стрес та болючість від процедури, більш точний результат аналізу», - йдеться в дописі.

Чим викликане таке нововведення та на підставі чого медики стверджують про меншу болючість і стрес під час взяття крові з вени, Житомир.info запитав у заступника головного лікаря з охорони дитинства та материнства комунального підприємства «Центр ПМСД» Житомирської міськради Людмили Зайцевої.

«З 1 жовтня 2018 року Центр ПМСД самостійно має виконувати ряд обстежень, в які входить забір крові. Оскільки в штаті Центру немає посад лаборантів, бо це не передбачено Наказом МОЗ, і не лише в Житомирі, виконання аналізу кровіз пальця є неможливим. Для того, щоб забезпечити цей забір, Центр повинен укласти угоду з лікувальним закладом чи приватною фірмою, яка може виконувати цей аналіз. Оскільки комунальні заклади міста не стали комунальними підприємствами, ми не можемо укласти з ними договори на виконання даної послуги. Наразі є договір на місяць з приватною фірмою «Асклепій», яка буде виконувати цей аналіз. Оскільки приватні медзаклади працюють лише з венозною кров’ю, що зумовлено умовами транспортування капілярної крові, то з 1 жовтня ми переходимо на венний забір крові для здійснення аналізу. Європейські країни давно відходять від забору крові з пальця і давно перейшли на внутрівенний забір крові та введення ліків», - розповіла Людмила Зайцева.

Зі слів лікарки, мова йде не лише про дітей, а про все населення Житомира. Забір крові здійснюється безкоштовно для пацієнтів в умовах усіх амбулаторій міста, в тому числі дитячих (всіх їх 21). Пацієнт приходить в одну з амбулаторій, йому роблять забір крові, а «Асклепій» на сучасному аналізаторі діагностує цю кров на цукор, холестерин чи загальні показники. Проплачує ці послуги Національна служба здоров’я.

Щодо болючості та стресу, то медик вважає, що будь-який вид забору крові – чи то з пальця,чи з вени, є певним стресом як для дітей, так і для дорослих. Більш неприємним та болючим вважається прокол пучки пальця, де зосереджені нервові закінчення. Додатковим стресом для дітей є тривалість процедури та необхідність тиснути на ранку, набираючи кров.

«При взятті крові з пальця має місце змішення артеріальної і венозної крові. Крім того, при натисненні витікає внутрішньоклітинна речовина, що впливає на результати аналізу. І роблять його вручну, що теж не дає стовідсоткової гарантії його якості», - зазначає Людмила Зайцева.

Забір венозної крові з 1 жовтня проводитимуть сучасним приладом – вакутайнером, в якому набагато тонша і менша голка, спеціальна система відкидає контакт крові з зовнішнім середовищем, а в пробірці створений такий тиск, що кров надходить з вени у бокс набагато швидше.

«Більшість батьків дітей, яких я спостерігаю, сказали, що для них більший стрес взяти кров з пальця. Батьки вправі вибрати, але приватна клініка виконує аналіз на високоінформативному аналізаторі і безкоштовно – я вважаю це досягненням», - прокоментувала заступника головного лікаря Центру ПМСД.

Нагадаємо, 13 вересня Людмила Зайцева коментувала, чи можуть невакциновані діти відвідувати навчальні заклади Житомира.

Як повідомляв Житомир.info, 2 квітня 2018 в Житомирі стартувала приписна кампанія до лікарів первинної медичної ланки та був створений сайт КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги», який допоможе обрати сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Пацієнти, які до кінця 2018 року самостійно не оберуть собі сімейного лікаря і не укладуть з ним угоду, обслуговуватимуться за нині діючим територіальним принципом. У квітні 2018 під час «Теми дня» на Житомир.info завідуюча амбулаторією загальної практики-сімейної медицини №7 м. Житомира Наталія Крошко розповідала, що лікарів треба обирати не просто тих, які сподобались, а які ближче до дому.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кров аналіз вакутайнер ЦПМСД Зайцева  
Матеріали по темі