Суспільство

У навчальних закладах одного з районів Житомирської області зафіксували 16 випадків перевищення вмісту нітратів в овочах

26 September 2018, 13:33

З початку вересня у Житомирській області фахівці лабораторного центру, перевіряючи овочі та фрукти в навчальних закладах, виявили декілька випадків перевищення вмісту нітратів в городині.

Про перевірку та кількість зафіксованих випадків щодо вмісту нітратів в овочах у коментарі Житомир.info 26 вересня розповів завідуючий відділом санітарно-гігієнічних досліджень Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України Юрій Лутай.

«У нас з 1 січня по 26 вересня було виявлено 48 перевищень по нітратах в овочах під час проведення планових заходів по лікувально-профілактичним та навчальним закладам. Останнім часом було виявлено 16 випадків у Любарському районі – це у вересні місяці. З цих 16 випадків – у двох закладах було серед 2-х видів овочів перевищено нітрати, а в інших – по одному. Це були буряки та капуста. В основному – це сільські школи, і в усіх випадках батьки школярів здавали ці овочі на шкільний харчоблок. Практично в усіх закладах були відсутні документи про те, що було проведено дослідження. Перед цим також виявляли такі факти, заготівлі овочів від батьків, наприклад, у Новоград-Волинському районі. Проте, це було весною: в 5 закладах виявили перевищення нітратів в овочах таких як цибуля, кабачки. Все це здавали батьки. Варто наголосити, що нітрати – це слабка отрута, яка поступово отруює організм», - розповів Юрій Лутай.

Як повідомляв Житомир.info, у житомирському лабораторному центрі озвучили 12-ку овочів і фруктів, які вбирають найбільше хімікатів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Лутай нітрати овочі  
Матеріали по темі