Влада

Депутати Житомирської облради хочуть просити у ВР та Кабміну дотацію для селян-виробників молока

23 October 2018, 11:34

Депутати Житомирської обласної ради підготували звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням надати державну підтримку виробникам молока.

Відповідний проект рішення сесії 19 сесії облради опублікований на сайті обласної ради 22 жовтня 2018 року.

У зверненні зазначено, Житомирська область за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби та за кількістю корів у господарствах населення посідає 5 місце серед регіонів держави.

«На жаль, протягом останніх років у Житомирській області, як і в Україні в цілому, відбувалося поступове скорочення поголів’я корів. Так, лише за останні 5 років кількість корів в особистих селянських господарствах області зменшилася на 15,7 тис. голів або на 15 відсотків. В Україні станом на 01.10.2018 у господарствах населення вироблено 5783 тис. тонн молока або 73 % від загальних обсягів. Для Житомирської області ці показники становлять, відповідно, 348 тис. тонн та 80 %», – йдеться у зверненні.

Зазначено також, що згідно зі статистичними даними, понад 84 % молока, виробленого в особистих селянських господарствах, відповідає ІІ ґатунку. У зв’язку з низькими якісними показниками, таке молоко закуповується за нижчою ціною. «Саме зменшення закупівельних цін на молоко нижче собівартості його виробництва призводить до скорочення поголів’я корів у власних господарствах, при тому, що для мешканців сіл утримання корів та реалізація молока - це чи не єдина стаття надходження коштів, необхідних для їх проживання», – йдеться у зверненні.

Депутати звітують, що з метою покращення якості молока, яке виробляється у приватному секторі, та підвищення рівня закупівельних цін на нього, в області вживається ряд заходів.

«У результаті проведеної роботи, в області поголів’я корів у господарствах населення за 9 місяців 2018 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зросло на 0,6 тис. голів або 0,7 % (по Україні за вказаний період кількість корів у господарствах населення зменшилася на 4,4%)», – зазначають депутати.

Вони також наголошують, що з 01 липня 2018 року скасовано ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі», окрім ряду критеріїв, які стосуються молока 2-го ґатунку (пункти 3.4 і 3.9), чинність яких продовжено до 1 січня 2020 року. А з 1 січня 2020 року по 1 січня 2022 буде встановлено перехідний період, протягом якого молоко 2-го сорту продовжуватимуть приймати в технічних цілях. Разом з тим, на сьогодні, в умовах дефіциту сировини молокозаводи не готові відмовитись від молока 2-го ґатунку, оскільки великі виробники – юридичні особи – неспроможні задовольнити потребу у молоці екстра та першого ґатунку в необхідних обсягах.

«Враховуючи вищезазначене, з метою запобігання скороченню поголів’я корів у приватному секторі, дефіциту молочної сировини та негативних тенденцій у тваринницькій і молокопереробній галузях, просимо розглянути питання щодо можливості запровадження механізму державної підтримки (дотації) виробникам молока – особистим селянським господарствам, на перехідний період до 01 січня 2020 року та встановлення індикативних цін на молоко. Також, для недопущення зменшення доходів населення у сільській місцевості, звертаємось з проханням розглянути можливість продовження перехідного періоду для адаптації особистих селянських господарств до вимог нових стандартів на молочну сировину», – йдеться у зверненні, яке депутати збираються прийняти на сесії обласної ради 25 жовтня 2018 року.

Нагадаємо, за інформацією головного управління статистики у Житомирській області, станом на 1 вересня 2018 року в області утримувалось 209,0 тис. голів великої рогатої худоби, у тому числі 112,3 тис. корів.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2017 року депутати Житомирської обласної ради готували звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо прискорення розгляду законопроекту № 2089 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села». Звернення було прийняте 25 травня 2017 року під час сесії Житомирської обласної ради.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: молоко сесія сесія облради облрада селяни селянин дотація  
Матеріали по темі