Місто

Що думають про запровадження воєнного стану житомиряни. Опитування

28 November 2018, 16:31

Введення воєнного стану в окремих областях України залишається топ-темою для обговорень. Ми вирішили дізнатися, наскільки обізнані у цьому питанні житомиряни, що думають про його запровадження, підтримують, а чи навпаки – вважають рішення недоцільним.


«Це особливий стан, особливий правовий порядок, який обмежує багато прав людей. Але ми не знаємо усіх подробиць, що може знати влада і спецслужби, що вони роблять, що робить наш противник. Напевно, це потрібно, адже факт агресії є», - каже Іван Шульга.

«Воєнний стан на даний момент потрібен, знаючи, яка кількість російського війська стоїть на кордоні, щоб швидше можна було державі реагувати. Я за воєнний стан, якщо чесно. Але наші люди це сприймають трохи по-іншому, їм «вкидають» з Росії інформацію, і вони думають, що на цьому піариться держава. Насправді держава хоче їх захистити», - ділиться Олександр Ковалюк.

«Зараз дуже багато «фейсбучних спеціалістів» у нас з’явилось, які поширюють неправдиву інформацію або паніку. Тому особисто я, коли почали говорити про запровадження воєнного стану, сіла прочитала закон, що це таке, що буде для нас. А коли президент опублікував рішення про введення воєнного стану, ознайомилась з офіційною інформацією, щоб фільтрувати те, що знаходиться в Інтернеті. Особливо у соціальних мережах», - говорить Олександра Стежко.

«Звичайно, не підтримую це, тому що це дурниця, яка за собою нічого не несе, жодної конкретики. Це тільки, щоб відволікти увагу громад і людей від основних проблем, які є на сьогодні. Основні проблеми – як на таку пенсію і на таку зарплату вижити», - зазначає Сергій Максимчук.

«Моя думка така, що це виключно політичне рішення, яке на даному етапі не на часі, і виникло у зв’язку з тим, що заплановані вибори навесні. Однак, факт агресії є, він зафіксований остаточно. Тому, безперечно, підстави для введення були», - додає Сергій Касянчук.

Як відомо, особливий режим до 26 грудня діятиме в 10 областях: Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській, позаяк вони розташовані вздовж російського кордону, Придністров’я та узбережжя Чорного і Азовського морів.

Чи позначиться якимось чином введення воєнного стану на житті Житомирської області, яка не входить до цього переліку? З таким запитанням журналісти Житомир.info звернулись до обласної держадміністрації, втім сьогодні відповіді отримати так і не вдалося. Натомість, у прес-службі пообіцяли, що голова Житомирської ОДА Ігор Гундич надасть коментарі щодо цього питання на брифінгу, який планують провести 29 листопада об 11 годині.

Нагадаємо, Генштаб просить не знімати пересування військової техніки та особового складу ЗСУ і нагадує, що збиватиме «дрони».

Як повідомляв Житомир.info, вдень 26 листопада був оприлюднений указ президента, який передбачав введення воєнного стану в Україні з 26 листопада до 25 січня та часткову мобілізацію. Під час перерви у засідання ВРУ президент Петро Порошенко зробив заяву в прямому ефірі про внесення змін в свій указ про воєнний стан: тривалість – 30 днів, щоб не відсувати початок президентських виборів, які мають відбутися 31 березня 2019 року; повна чи часткова мобілізація не планується; жодних заходів, пов’язаних з обмеженням прав і свобод громадян, не буде. Під час виступу у Верховній Раді Порошенко повідомив, що воєнний стан буде введений у декількох областях, лише у випадку наземної операції регулярних військ Росії за межами Операції Об’єднаних Сил і за межами незаконно анексованого Криму.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: воєнний стан опитування  
Матеріали по темі