Економіка

Після розподілу субвенції громадам Житомирської області бракує на освіту 45 млн грн, - Асоціація міст України

13 February 2019, 09:28

Недостатність освітньої субвенції у 13 громадах Житомирщини становить сумарно 45,25 млн грн.

Про це 13 лютого Житомир.info повідомили в офісі реформ Житомирського регіонального відділення Асоціації міст України.

«6 лютого 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами». Змінами до формули розподілу освітньої субвенції передбачено:

  • коефіцієнти для міст, що мають школи на сільській території, та зменшено розрахункову наповнюваність класів у них;
  • поділ класів на групи при вивченні окремих предметів;
  • розрахунок коштів для оплати праці працівників інклюзивно-ресурсних центрів;
  • введено поняття «фінансовий норматив бюджетної забезпеченості»;
  • збільшено кількість ставок асистентів учителя для забезпечення інклюзивної освіти», - інформує офіс реформ.

За даними фахівців регіонального відділення, не було враховано такі пропозиції Асоціації міст України:

  • Реальний контингент учнів, який має розраховуватись станом на 5 вересня року, що передує плановому (а у постанові – поточному) бюджетному року. Це призведе до значного недофінансування освітньої субвенції, зокрема у містах, де наявний приріст населення.
  • Не зменшено розрахункову наповнюваність класів для міст обласного значення та обласних центрів.
  • Не враховано коефіцієнт для міст-обласних центрів, які приєднали сільські населені пункти, що мають заклади загальної середньої освіти.
  • У той же час обсяг освітньої субвенції, затверджений Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» №2629-VIII, засвідчує дефіцит коштів у громадах.

«Житомирським регіональним відділенням АМУ було проведено опитування серед органів місцевого самоврядування області – членів Асоціації міст України. Виконавчий директор Житомирського РВ АМУ Тетяна Кухарська поінформувала, що станом на 11 лютого надано 13 відповідей від місцевих рад: недостатність освітньої субвенції у 13 громадах Житомирщини становить сумарно 45,25 млн грн», - повідомляють в офісі реформ.

Нагадаємо, у Житомирі недостача освітньої субвенції на 2019 ріксклала майже 30 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, 15 листопада 2018 року прес-служба прокуратури Житомирської області інформувала, що у Баранівському районі Житомирської області за фактом невиплати вчителям заробітної плати розпочали кримінальне провадження. 10 грудня 2018 директор департаменту бюджету та фінансів міської ради Діна Прохорчук розповідала, що недостатність коштів на освіту та охорону здоров’я в 2019 році становитиме майже 50 млн грн – це місячний фонд заробітної плати. 21 грудня 2018 року Житомирський міськвиконком збирався на позачергове засідання, щоб розподілити субвенцію та дотацію з держбюджету на зарплату освітянам. Станом на грудень 2018 року середня заплата педагогів Житомира та області склала 7492 гривень. На 2019 рік Уряд запланував підвищення вчительських зарплат на 9%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: освіта громада зарплата субвенція АМУ  
Матеріали по темі